Un șef din inspectorat trimite la psiholog polițiștii care își fac datoria

Așa cum am atras atenția în comunicatele anterioare, situațiile de management deficitar existente la nivelul IPJ Caraș-Severin continuă sub cele mai „originale” forme față colegii noștri din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene, persecutați de șeful biroului pentru că nu sunt „maleabili”. În trecut am mai arătat cum adjunctul șefului de inspectorat hărțuiește polițiștii care își fac datoria și unde se emit dispoziții cu caracter intern, pe care noi le apreciem cu „dedicație” pentru baronii locali. Practic, prin acest mod de lucru am putea concluziona că șeful BDNE adoptă elemente comportamentale specifice „grupărilor”, sub deviza că orice polițist incomod trebuie redus la tăcere.

Față de mai mulți polițiști din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene care și-au făcut datoria și au aplicat legea față de diverși oameni politici și afaceriști apropiați de conducerea IPJ Caraș-Severin, a fost declanșată cercetarea disciplinară ca urmare a sesizărilor întocmite de către șeful lor. Noi apreciem că scopul pentru care au fost acuzați de nenumărate abateri disciplinare închipuite, a fost acela de a-i marginaliza în rândul colectivului și de a-i descuraja în ceea ce privește aplicarea legii față de orice persoană, indiferent de statutul social.

Urmare a zecilor de sancțiuni aplicate colegilor noștri, reprezentanții Sindicatului EUROPOL au asigurat consultanța juridică și i-au reprezentat pe aceștia, fiind contestate toate sancțiunile aplicate de șeful inspectoratului. Confirmarea hărțuirii a venit de la IGPR unde sancțiunile au fost anulate pe bandă rulantă, ca urmare a modului nelegal în care au fost dispuse.

Același șef al BDNE, un ofițer care nu a lucrat vreodată în structurile poliției rutiere și care a ajuns să ocupe o asemenea funcție în urma unui concurs despre a cărui dificultate avem mari semne de întrebare prin prisma modului în care dovedește că poate gestiona resursa umană existentă la nivelul biroului, după ce a văzut că sesizările închipuite nu au succes, s-a reorientat spre modul de evaluare a activităților profesionale. Astfel, polițiștilor care au contestat sancțiunile, le-a acordat calificative profesionale anuale inferioare comparativ cu rezultatele obținute în activitate, cu scopul evident de a le pune în pericol posibilitatea de a evolua în carieră.

Colegii noștri au contestat calificativele anuale, mai ales pentru faptul că acestea au suferit corecții în sens negativ, prin acordarea calificativului „satisfăcător” de către adjunctul șefului IPJ Caraș-Severin, comisar șef Coman Aurel, același care i-a amenințat pe polițiștii care aplicau sancțiuni transportatorilor de material lemnos.

Cu ocazia contestațiilor depuse au solicitat să le fie puse la dispoziție copii ale formularelor de evaluare, aspect reglementat în concret de prevederile art. 8 alin. 5 din Anexa nr. 8 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, tocmai cu scopul de a-și fundamenta în mod corespunzător argumentele din cuprinsul contestațiilor, așa cum se poate observa mai jos.

Bineînțeles că răspunsul la solicitarea colegilor noștri nu a întârziat să apară demonstrând încă o dată gradul de analfabetism funcțional existent la nivelul funcțiilor de conducere din cadrul IPJ Caraș-Severin, pe care îl puteți consulta mai jos pentru a constata că nu exagerăm în vreo măsură.

În pofida tuturor acestor reacții ale instituției față de proprii polițiști pe care le-ți putea considera cel puțin umilitoare dacă nu chiar de ordin mafiot, ca urmare a contestațiilor depuse polițiștii din cadrul BDNE au reușit să obțină modificarea calificativelor profesionale în unele de nivel superior, aspect care a generat și de această dată nemulțumirea șefului BDNE și cel mai probabil a adjunctului de inspectorat, comisar șef Coman Aurel.

Astfel că, s-au regrupat și încearcă o nouă tactică de denigrare a polițiștilor incomozi care nu doresc să se compromită pentru posibile interese ascunse ale celor doi ofițeri, sens în care sub pretextul unor presupuse comportamente dezadaptative, șeful BDNE, inspector Tudosie Valentin i-a trimis la psiholog  pe polițiștii sancționați ilegal și evaluați necorespunzător. Inspectorului Tudosie Valentin i s-a părut că acești polițiști prezintă stări de nervozitate, anxietate, insubordonare și astfel, după cunoștințele sale inexistente de psihologie, a procedat la completarea formularului de „semnalare” prevăzut în Dispoziția Comună nr. 8.042 /13.02.2018 referitoare la stabilirea unor măsuri privind identificarea și gestionarea potențialelor comportamente dezadaptative în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, în speranța că aceștia vor pica evaluarea psihologică și că le va fi restricționat dreptul de a deține armamentul din dotare și că vor fi puși la dispoziția unității.

Însă din cauza faptului că cel mai probabil nu a înțeles prevederile dispoziției sus-menționate, conform cărora ”Completarea formularului se face în condițiile în care comportamentele observate se manifestă recurent într-o anumită perioadă de timp”,  a avut nevoie de o traducere din partea psihologului unității astfel încât să știe sub ce formă să își pună din nou în aplicare planul de discreditare și marginalizare colectivă a colegilor noștri, care deși erau conștienți că este vorba despre un nou act de răzbunare, s-au prezentat la Compartimentul Psihologic fiind evaluați fără a se confirma vreo inepție dintre cele enumerate de inspectorul Tudosie.

De ce se ajunge la astfel de situații? Simplu, în mod specific MAI-ului Ordinul 23/2015 privind activitatea de psihosociologie în Ministerul Afacerilor Interne și Dispoziția Comună nr. 8.042 /13.02.2018 emisă în acest sens acordă niște atribuții exclusiv în sarcina șefilor, care în cele mai multe cazuri sunt folosite împotriva polițiștilor cu funcții de execuție fără ca aceștia la rândul lor să poată solicita evaluarea sau monitorizarea psihologică a șefilor lor care, așa cum este cazul șefului BDNE care recurge la gesturi nedeontologice cum ar fi ascunderea unor registre pentru ca subordonații săi să nu își poată consemna rezultatele activitităților desfășurate în termenul legal fiind create astfel premisele unor abuzuri și ale unor dezechilibre în calitatea managementului structurilor de poliție.

Deși actualul inspector șef a primit nenumărate semnale cu privire la acest mod distructiv de management al celor doi ofițeri cu funcții de conducere, până la acest moment ni s-a comunicat faptul că doar față de inspectorul Tudosie Valentin ”au fost dispuse măsurile legale în conformitate cu prevederile are. 59 alin. 1 și 2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului”.

Ne punem speranța că actualul șef de inspectorat nu va proceda asemenea succesorului său și că nu va clasa dosarul de cercetare prealabilă prin invocarea unor contexte și împrejurări de natură a eluda abaterea disciplinară săvârșită de către șeful BDNE, cu atât mai mult cu cât o ”gașcă” de ofițeri din subordinea sa au generat o petiție anonimă împotriva polițiștilor incomozi în care, contrar prevederilor legale, se fac verificări de mai bine de 6 luni deși aceasta trebuia să fie clasată din momentul înregistrării, conform prevederilor OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Însă cu privire la aceste aspecte vom reveni cu alte materiale astfel încât opinia publică și factorii decidenți din cadrul IGPR să aibă o viziune cât mai limpede asupra managementului practicat la nivelul IPJ Caraș-Severin.

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Un șef din inspectorat trimite la psiholog polițiștii care își fac datoria

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Dar mă întreb, structurile abilitate de ce nu au fost informate, DGA,DNA și așa mai departe, abuz în serviciu în primă fază de unde se poate extinde către cei doi ,adevărul primează întotdeauna, mult succes.

  2. ,, Ne punem speranța că actualul șef de inspectorat nu va proceda asemenea succesorului său și că nu va clasa dosarul de cercetare prealabilă prin invocarea unor contexte și împrejurări de natură a eluda abaterea disciplinară săvârșită de către șeful BDNE… ” – probabil predecesorului ați vrut sa scrieți

  3. Modul de acțiune nu este singular, pare a fispecific Politiei Române. Același lucru se întâmplă și la IPJ Timis. Au fost îndrumați spre reevaluare psihologica la Bucuresti polițiști incomozi. A fost cazul mediatizat al lui Valer Kovacs, acum este în vizor un comisar șef de la 112 care a fost suspendat deși era în perioada concediului medical pentru ca nu s-a prezentat la București pentru așa-zisa evaluare psihologica. Felicitări pentru articol, poate ar prinde bine și o continuare cu situații similare din țară

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută