Abuzuri la Poliție în numele refugiaților

Într-unul din materialele precedente, președintele Filialei Mehedinți a Sindicatului EUROPOL atrăgea atenția asupra abuzurilor la care sunt supuși polițiștii care fac obiectul unor delegări în numele IGPR pentru a susține eforturilor polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Timișoara în lupta cu migranții. Cu toate acestea, haosul instituțional și dezinteresul cras față de drepturile polițiștilor persistă fără niciun fel de problemă.

După mai multe sesizări ale polițiștilor care au făcut obiectul delegării în cadrul IPJ Timiș, pentru a-și exercita atribuțiile pe raza localităților Deta și Moravița, am intervenit pentru ca membrii noștri să nu mai fie trimiși pe banii lor în aceste misiuni. Am avut așadar surpriza să constatăm că cei din conducerea IPJ Mehedinți au dat curs solicitărilor noastre de a li se acorda în avans drepturile financiare ocazionate de această delegare, fără a mai invoca lipsa banilor sau diferite tertipuri juridice pentru a-i determina să nu mai solicite acest avans.

Este important de precizat pentru polițiști că nu sunt obligați să își achite cheltuielile prin contribuția personală și abia apoi să le fie decontate, de cele mai multe ori la câteva luni după depunerea solicitării. Pentru a îndeplini o astfel de delegare, instituția trebuie să se asigure în prealabil că are fondurile necesare. În lipsa acestui avans, orice polițist poate să refuze delegarea din lipsa disponibilităților financiare.

Să revenim însă la speța noastră, unde este vorba despre a treia serie de polițiști delegați din 6 județe, care nu lucrează practic pentru IPJ Timiș ci mai degrabă pentru ITPF Timișoara în condițiile în care aceștia trec pe la Poliția Deta doar pentru a-și scoate armamentul, iar apoi se deplasează la punctele de trecere a frontierei unde are loc instruirea efectivă. Nu ne cramponăm de acest aspect și trecem la problema arzătoare referitoare la programul de lucru al polițistilor delegați.

În prima zi când s-au prezentat la IPJ Timiș, adjunctul inspectorului șef le-a ținut polițiștilor o prelegere de 2 ore, în care le-a spus cât de dificilă și deosebită este situația, că lipsa de personal i-a adus în imposibilitatea de a controla traficul de migrați și că trebuie să înțeleagă fiecare polițist că menirea lui este vitală în zonă. Tot în aceeași idee, le-a spus acestora că programul de lucru pe perioada celor 11 zile de delegare va fi de 12 ore pe zi de muncă, urmate de 12 ore de repaus.

Acest program de „negri pe plantație”, care încalcă toate prevederile legale referitoare la refacerea capacității de muncă (Codul Muncii, Acordul colectiv) a fost justificată de situația excepțională. Polițiștii au lăsat capul în pământ și au acceptat tacit expunerea de motive a secundului înstelat al IPJ Timiș. Surpriza însă urma să vine la scurt timp după ședință când, polițiștii delegați au aflat că ei sunt singurii proști din curtea școlii,  întrucât jandarmii, polițiștii de frontieră și polițiștii din cadrul IPJ Timiș lucrau în program legal de 12 ore de zi urmate de 24 de ore repaus și 12 ore de noapte urmate de 48 de ore repaus.

Cu alte cuvinte, situația deosebită, excepțională era doar pentru fraierii de polițiști delegați, care urmează să lucreze 120 de ore în 10 zile, în timp ce pentru celelalte forțe de ordine publică ale locului vrăjeala adjunctului se pare că nu a ținut, iar aceștia lucrează în program normal și legal. Să nu mai vorbim că prin impunerea acestui mod de lucru de 12 ore de muncă cu 12 ore repaus, care nici măcar nu se regăsește în niciun act administrativ sau în vreo planificare care să poarte semnătura unui șef, se încalcă și prevederile art. 4 din Anexa HG 1860/2006 care stipulează că programul de lucru al polițistului delegat este același ca cel stabilit la nivelul unității.

Sindicatul EUROPOL a transmis în acest sens o sesizare conducerii IGPR și Corpului de Control al Ministrului pentru interveni astfel incat aceste abuzuri să înceteze.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Abuzuri la Poliție în numele refugiaților

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută