Solicităm acordarea unitară a sporului de studii superioare

Având în vedere prevederile art. I și II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2020 pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și alte modificări fiscal-bugetare referitoare la acordarea sporului salarial de 25% din salariul de funcție pentru agenții de poliție care au absolvit studii superioare, IGPR a solicitat în data de 17 iulie 2020 structurilor centrale și subordonate identificarea tuturor agenților de poliție cu studii superioare care și-au desfășurat activitatea  în perioada 31 ianuarie 2017 – 30 ianuarie 2020 și care nu au beneficiat de acest spor salarial.

De asemenea, din conținutul adresei rezultă faptul că agenții de poliție vor prezenta la solicitarea șefilor nemijlociți diploma de licență și suplimentul acesteia sau adeverința de studii aflată în termenul de valabilitate, aceștia din urmă efectuând o analiză prin raportare la atribuțiile cuprinse în fișele posturilor pentru a stabili dacă personalul și-a desfășurat sau își desfășoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite.

La acest moment, deja colegii din teritoriu ne-au semnalat modul discreționar în care șefii nemijlociți efectuează astfel de analize, considerând spre exemplu, că pentru a beneficia de sporul pentru studii superioare, polițiștii trebuie să fie doar absolvenți ai facultății de drept și că studiile superioare absolvite în domeniul științelor economice, agronomice/horticultură sau chiar în domeniul educației fizice și sportului nu au legătură cu atribuțiile exercitate de către polițiștii de ordine publică din mediul urban sau rural, deși aceștia pot constata contravenții și infracțiuni în aceste domenii de referință, iar cunoștințele ce derivă din activitatea sportivă reprezintă un element esențial în ceea ce privește intervenția la evenimente și aplicarea procedeelor tactice de imobilizare.

În scopul eliminării unor discriminări ce vor putea fi create de către șefii nemijlociți ai polițiștilor absolvenți de studii superioare cu ocazia efectuării unor analize prin raportare la fișele posturilor, mai ales că aceștia nu au beneficiat până în prezent  de un suport juridic pentru a putea analiza obiectiv și în concret legătura dintre studiile superioare absolvite și impactul acestora asupra atribuțiilor și respectiv sarcinilor de serviciu, organizația noastră a solicitat conducerii IGPR o întrevedere pentru constituirea unei comisii care să procedeze la interpretarea unitară a prevederilor acestui act normativ.

Solicitarea noastră vine ca urmare a faptului că în teritoriu nu se ține cont nici de studiile care au stat la baza acordării acestui spor  până în anul 2010 pentru agenții de poliție, care de altfel sunt licențiați în teologie, medicină veterinară, inginerie și multe altele, putând fi create și de această dată discriminări salariale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Solicităm acordarea unitară a sporului de studii superioare

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Sunt absolvent de studii superioare economice la facultate de stat. Imi desfasor activitatea ca si subofiter de 15 ani in cadrul formațiunii OP al unei poliții orășenești din zonă de frontieră. Pe parcursul carierei de 15 ani, am confiscat in flagrant zeci de mii de pachete de țigarete cu tot cu autoturisme după urmăriri deosebit de periculoase la care faptuitorii merg pe tot , plus alte activitati pe linia legii 12/1990. In intreaga perioada n am fost niciodată recompensat in nici un fel, însă am văzut cum lucrătorii din structurile județene ( din birouri – serviciu economic) se bucurau cand veneau sa preia activitățile pentru continuarea cercetărilor, ulterior ei fiind premiați plus alte beneficii, avansări în grad sau pe funcții de conducere. De ce eu nu ar trebui să beneficiez de sporul de 25% pentru studii superioare fata de cel care lucrează în biroul economic , multi dintre ei , în întreaga lor carieră (chiar și ofiteri) nu și au pus viața în pericol si nu au constatat astfel de fapte? Multumesc.

  2. Sunt agenți și cu studii de psihologie și științele educației cate nu vor fi băgați la acest spor, dar aceasta facultate ajută foarte mult în modul de exprimare, de luate a deciziilor, de etică etc…. Dar depinde de cine v a judeca acest lucru. În alte ministere nu contează ce facultate ai ești plătit pe studii superioare. O învățătoare are de exemplu facultate de drept, de agronomie nu de ceva in domeniu și e plătită pe studii superioare. Se poate verifica și ar mai fi exemple..

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută