Afla cat e cuantumul indemnizatiei de mutare si a indemnizatiei de instalare

In acest articol vom pune in discutie doua dintre drepturile cuvenite politistilor care de cele mai multe ori sunt confundate ca fiind acelasi lucru: indemnizatia de mutare si indemnizatia de instalare.
Aceste doua indemnizatii asa cum sunt ele prevazute in Legea cadru 284/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, la Capitolul VIII, Sectiunea 6,art.26, si in OMAI S214/2011 pentru aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar,politistilor si personalului civil din cadrul MAI , cu modificarile si completarile ulterioare.

Indemnizatia de mutare
Politistii in activitate mutaţi sau transferaţi, în interes de serviciu, într-o altă localitate decât cea de domiciliu, individual ori împreună cu unitatea sau subunitatea, au dreptul la:
a) o indemnizaţie de mutare egală cu salariul funcţiei de bază ( salariul de baza in vigoare la data de 31 decembrie 2009) cuvenit pentru noile funcţii în care au fost încadraţi;
b) o indemnizaţie pentru fiecare membru de familie aflat în întreţinere, egală cu 1/4 din salariul funcţiei de bază cuvenit, în luna schimbării domiciliului membrilor de familie;
c) rambursarea costului transportului pentru politisti, membrii de familie şi gospodăria lor;
d) o permisie, respectiv o învoire plătită de 5 zile lucrătoare, în vederea mutării efective, acordată la cerere.

Indemnizaţia de mutare prevăzută la lit. a) se acordă poliţiştilor în luna schimbării domiciliului.

Drepturile prevăzute la alin. (1) se acordă şi persoanelor nou-încadrate sau reintegrate în rândul poliţiştilor. Indemnizaţia se calculează în raport cu salariul funcţiei de bază ( salariul de baza in vigoare la data de 31 decembrie 2009), stabilit pentru funcţiile în care acestea sunt numite.

Indemnizatia de instalare
La absolvirea instituţiilor de învăţământ , elevii şi studenţii cărora li se acordă grade profesionale au dreptul, la prezentarea la unităte la o indemnizaţie de instalare egală cu salariul funcţiei de bază stabilit pentru funcţiile în care au fost numiţi şi la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii de familie şi gospodăria lor.

In localitatile izolate sau in zonele unde atragerea personalului se face cu greutate,stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite,indemnizatia de instalare poate fi la nivelul a doua salarii ale functiei de baza ( salariul de baza in vigoare la data de 31 decembrie 2009)

Politistii care au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior si-au prezentat demisia inainte de implinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea institutiei de invatamant,vor restitui indemniztaia primita,proportional cu perioada ramasa pana la expirarea termenului de 3 ani .

Cu toate că aceste drepturi exista de multi ani, foarte puțini polițiști au cerut și au beneficiat de ele. Ii provocam pe cei care, în ultimii 3 ani, au fost mutați în interes de serviciu sa solicite aceasta indemnizație ce pornește de la un minim de 590 lei și creste în raport cu salariul funcției de baza.

Va stam la dispoziție dacă aveți nevoie de informații suplimentare sau dacă întâmpinați dificultăți în obținerea acestor drepturi.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Afla cat e cuantumul indemnizatiei de mutare si a indemnizatiei de instalare

Distribuie

34 de răspunsuri

 1. Bataie de joc!Asa oameni buni face sistemul asta Cu noi,ne trateaza ca pe niste prosti si idioti.Cand Te duci sa-i intrebi cum s-a faci,nu Te baga in seama,apoi cica nu ai respectat nu stiu ce procedura,apoi zice de o anume hotarare si cand le ceri socoteala ca de ce cand am mers sa-i intreb nu m-au informat ce trebuie sa fac,se fac ca ploua.. Si uite asa îti taie si îti anuleaza un drept ce se acorda legal.Bataie de joc.Imi pare rau sa o spun,dar aici la capitala e o mare bataie de joc…Suntem luati in deradere mereu…Sper si fac apel la noul sindicat infiintat,Europol ca poate schimba ceva ca de asta avem nevoie toti….

 2. salut….am fost mutat la cerere de la jandarmi la politie in urma cu doi ani…nu am primit nimic, nici prema de instalare nici decontare a transportului spunand ca sunt venit la cerere…dar nu sunt in prima functie ca agent de politit ,nu trebuia sa beneficiez de aceste prime….si mai faceam naveta la 65km de domiciliu..eu cerand sa fiu mutat la ipj …nu la un post anume…daca puteti sa ma ajutati sa o faceti…eu mi.am cerut aceste drepturi in scris dar mi.a fast dat raspuns scurt si clar….sunteti mutat la cerere si nu beneficiati de nici un drept financiar…am rapoartele…..

 3. am fost transferat in interes de serviciu de la o sectie de politie rurala, in cadrul Politiei Municipiului (unde aceasta sectie este arondata) la data de 01.04.2016.
  Cand am intrebat de indemnizatiea de mutare, mi s-a spus ca am primit deja prima de instalare cand am fost avansat la gradul de agent si nu primesc decat o data.
  imi puteti spune si mie la cat timp de la transfer se poate cere indemnizatia, daca se mai poate cere. mentionez ca beneficiez deja de indemnizatia de chirie din data de 01.10.2016.

  1. In cazul dvs nu a fost vorba despre un transfer ci despre o mutare. Indemnizația de mutare se primeste daca indepliniti doua conditii.În primul rand sa fiti mutat in interes de serviciu, iar in al doilea rand sa va schimbati domiciliul in localitatea in care ati fost mutat. Termenul pentru a solicita acest spor este de 3 ani de la data mutarii.

 4. Buna ziua! Am fost reincadrat in politie incepand cu data de 15.03.2017
  As vrea sa stiu daca in cazul meu am dreptul de a beneficia de indemnizatia de instalare.
  Pun aceasta intrebare deoarece de la resurse inumane mi.au dat o rezolutie pe raport intocmit de mine cum ca nu as avea dreptul. Va multumesc anticipat

 5. In anul 2014 m-am mutat la cerere de la IPJ, la DGPMB. După mai puțin de 3 ani am fost mutat in interes de serviciu la o alta structura tot din cadrul DGPMB. In condițiile acestea pot beneficia de indemnizație de mutare?

  1. Puteti beneficia de indemnizatia de mutare numai in conditiile in care v-ati schimbat domiciliul ulterior mutarii in interes de serviciu. In acest sens avem mai multe materiale pe site, pe care va recomandam sa le parcurgeti pt a identifica exact situatia in care va aflati.

 6. Buna ziua ! Am intrat la isu in urma concursurilor de din sursa externa si as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de inatalare ?

 7. Am fost transferat in interes de serviciu de la o secție de poliție rurală la un serviciu din cadrul IPJ, va rog sa îmi Spuneti de ce drepturi as putea sa beneficiez in acest caz. Cunosc prevederile referitoare la cheltuielile de transport de la domiciliu la locul de munca. Efectiv vreau sa aflu dacă mai pot beneficia și de altele.

  1. Mai puteti beneficia de indemnizatia de mutare. In material aveti cele mai relevante informatii

 8. M am mutat în interes de serviciu și mi am făcut raport de chirie iar pentru indemnizația de mutate mi s a spus sa îmi fac buletin pe domiciliul din localitatea unde m am mutat dar cum justific apoi chiria

  1. Pentru a beneficia de indemnizatia de mutare, politistul trebuie sa isi stabileasca domiciliu la o adresa din localitatea unde isi are sediul unitatea. Daca ati fi avut curiozitatea să cititi HG-ul si Ordinul cu privire la acordarea compensatiei de chirie, ati fi vazut ca existanta domiciliului la o adresa din localitatea unde isi are sediul unitatea nu reprezinta un impediment pentru a beneficia de compensatia de chirie.

 9. Bună seara. Anul acesta am promovat concursul de trecere în corpul ofițerilor și as vrea sa știu dacă beneficiez de indemnizația de mutare. Anterior am lucrat la o secție rurala, iar acum sunt ofițer în cadrul unui serviciu, la oraș. Menționez ca aveam deja domiciliul în orașul unde lucrez în prezent. Va mulțumesc!

 10. Dacă mutarea în interes de serviciu a fost efectuată în localitatea de domiciliu, mai beneficiez de indemnizația de mutare?

 11. Bună ziua,m-am transferat la cerere de la ISU la DRPCIV ,am dreptul la echipament acordat gratuit?Am făcut raport dar mi sa raspuns ca trebui sa achizitionez toata ținută eu contra cost.Multumesc

 12. Buna ziua,

  Stiu ca este tardiv, dar fiind o discutie despre prima de instalare, am zis sa cer o mica lamurire. In perioada 2009-2012 am fost SGP intr-o garnizoana (mentionez ca am beneficiat de prima de instalare), in 2012 am plecat la subofiteri, in 2013 am primit repartie intr-o alta garnizoana, dar aici mi s-a spus de la financiar ca nu mai primesc prima de instalare pt ca am primit in 2009 si se primeste o data in viata. Dar schimband si garnizoana si statutul nu trebuia sa beneficiez?
  Multumesc!

 13. Bună seara.Daca soțul este activ la noul.loc de muncă din august iar soția care îl va însoți însoții in altă localitate se află în concediu de creștere copil(copilul având 6luni) se poate aplica la sfârșitul perioadei de 2ani(când se termină CIC-ul) pentru indemnizația de 50% din solda?Sau este valabil doar 9 luni de la mutare? mulțumesc

 14. În 2012 am fost numită în prima funcție si când am cerut prima de instalare mi s a spus că nu se acordă așa ceva. Mai pot solicita după 6 ani plata acesteia?
  Multumesc

  1. Dacă aveți dovada că ați solicitat atunci plata primei de instalare, da. Chiar si in lipsa unei astfel de dovezi, puteti sa pretindeti acest drept si in acest moment, mai ales din perspectiva faptului că aceasta trebuie acordata din oficiu.

 15. Buna ziua! Am fost încadrat în noiembrie 2018 si pana in prezent nu am primit indemnizația de instalare. Există un termen limita? Cat timp au dreptul să întârzie? Mulțumesc!

 16. Buna ziua! Daca m-am mutat in 2016 dintr-un alt judet in Bucuresti si imi stabilesc abia acum domiciliul aici, mai pot beneficia de indemnizatia de mutare? Mentionez ca beneficiez de indemnizatie de chirie. Multumesc!

  1. Buna ziua.Dreptul la indemnizatia de mutare se prescrie in 3 ani de zile, cu mentiunea ca aceasta indemnizatie o veti primi in luna in care va stabiliti domiciliul in localitatea unde ati fost mutat(nu resedinta).Lasati-ne un nr de contact pentru a discuta aceasta situatie pe larg.

   1. Am fost mutat de la Ipj. Dambovita la igpr in aprilie 2021. Buletinul o sa il schimb pe bucuresti in luna octombrie, mai pot beneficia de indemnizatia de mutare?

 17. Buna ziua
  Pot beneficia de prima de instalare daca am promoat examenul de trecere in corpul ofiterilor, in alta localitate?

  1. Buna ziua. Punctul de vedere al MAI este că prima de instalare se acorda pentru prima accedere în sistem.

 18. Buna ziua. Am fost mutat in interes de serviciu in anul 2009. Nu am primit indemnizatie de mutare. Mi-am schimbat domiciliul in august anul curent. Mai pot primi indemnizatie ? Primeste si sotia mea daca are loc de munca?

 19. Buna ziua! In anul 2019 luna decembrie am fost incadrat la un post de politie si incepand cu data de 1.3.2020 am beneficiat de locuinta de serviciu, in acest moment as mai putea beneficia de indemnizatia de instalare?

 20. Buna ziua.
  Cei care sunt instalati ca ofiteri de politie (psiholog) fara sa faca scoala militara (academia) pot primi indemnizatie de instalare???
  Numirea in functie a fost in urma unui concurs organizat de o structura a M.A.I.-ului.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută