La data de 20 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1112, Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
Modificările aduse actului normativ vin să definească în mod mult mai clar vehiculele rutiere lente, acestea fiind considerate din acest moment drept vehicule antrenate de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se pot deplasa pe un drum plan cu o viteză mai mare de 25 km/h, putând fi astfel înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, în legislaţia naţională neexistând până la acest moment o procedură permisivă cum este în cazul altor ţări membre ale Uniunii Europene, așa cum se arată în expunerea de motive a inițiatorului acestui act normativ.
Cu toții cunoaștem că din categoria vehicule rutiere lente face parte o gamă variată de vehicule, care, în perioada sezonului cald, atunci când traficul este destul de aglomerat oferă soluţii ecologice, precum şi soluţii de transport avansate cu vehicule electrice, contribuind astfel la reducerea gradului de poluare.
Aceste tipuri de vehicule lente și-au dovedit utilitatea atât pentru companiile private cât și pentru persoanele fizice care transportă mărfuri şi persoane în interiorul oraşelor, în zona industrială sau în zona montană, pe distanțe scurte.
Revenind la prevederile actului normativ, conform art. 1 alin. 1din OUG nr. 78/2000, aceste vehicule lente pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, la fel ca toate celelalte vehicule.
Ca măsură de excepție, legiuitorul a stabilit că vehiculele lente nu se mai supun regulilor privind omologarea dacă au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene, acesta fiind și cazul vehiculelor rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1 (tractoare), nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Despre acestea din urmă se statuează faptul că vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
2 răspunsuri
Era si timpul!
Ia vedeți că a fost publicata și lista vehiculelor lente. Scrie undeva trotinete?