Clarificări pentru acordarea indemnizației de 75%

Ieri, în ședința de Guvern a fost  adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de  răspândirea SARS-CoV-2.

Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ va avea următoarele  modificări și se completări:

 1. Alin. 3 al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
 • Prin părinte, în sensul prezentei legi, se înțelege:
  a) părintele biologic;
  b) adoptatorul;
  c) persoana care are copilul/copii în încredințare în vederea adopției;
  d) persoana care are în plasament copilul sau în tutelă;
  e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învățământ.

        II. După alineatul (3) al articolului 1 se introduc trei noi alineate, cu următorul cuprins:

 •  Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți se află în una sau mai multe din următoarele situații:
  a) este în concediul prevăzut la art. 2 alin.(1) sau art. 11 alin.(2) ori art. 31 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, aprobată prin Legea nr.132/2011, cu modificările și completările ulterioare;
  b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
  c) celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

        III. La articolul 2, după alineatul (4) se introduc două noi alineate (5) și (6), cu următorul cuprins:

 •  Prevederile alin. (1) nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei și al ministrului transporturilor, după caz, în situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
 •  Angajatorii acordă zilele libere în condițiile prezentei legi, după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile.

         IV.  După articolul 3 se introduce un articol nou 31, cu următorul cuprins:

 •  Art. 31 – Personalul prevăzut la art.2 alin. (5) beneficiază de o indemnizație calculată conform art.3 alin. 1, corespunzător numărului de zile lucrătoare aprobat prin hotărârea de Guvern prevăzută la art.4, acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art.1 sau de prezentul articol.

Pentru orice alte nelămuri cu privire la prevederile acestei legi, cât și pentru raportul de acordare a indemnizației în cuantum de 75% și a declarației pe propria răspundere, nu ezitați să ne scrieți, fie pe pagina de facebook, Sindicat Europol, fie direct pe adresa de email, sindicateuropol@gmail.com .

CITEȘTE AICI integral textul OUG

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Clarificări pentru acordarea indemnizației de 75%

Distribuie

60 de răspunsuri

 1. Soția mea e asistent farmacist la privat,eu jandarm…ea nu beneficiază de libere ,eu nici atât…pot beneficia de cei 75% ??…Amândoi suntem in linia întâi impotriva luptei cu acest COVID-19!!!

   1. In cazul in care s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca incredintarea copilului catre mine, mai este necesara declaratia tatalui? Multumesc!

    1. Nu, intrucat in art. 2 alin.3 din Legea nr.19/2020 se referă la faptul că in astfel de situatii nu mai este necesara declaratia pe proprie raspundere.Veti atasa eventual hotararea de divort.

  1. Soția este administrator firma livrari la domiciliu, daca face o declarație pe proprie răspundere că nu beneficiază, eu pot primi cei 75% .
   Mentionez ca sunt jandarm

    1. Nu este angajată la firma ei, poate sa faca dovada ca realizeaza venituri prin dovada bilanțului contabil.
     In aceste conditii pot beneficia?

 2. Soția a fost lăsată în concediu fără a face cerere în baza legii, locul de munca unde lucra încetând-și activitate pe o perioada nedeterminată. Ca polițist pot beneficia de acordarea sporului suplimentar?

   1. Am 2 copii iar sotia se afla in concediu de crestere copil pentru unul din ei,pot beneficia de cei 75%?Sunt politist de frontiera.

 3. Acesti 75% se dau numai pe baza de RAPORT sau se fac tabele?
  Mentionez faptul ca eu sunt politist iar sotia lucreaza la o firma aflata in Insolventa si nu beneficiaza de libere platite in acest context!
  MULTUMESC si SANATATE la toti!

  1. Majorarea de 75% pentru ziua lucrătoare se acorda doar daca este ceruta. Astfel ca plata se va realiza doar de la data la care veti depunde raportul in acest sens pentru a solicita aplicarea legii.

  2. Avem un copil de 6 ani înscris la grădinița iar soția lucrează la privat și de o luna jumate se afla pe concediu medical de risc maternal ( fiind însărcinată), deci nu este nici concediu de odihna nici fără plata. Menționez ca eu sunt polițist. Pot beneficia de 75%?

 4. Legea are lacune. Cei care avem copii mici sub 2 ani si 6 luni si nu sunt înscriși la creșă ( pt ca nu sunt locuri) nu o sa putem beneficia de cei 75%. Noi ce facem?

  1. Aceste situatii nu sunt acoperite de lege sub pretextul faptului ca nu apare nicio schimbare pentru situatia acestor parinti, in sensul ca nici pana acum nu au fost la cresa si dumneavoastra ati fost la serviciu.

 5. Cf. L45/1994 M.A.I NU FACE PARTE din structura sistemului national de aparare.
  Ordonanta de clarificare pastreaza aceeasi titulatura ” nu se aplica angajatilor sistemului national de aparare”. Prin urmare eu inteleg ca nu se aplica majorarea financiara, dar putem beneficia de zilele libere.

  1. Au venit precizari in acest sens pe textul Decretului si se refera la sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

  1. Legea face referire la intreg personalul din sectorul de apărare, indiferent ca vorbim de militari, functionari publici cu statut special sau personal contractual.

   1. In cazul in care parintii sunt divortati, celalalt fiind plecat in strainatate, prin urmare nu realizeaza venituri in Romania, beneficiez de acea majorare?

    1. Buna ziua!Depinde daca parintii fac parte din categoriile sociale cărora le sunt opozabile prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea zilelor libere, precum si de ce s-a dispus in hotararea de divort, respectiv carui parinte i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare.

    1. Indemnizatia de 75% se aplica doar personalului care nu poate beneficia, conform legii, de zile libere plătite. In cazul politistilor locali, ei pot cere acordarea unor astfel de zile.

   1. Doar unul dintre soti poate beneficia de indemnizatia de 75% prin indeplinirea conditiei ca celalalt sa faca dovada ca nu beneficiaza de zile libere(declaratie pe proprie raspundere)

 6. Buna ziua, sunt in situatia colegului de mai sus, cu sotia angajata la privat ca asistent de farmacie iar angajatorul ei refuza sa imi ofere in scris daca beneficiaza sau nu de zile libere platite conform L19/2020 ,in urma unei solicitari scrise a sotiei, motivand lipsa de coerenta a legii. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Multumesc anticipat

  1. Legislatia prevede obligatia celuilalt parinte sa completezze o declaratie pe propria raspundere că nu beneficiaza de zile libere platite, nu conditioneaza de existenta unei adeverinte.

 7. Bună ziua. În Ordonanță nu se mai face referire la vârsta copilului. Să înțeleg că vom primi toți cei care vom solicita?

 8. buna ziua, unde as putea găsi un model de raport și declarație ? Și acestea se depun la resurse umane?

  1. Nu. Intrucat trebuie sa dovedeasca faptul ca nu poate beneficia de zile libere de la locul de munca, iar angajatorul sotiei va acorda zile libere pentru supravegherea copiilor, dupa epuizarea formelor flexibile de munca.

 9. (6) Angajatorii acordă zilele libere în condițiile prezentei legi, după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile.”
  Puteti prezenta succint aceste optiuni?

  1. Daca va referiti la formele de munca flexibile, cele mai des intalnite ar fi munca la domiciliu sau telemunca. In cazul in care aceste situatii nu pot fi aplicate la locul de munca, angajatii pot beneficia de zile libere in conditiile Legii nr. 19/2020.

  1. In situatia de fata nu puteti beneficia de indemnizatie, conditia fiind ca celalalt parinte sa lucreze, si sa nu beneficieze de zile libere pentru supravegherea copiilor.

 10. Buna seara!
  Va contrazic domnule administrator ….
  Legea se aplica de luni 16.03.2020 cand a fost emis decretul prezidential si nu de cand se depune raportul pentru a solicita cei 75%….
  Va sugerez sa va interesati in prealabil cand faceti niste afirmatii.

  1. Legea este în vigoare, nu am contestat/afirmat acest lucru, însă condiția aplicării acesteia este ca drepturile izvorâte să fie și solicitate de la data intrării acesteia în vigoare, deoarece produce efecte pentru viitor.

 11. În situația în care ambii părinți sunt polițiști sau o combinație din instituțiile prev la.art. 32 din Decret, sau familie monoparentală cu singurul părinte din aceeași categorie și astfel nu beneficiază de zile libere conf. Legii 19/2020 și nu au cu cine lăsa copiii,care este soluția?

  1. Situația amintită de dvs a fost lămurită la punctul 1 din material. Conform Ordonanței,un singur părinte va beneficia de indemnizație, acest drept fiind limitat prin condiția introdusăla art.3 ind 1 din Legea nr.19/2020(“în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevazute la art.1”)
   În cazul familiei monoparentale, unde părintele este polițist, acesta va beneficia de indemnizație, existând o prevedere a Ordonanței referitoare la îndeplinirea condiției de depunere a declarației pe propria răspundere.

 12. Soția figurează ca fiind cu munca de la domiciliu ( a dat o declarație pe proprie răspundere) dar nu beneficiază de libere plătite. Menționez ca eu sunt polițist. Pot beneficia de 75%?

 13. Copiii polițiștilor/jandarmilor/pompierilor/militarilor și cadrelor sanitare nu trebuie protejați de măcar unul dintre părinți în situația în care amândoi fac parte din instituțiile exceptate de textul legii pentru acordarea de zile libere?
  In situația mea concretă NU AM CU CINE LĂSA COPILUL și nu cred că sunt caz singular.
  Care ar fi soluția in cazul meu? Merg cu copilul la serviciu?
  În contextul actual nici nu se găsesc bone pentru copii.
  Soluția cred că ar fi, ca în situația in care ambii părinți sunt angajați în cadrul M.A.I., etc, legea să stipuleze posibilitatea ca unul dintre ei să poată beneficia, de zile libere pentru supravegherea copilului.

  1. Soția lucrează in privat la Carrefour si nu a solicitat liber si nici nu va solicita eu sunt jandarm pot beneficia de indemnizatie

 14. Parerea mea ca induceți lumea in eroare. Indemnizația se acorda celor care stau acasă și nu face specificații despre cei care lucreeza , probabil deoarece ei sunt la munca și își desfășoară activitatea in mod normal . Publicați completările prin care cei din sistemul național de apărare au beneficii in plus , nu doar comentați ca beneficiază fără un act normativ .

  1. In eroare va aflati dvs. Ulterior intrarea in vigoarea a Legii 19/2020, in conformitate cu prevederile art 32 din Decretul Presedintelui, se statueaza ca politistii nu beneficiaza de zile libere plătite iar in compensare, vor beneficia de o majorare de 75% din salariul unei zile lucrătoare, pentru fiecare zi în care vor fi prezenți la serviciu.

 15. Buna ziua , eu sunt divorțat custodie comuna domiciliul copilului la fosta sotie , eu lucrez in cadrul armatei, soția la privat și nu a beneficiat de zile libere ….eu pot beneficia de cei 75%

 16. Buna ziua !Sunt divorțata, avem custodie comuna si cu domiciliul copilului la mine ( mama) eu lucrez in cadrul armatei dar si tatăl copilului lucrează tot in cadrul armatei! La ce are drepturi mama si tatăl copilulu minorului??

 17. Lucrez ca si asistent medical,sotul plecat in strainatate de ce nu mi se acorda sporul de 75%.nu sunte m divortati….copil de 7 ani,bona o platesc ,libere nu se poate ,de la salarizare mi s a spus ca daca sotul e plecat nu se aproba dosarul?
  Imi spuneti daca se poate face ceva?

 18. Buna ziua, daca sotul este administrator la o firma, nu angajat, nu beneficiaza de zile libere, eu pot bebeficia de aceasta indemnizatie?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută