69 din 75 locuri ocupate de agenți la masteratul profesional

După ce în anul 2021, în deja celebra ședință de dialog social  chestorul Minoiu, împuternicit director general DGMRU, ne spunea cu mult tupeu că nu poate accepta ca pentru masteratul profesional să se înscrie agenți de poliție, pentru că această noua metodă de accedere în corpul ofițerilor este destinată exclusiv celor din afara sistemului, astăzi vă putem spune că 69 din totalul de 75 de locuri, au fost ocupate de agenți și subofițeri.

Este o surpriză plăcută și o dovadă că prima formă de masterat profesional promovat de conducerea MAI ar fi adus în sistem doar pilele și clientela politică. Faptul că a fost o concurență deschisă, între cei care nu sunt în sistem și agenții/subofițerii care își doresc să treacă în corpul ofițerilor, a demonstrat încă o dată că în MAI avem angajați de valoare care nu sunt promovați și nu li se oferă șanse reale să afirme profesional.

 

Acum însă, primim tot mai multe telefoane din partea celor admiși care reclamă bătaia de joc din partea inspectorilor șefi. Și asta pentru că de luni încep cursurile și li s-a comunicat că trebuie să își dea demisia sau să se suspende în interes personal legitim, fără salariu. În condițiile în care vorbim despre colegi care sunt cu familii, cu copii, cu rate, care nu au așteptat examen de TCO ci și-au asumat să-și sacrifice un an de studii la zi, în București, pentru ca ulterior să primească gradul de subinspector.

În acest sens, am avut discuții cu inspectorul general al Poliției Române pentru a-i prezenta situația concretă în care se află agenții de poliție. De asemenea, am făcut demersuri la nivelul MAI pentru ca agenții de poliție admiși, după finalizarea masteratului profesional să fie repartizați în județele de unde provin. Cu privire la poziția IGPR, precizăm că factorii de conducere și-au însușit prevederile art. 57 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și apreciază că agenților de poliție trebuie să li se aprobe rapoartele depuse la nivelul unităților din care provin.

Secţiunea a 6-a Drepturile salariale cuvenite pe timpul studiilor și în alte situații

Articolul 57

(1) Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, pe timpul cât urmează cursuri de zi în cadrul instituțiilor de învățământ superior, cu acordul și în interesul autorităților sau instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională, beneficiază de solda de funcție/salariul de funcție avută/avut la data începerii cursurilor, de solda de grad/salariul gradului profesional deținut și de gradații, precum și de celelalte drepturi aplicabile personalului din instituția de învățământ, cu excepția soldei de comandă/salariului de comandă, în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.

(2) Personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care urmează cursuri de carieră și nivel, precum și alte activități de perfecționare sau formare continuă beneficiază de solda de funcție/salariul de funcție și, după caz, solda de comandă/salariul de comandă avute la data începerii cursurilor, de solda de grad/salariul gradului profesional deținut, de gradații și de celelalte drepturi salariale avute, în condițiile prevăzute prin ordin al ordonatorului principal de credite.

În acest context, apreciem că orice refuz al vreunui inspector șef de a aproba astfel de cereri este NEJUSTIFICAT în condițiile în care deficitul de personal în această categorie depășește 30% și vă rugăm să ne sesizați pe orice cale cu privire la impedimentele pe care le întâmpinați în acest sens.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: 69 din 75 locuri ocupate de agenți la masteratul profesional

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Covasna se poate sterge de pe lista. Am fost eliminat din cauza unor bareme pe care abia la anul se vor schimba. Pentru o boala care nu te afecteaza cu absolut nimic in activitate daca urmez tratamentul (hipotiroidism subclinic). Multumesc sistemului ca m-a pus pe drumuri, aproximativ 1.500 lei motorina, 235 analize (ca normal ca la Ploiesti doctorii erau in concediu si trebuia sa facem tot pe banii noatri), doar ca sa te elimine la final.

  2. Un alt subiect sensibil este și în cazul agenților de poliție care parcurg și promovează cei patru ani de studiu in cadrul Academiei de politie, la specialitatea ,,Drept,, forma de invatamant I.D., care din pacate nu beneficiază de avansarea la gradul de subinspector, deși susțin aceleasi examenele cu studenții de la zi.

  3. Domnule Președinte…sunt agenti de politie care au terminat în trecut studii de masterat în cadrul Academiei de politie,cu durata de 2 ani,cu scoatere de la programul de lucru,accederea s-a făcut pe baza de examen din legislația de profil,tot masterate profesionale erau considerate pana sa apară acest masterat de anul acesta.Practic instituția a investit în aceștia…Ce se poate face ca și acesti agenti sa poată trece în corpul ofițerilor?
    S-ar putea face pt început o centralizare la nivel național pt fiecare arma. Va mulțumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută