Mulți polițiști au intenționat să se suspende din activitate pe o perioadă de timp pentru a munci în străinătate sau pe posturi mult mai bine plătite decât profesia de polițist. Cu toate acestea, în conformitate cu prevederile incidente, suspendarea din activitate, pentru un interes personal legitim, pe o perioadă cuprinsă între o lună și 3 ani, este supusă aprobării ordonatorului de credit. Interesul legitim este asimilat drepturilor constituționale ale persoanei, însă trebuie să avem în vedere și interesul instituției, principiu care stă la baza analizării unor astfel de cereri.

 Până la acest moment, din datele pe care le deținem, la nivelul Poliției de Frontieră au fost aprobate cele mai multe astfel de cereri, iar la nivelul Poliției Române cele mai puține, dar încă nu există o jurisprudență care să contureze în mod clar situațiile care pot reprezenta motive de suspendare, și practic decizia este una subiectivă ce ține strict de voința ordonatorului de credite, a șefului unității.

Cu toate acestea, odată cu modificarea Legii 360/2002 Statutul Polițistului, în cuprinsul art. 2725 a fost introdusă o nouă cauză de suspendare de drept a raportului de serviciu, și anume situația în care polițistul nu susține evaluarea psihologică periodică „Art. 2725 Raportul de serviciu al poliţistului se suspendă de drept în următoarele situaţii: h)nu susţine evaluarea psihologică care se efectuează periodic, la reluarea activităţii, la solicitarea comisiilor de expertiză/evaluare a capacităţii de muncă sau când este dispusă ca urmare a constatării motivate a existenţei unor indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice;”

În acest caz, ordonatorul de credite (șeful inspectoratului/directorul general etc.) emite un act administrativ prin care constată existența condițiilor de suspendare de drept a raporturilor de serviciu fără a menționa perioada suspendării.

În continuare, la art. 2727 alin. 3 este stabilită situația în care suspendarea de drept prevăzută de art. 2725   încetează, respectiv la momentul emiterii unui aviz de către unul din psihologii cu atribuții de exercitare a actului psihologic în unitățile MAI „Emiterea unui aviz psihologic de către un psiholog cu atribuţii de exercitare a actului psihologic în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, în situaţia prevăzută la art. 2725 lit. h), constituie motiv de încetare a suspendării.

Acest cadru normativ este cu două tăișuri pentru polițiști, deoarece poate reprezenta un mecanism la dispoziția șefilor, menit să controleze masele sau care să fie folosit la hărțuirea polițiștilor incomozi. Este evident că această prevedere a fost introdusă vădit în acest scop, însă din dorința bolnavă de a fi create cât mai multe pârghii de control al personalului, „specialiștii” din MAI nu și-au dat seama că poate fi folosită și în situația în care polițiștii chiar își doresc să fie suspendați din funcție, în special cu scopul de a munci în străinătate.

Așadar, la acest moment, orice polițist care dorește să își suspende raporturile de serviciu pe o perioadă nedeterminată, va putea să obțină această suspendare prin neparticiparea la evaluarea psihologică periodică, situație în care raporturile acestuia sunt suspendate de drept. La momentul în care dorește să se reîntoarcă în activitate polițistul trebuie doar să susțină această evaluare și să obțină avizul favorabil.

Nu susținem sub nicio formă această manieră prin care polițiștii să își completeze veniturile, însă atâta vreme cât salariile lor nu sunt decente în raport cu munca pe care o prestează și riscurile la care se expun, este o variantă de compromis la care se poate apela.

Totuși, partea negativă a acestei prevederi, așa cum am spus, dă naștere unor abuzuri din partea șefilor asupra subalternilor și poate fi cauză generatoare de hărțuiri. Este de precizat că anterior acestor modificări , din minuta întâlnirii Comisiei de Dialog Social, ședință la care au participat și organizațiile sindicale, niciun reprezentant al mișcării sindicale prezent în sală nu s-a opus introducerii acestor prevederi, care până la acest moment nu s-au mai regăsit în legislația aplicabilă polițiștilor.

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL va sesiza conducerea ministerului pentru ca acest mecanism să fie redefinit astfel încât să nu fie folosit în mod abuziv.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Cum se pot suspenda polițiștii care vor să muncească în străinătate

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.