Sancțiuni drastice și anihilarea dialogului social – un nou OUG

După ce organizația noastră a sesizat în nenumărate rânduri că sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea măsurilor luate pe timpul stării de urgență sunt  prea mici și după ce  au fost aplicate peste 3000 de amenzi până acum, iar efectul acestora  nu s-a resimțit în scăderea numărul de cetățeni pe strada, Ministerul Afacerilor Interne a pus  în transparență decizională Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 abia după două săptâmâni.

Prin aceste proiect se propune modificarea prevederilor art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, în sensul majorării limitelor minime și maxime ale sancțiunii contravenționale a amenzii aplicabile persoanelor fizice, respectiv majorarea limitei minime a sancțiuni contravenționale a amenzii aplicabile persoanelor juridice, precum și stabilirea categoriilor de sancțiuni contravenționale complementare care ar putea fi cuprinse în ordonanțele militare sau în ordinele specifice stării de urgență sau de asediu în funcție de natura măsurilor dispuse prin acestea și de gravitatea nerespectării lor.

Dacă  acum nu respecți prevederile art. 9 din OUG, ca persoana fizică, primești  amendă de la 100-5000 lei, conform noului proiect aceasta crește și va fi cuprinsă între 2000- 20.000 lei. Pentru persoanele juridice, amenda este acum cuprinsă între 1000- 70000 lei, conform proiectului de ordonanță, va fi cuprinsă între 10.000- 70.000 lei.

De altfel, va fi prevăzut expres faptul că se  va putea achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzută la art. 28. Totodată, va fi prevăzut faptul că valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de asediu sau de urgență, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestor stări.

Având în vederea modificarea  Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, ”noaptea ca hoții”, printr-o ordonanță încă nepublicată în Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Interne și-a dat seama de gafa făcută prin nerespectarea transparenței decizionale și a dialogului social și introduce un nou alineat la art. 33 din OUG nr. 1/1999, fiind o dovadă clară a încălcării flagrante a normelor de tehnică legislativă, actualul Guvern intrând în istorie  prin emiterea actelor normative fără consultarea Consiliului Economic și Social, cât și a Consiliului Legislativ:

Art. 33^1Pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări.

Practic se va emite orice act normativ după bunul plac al Guvernului sau Ministerului Afacerilor Interne, indiferent că va fi bun sau rău, gândit sau negândit, emis ziua sau noaptea, fără a mai există niciun fel de transparență.

Atașăm proiectul de act normativ pus în transparență decizională, iar dacă aveți propuneri de modificare a acestuia, nu ezitați să ni le trimiteți pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com sau direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

VEZI AICI Proiectul de ordonanță

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Sancțiuni drastice și anihilarea dialogului social – un nou OUG

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută