Se taie sporul de antenă pentru orele suplimentare

În ultimele zile am primit o serie de mesaje din partea polițiștilor care s-au aflat în situația în care au prestat ore suplimentare și care au fost contactați telefonic de personalul din cadrul structurilor financiare pentru a fi informați că li s-a „tăiat” sporul de antenă pentru aceste ore.

După cum bine știți, sporul pentru expunere la unde electromagnetice (sporul de antenă) în cuantum de 10% se acordă doar pentru numărul de ore lucrătoare dintr-o lună. Chiar dacă polițistul este chemat la serviciu și în afara orelor de program, acest spor se aplică doar pe numărul de ore lucrătoare aferent fiecărei luni, determinat prin înmulțirea numărului de zile lucrătoare cu 8 ore.

Cu alte cuvinte, dacă într-o lună avem 20 de zile lucrătoare, adică o normă de 160 de ore iar polițistul lucrează 184 de ore, i se plătește în acea lună sporul de antenă doar pentru cele 160 de ore. În luna următoare, tot cu titlu de exemplu, dacă polițistului i se compensau cu timp liber cele 24 de ore lucrate suplimentar, acesta se prezenta la serviciu 136 de ore însă i se plătea sporul de antenă, în mod evident, pentru numărul întreg de ore de 160, corespunzător perioadei lucrate luna precedentă.

Dacă aceasta era practica până acum, am aflat pe surse că în urma unui audit realizat de un „polițist” care în viața lui nu a lucrat nici în schimburi, nici nu a prestat ore suplimentare și nici nu a întocmit vreodată o planificare în serviciu, a constatat el că aceasta manieră de compensare ar fi ilegală întrucât polițistul, în luna compensării cu timp liber pentru orele suplimentare, beneficiază de un număr mai mare de ore de antenă decât orele în care este prezent efectiv la serviciu.

Raționamentul acestui „specialist” l-am accepta doar dacă ne-ar lămuri și cu privire la dilema existențială legată de întrebarea: ce a fost mai întâi, oul sau găina?. Păi cum să lucrezi la structura de audit și să ai o asemenea logică stupidă? Nu poți să te raportezi doar la luna în care se acordă compensarea cu timp liber a orelor suplimentare, fără să constați că în luna în care s-au înregistrat orele suplimentare, polițistul nu a beneficiat de sporul de antenă pentru acestea.

Din păcate, rezultatul unui astfel de control a fost popularizat la nivelul tuturor structurilor de financiar din cadrul Poliției Române și materializat printr-o adresă în care se precizează că nu se mai poate acorda sporul de antenă pentru orele lucrate suplimentar. Organizația noastră nu poate fi de acord cu astfel de interpretare și atrage atenția asupra unui risc crescut de nemulțumire în rândul polițiștilor care vor fi prejudiciați de această măsură abuzivă.

Din punctul nostru de vedere, fundamentat și prin prisma prevederilor legale incidente, pot exista 2 situații în care sporul de antenă să fie acordat pentru orele suplimentare efectuate:
1. Polițistului i se acordă sporul de antenă în cuantum de 10% pentru toate orele efectuate în cursul lunii, inclusiv orele suplimentare.
2. Polițistului i se acordă sporul de antenă în cuantum 10% în luna în care se acordă compensarea cu timp liber a orelor suplimentare, așa cum s-a practicat și până în prezent.

Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au formulat deja o sesizare în acest sens către Direcția Generală Financiară dar și către Inspectoratul General al Poliției Române prin care solicită să fie clarificată în regim de urgență această situația abuzivă care prejudiciază drepturile polițiștilor.

Iar până la un răspuns în acest sens, suntem obligați și încurajăm polițiștii să nu accepte să efectueze ore suplimentare fără să primească garanții scrise, prin dispoziția scrisă emisă în acest sens, că li se va plăti sporul de antenă în cuantum de 10% pentru perioada în care prestează ore peste durata normală a programului de lucru. În acest sens, vă punem la dispoziție un model de raport de refuz de efectuare a orelor suplimentare.


DESCARCĂ AICI MODELUL DE RAPORT!

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Se taie sporul de antenă pentru orele suplimentare

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Întrucât cele mai multe ore suplimentare se fac stând peste program la spetele de 112 care intra in general cu 10,20 de minute înainte de sfarsirea programului, mă întreb eu cum poți face un raport în acest sens dacă nu este cumva o misiune care să ști că o execuți peste programul efectiv de lucru calculat la numărul zilelor aferente pentru luna respectivă. Astfel toți lucrătorii au ore suplimentare care nu au avut sporul de antena acordat la acele ore suplimentare rămase peste program cu voia sau fără voia lucrătorului. De reținut că acest aspect ilegal arbitrar, folosit de Direcția Salarizare și impus de către serviciile financiare la fiecare unitate în parte nu este decât un alt motiv de proces cu instituția. Supărător este, cum cineva poate să gândească că la nivelul orelor peste program suplimentare nu se poate acorda sporul de antenă. PS astfel de decizii sunt luate de oameni care nu stau peste program, nu le impune activitatea sa rămână peste program sau chiar pot sa își reducă programul cu vor ei deoarece sunt lucrători în birouri. GÂNDIȚI-VĂ LA CEI CARE SUFERĂ PRIN STATUL PESTE PROGRAM FĂRĂ A-ȘI DORI ACEST ASPECT.

  2. Prostul ăla de la audit de a venit în control , a venit cu temele făcute , nu că a descoperit el America , a fost special instruit să mai scadă niște bani e ordin sa distrugă politia , politicul vrea anarhie nu lege și ordine.

  3. Asta nu i nimic ,eu cand eram in activitate ,a venit unul in control de la audit,care din cate am aflat atunci acesta lucrase anterior la marina si venise sa ,,invete” ce sunt ale fise de interventie.Culmea controlului,sa controlezi ceva ce tu nu stii.Marian cred ca are mare dreptate dar sa vedeti ce coeficienti isi ce pensii au auditorii…purtatori de grade adevarate nu jucarie.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.