Poliția va supraveghea cetățenii cu ajutorul brățărilor electronice

După cum v-am informat prin intermediul comunicatului anterior, Poliția Română a finalizat atribuirea acordului cadru pentru implementarea Sistemului Informatică de Monitorizare Electronică (SIME) către Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) pentru o valoare de aproximativ 33,2 milioane euro.

Relevant este faptul că lucrurile se mișcă rapid, iar la mai puțin de o săptămână de la semnarea acordului cadru, avem la acest moment și primul contract subsecvent semnat, în valoare de 38.172.385 lei fără TVA (aprox. 7,76 milioane euro).

Prin intermediul acestui contract subsecvent, IGPR a reușit să achiziționeze elemente de hardware și software necesare monitorizării persoanelor față de care au fost dispuse măsuri de supraveghere, astfel:

  • toată infrastructura hardware și software necesară implementării sistemului;
  • 1.000 de kit-uri de monitorizare (brățări electronice).

Din analiza datelor publice referitoare la procedura de licitație rezultă faptul că IGPR a oferit un preț de 12.500 lei/buc. kit de monitorizare care conține un smartphone, o brățară si dispozitivul în cauză.

Pentru a fi cât mai expliciți cu privire la rolul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), precizăm că acesta poate să asigure următoarele:

  • monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate/protejate;
  • afișarea pe hartă a poziției persoanei care poartă dispozitivul de monitorizare;
  • posibilitatea de construire pe hartă a unor zone în forme de poligon și/sau circulară, care să aibă caracteristică de zonă de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) și zonă de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiune de a intra);
  • generarea de alerte – alerte de părăsire a imobilului, alertă de depășire a perimetrului, alertă de apropiere, alertă de defecțiune, alertă de sabotaj, alertă de testare.

SIME este format din:

  • sistem informatic de creare a semnalarilor (SICS);
  • sistem informatic de generare a alertelor (SIGA);
  • dispozitive electronice de supraveghere – 15.000 buc.

Garanția solicitată este de minim 60 de luni pentru întregul sistem, iar licențele pentru aplicațiile software trebuie să aibă drept de utilizare acordat life-time.

Aplicația software aferentă SICS trebuie să permită introducerea cel puțin a datelor biometrice și de identificare ale persoanelor supravegheate/protejate, inclusiv fotografia acestora, precum și datele judiciare aferente (măsura judiciară, numărul mandatului sau al ordinului de protecție), măsurile de urmat, datele de contact ale organului de supraveghere etc.

Aplicația va avea capacitatea de a permite încărcarea și utilizarea aceleiași hărți din cadrul SNUAU 112.

Începând cu contractul subsecvent nr. 2, achiziția se va axa exclusiv pe partea de kit-uri de monitorizare, acoperindu-se astfel numărul maxim de 15.000 de bucăți prevăzute în acord.

În ceea ce privește stadiul proiectului de monitorizare electronică, vă putem preciza că acesta a fost implementat chiar de astăzi,  în mai multe zone ale țării, urmând ca până în anul 2024, acesta să devină funcțional pe întreg teritoriul României.

Pe această cale salutăm implementarea la nivelul Poliției Române a acestui proiect mai mult decât necesar în munca operativă, dar nu putem să nu remarcăm faptul că până la acest moment, instituția nu și-a depășit handicapul referitor la resursa umană necesară operaționalizării, aceasta lipsind cu desăvârșire, iar toate sarcinile vor cădea tot pe umerii actualilor polițiști de ordine publică și ai celor ce își desfășoară activitatea în cadrul centrelor operaționale și dispeceratelor.

Astfel, pe lângă activitatea de soluționare a sutelor de petiții și dosare penale pe care polițiștii le au de soluționat și pe lângă activitățile de predare-primire a armamentului, gestionarea sutelor de apeluri 112, interogări în bazele de date și fișele de eveniment pe care le au de transmis în cadrul activităților de raportare, colegii noștri din teritoriu vor avea încă o atribuție, instituția riscând în acest sens să între în colaps.

Mai mult decât atât, constatăm faptul că alte elemente ce țin de evidența acestor dispozitive electronice au fost trecute cu vederea de IGPR, șefii structurilor operative cu atribuții pe linia gestionării acestora, neavând registre special tipărite pentru această activitate, au făcut ceea ce această instituție promovează de mai bine de 30 de ani, au realizat la modul empiric un ”Registru privind evidența kit-urilor de monitorizare electronică”, așa cum se poate vedea din imaginile de mai jos, și, vă spunem noi că la cum arată a fost cumpărat tot din banii colegilor noștri.

Cu alte cuvinte, avem brățări electronice însă nu avem suficienți polițiști pentru a putea asigura protecția cetățenilor în condiții optime, aflându-ne la acest moment în situația în care vom desfășura în plus o nouă activitate, fără a fi plătiți pe măsura volumului imens de muncă pe care îl avem, în timp ce parlamentarii (inclusiv ministrul Bode) și-au majorat salariile pentru a desfășura aceleași activități ca și până acum, căci așa este corect într-un stat de drept…

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Poliția va supraveghea cetățenii cu ajutorul brățărilor electronice

Distribuie

2 răspunsuri

  1. “Decât” o intrebare, titlul articolului a fost scris de cineva de la realitatea, digi 24 sau de la antena 3? Nu de alta dar, într-o țară in care 99% citesc doar titlul, e posibil sa se înțeleagă ca toți vom purta brățările alea…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută