Ami pare rău la domni polițiști a decis CCR

Astăzi, în urma sesizării Avocatului Poporului din data de 10.04.2020, Curtea Constituțională a decis că modificările aduse Legii nr. 360/2002 prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2020 sunt constituționale.

Curtea Constituțională nu a putut reține critica de neconstituționalitate referitoare la lipsa solicitării avizului Consiliului Economic și Social în procedura de adoptare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.36/2020 deoarece acest act normativ a fost emis cu respectarea prevederilor art.I pct. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020, text prin care, pe perioada existenței stării de asediu sau a stării de urgenţă, se instituie o derogare de la regimul juridic al transparenței decizionale și al dialogului social, iar acest text se bucura, la momentul adoptării actului normativ criticat, de prezumția de constituționalitate.

Tot astăzi CCR a declarat OUG nr. 34/2020 neconstituțională în ansamblul său, adică aceeași ordonanță în baza căreia s-a declarat ca fiind constituțională OUG nr. 36/2020. Ceea ce e de noaptea minții e că, la data la care Guvernul trebuia să aibă avizul Consiliului Economic și Social, OUG nr. 34/2020 nu producea efecte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi cu OUG  nr. 36/2020, mai exact pe  31.03.2020.

Reamintim faptul că Avocatul Poporului a precizat că legiferarea într-un domeniu în care este obligatorie consultarea Consiliului Economic și Social, în lipsa avizului acestuia, a constituit un viciu de neconstituționalitate a legii. Așadar, intervenția legislativă în domeniul raporturilor de serviciu ale polițiștilor, pentru situațiile de instituire a stării de urgență, a stării de asediu sau a stării de război ori în caz de mobilizare, domeniu în care trebuia solicitat avizul Consiliului Economic și Social, a încălcat prevederile art. 1, alin. 5, coroborate cu cele ale art. 141  din Constituția României.

În concluzie, putem afirma că, deși de la mare distanță se poate observa neconstituționalitatea modificărilor aduse Statutului polițistului, astăzi CCR a judecat cu basmaua la ochi. După ce OUG nr. 34/2020 nu va mai produce efecte, ca urmare a declarării neconstituționale, vom sesiza din nou Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 36/2020.

Având în vederea experiența Guvernului de a da ordonanțe ”constituționale”, fără consultarea partenerilor de dialog, apreciem că e de bun simț să dea o ordonanță  și pentru punerea în aplicarea a Deciziei ICCJ nr. 51/2019, așa ca ”surpriză” pentru polițiștii care tot așteaptă de mai bine de 2 luni ca ministrul Marcel Vela să inițieze acest demers.

VEZI AICI COMUNICATUL CCR

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ami pare rău la domni polițiști a decis CCR

Distribuie

Un răspuns

  1. Nu CCR este de vină, ci specialiștii din MAI promovați de PNL. Era clar că aceste modificări sunt neconstituționale, la fel cum era clar că prevederile OG 1/1999 erau neconstituționale. PNL a avut șansa să remedieze aceste nereguli, dar nu a făcut-o.
    Amenzile erau prea mari, raportate la venitul minim.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută