Apar noi restricții. Scenariul 4 al stării de urgență se apropie

La numai o săptămână de când România a trecut la scenariul 3, numărul celor  infectați  cu virusul COVID-19 a ajuns la 1815, iar a celor decedați  la 43, a determinat Grupul de Comunicare Strategică să vină cu noi restricții pentru populație, emițând astfel  Ordonanța militară nr. 4/2020  care are următoarele prevederi:

• Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală,  folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.
  • S-a stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile. Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării.
  • Conducătorii auto care intră în țară cu mașini de peste 2.4 tone au la dispoziție 3 opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, la cerere, pentru a proteja familiile șoferilor.
  • Se instituie pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcții esențiale în producerea, distribuția de gaze naturale și petrol.
  • Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, s-a stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice. Pentru a ajuta personalul sanitar, s-a stabilit că ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile locale cu spitale proprii vor asigura la cerere spații hoteliere pentru repaus pentru cadrele medicale. Măsura intră în vigoare pe 31 martie.
  • În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, la gaze naturale, salubritate carburați și apă nu vor mai putea să crească peste nivelul înregistrat la data emiterii prezentei Ordonanțe.
  • Interdicția privind circulația persoanelor în grupuri de 3 se aplică doar circulației pietonale.
  • Accesul maritim se va desfășura fără restricții, cu respectarea prevederilor legale. Este interzis accesul marinarilor dacă nu dispun de echipament de protecție.

Secretarul de stat, Raed Arafat anunță  de asemenea, că au fost emise 4 ordine ale comandantului acțiunii:

• Orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare.
  • Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de personal. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.
  • Inspectoratele de urgență vor coordona serviciile de ambulanță.
  • Un spital militar de campanie se va instala la Constanța. Va fi pe lângă Spitalul CFR din Constanța, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apărării.

CITEȘTE AICI Ordonanța militară nr. 4/2020

CITEȘTE AICI Ordinul comandantului actiunii

Sindicatul EUROPOL: Apar noi restricții. Scenariul 4 al stării de urgență se apropie