Zile libere pentru cei care se vaccinează

În Monitorul Oficial al României,  Partea I, nr. 732 din 26.07.2021 a fost publicată Legea nr. 221/2021 care completeaza Legea  nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De acest drept beneficiază, atât cei din sistemul public, cât și cei din sistemul privat.

Conform actului normativ publicat, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

Aceste drepturi se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, angajatul are obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la
opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Zile libere pentru cei care se vaccinează

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută