Se modifică HG nr. 1198/2022 privind drepturile de transport

Ministerul Apărării Naționale, care este și inițiatorul HG nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, a pus în transparență decizională Hotărârea pentru modificarea acestui act normativ, unde printre schimbările preconizate precizează faptul că ”se are în vedere reducerea cheltuielilor bugetare” prin introducerea unor condiții și criterii suplimentare de acordare .

De asemenea, se vor modifică distanțele kilometrice și a procentelor față de care se calculează sumele forfetare și în același timp se pun în concordanță cu prevederile HG  nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor.

Art. 9 , alin. 1 , lit. i și j se vor modifica și vor avea următorul cuprins:

i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

j) la deplasarea bilunară de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță mai mare de 301 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

*membrii de familie = soțul/soția, copiii minori și cei majori, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și părinții aflați în întreținerea legală a acestuia.

Personalul căruia i se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) (zilnic) are dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare stabilită prin aplicarea procentelor, corespunzătoare distanțelor kilometrice din tabel, la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

KM Procent %
1-10 7
11-20 14
21-30 25
31-40 36
41-50 45
51-60 54
61-70 63

Modificările care vor fi aduse HG nr.  1198/2022 trebuie să repare în primul rând inechitatea creată personalului contractual angajat în cadrul MAI care nu beneficiază de drepturile de transport, deși deplasarea la și de la locul de muncă se efectuează cu același scop până la urmă, cel  în interesul instituției. Dacă aveți și alte propuneri de modificare, vă rugăm să ni le trimiteți pe email la adresa sindicateuropol@gmail.com.

VEZI AICI draftul de modificare a HG 1198/2022

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Se modifică HG nr. 1198/2022 privind drepturile de transport

Distribuie

24 de răspunsuri

  1. Nu este corect să primești bani pentru deplasarea săptămânală sau bilunara din moment ce beneficiezi si de bani pentru plata cotei parte a creditului pentru locuință. Mă întreb, de ce se accepta așa ceva????

  2. la art. 9, alin. 1 , lit.”h”- in limita a 70 km . Este vorba despre 35 km dus si 35 km intors sau 70 km dus si 70 km intors asa cum se deconteaza la penitenciare naveta!??

    1. Nu am găsit în HG explicat termenul de “membru de familie” . Nu înțeleg nici termenul explicat de cei de la sindicat cu ” părinți aflați în întreținerea legala a acestuia “

  3. Bună ziua, nu este normal că să nu beneficiez de transport pentru că la prima numire în funcție am avut domiciliul în localitatea cu instituția, de exemplu eu am avut domiciliul la părinți, într-un sat arondat comunei din care este instituția ( sat Stoicani, comuna Foltești, iar sectorul este în localitatea Foltești) apoi m-am mutat, în urma căsătoriei la sotie ( fiind proprietară de locuință) în Galați, motiv pentru care nu mi sa mai acordat conform noii hg , drepturile de transport. Sunt membru de sindicat și de când a intrat în vigoare noua hg incerc să fac demersuri pentru acordarea drepturilor de transport dar degeaba, AM AJUNS LA CONCLUZIA CĂ ȘI FIIND MEMBRU NU AJUTĂ LA NIMIC. NU AM FOST AJUTAT DE EUROPOL CU NIMIC, DOAR CU PROMISIUNI. VĂ MULȚUMESC.

  4. Buna ziua! Dar pentru cei care sunt singuri si au fost mutati in interes de serviciu, ce se va intampla?

  5. Am onoarea să vă salut . Ce modificări aduce mai exact pentru lit I și j ?
    O sa primești decontare pentru transportul bilunar sau săptămânal doar dacă membri de familie locuiesc la adresa de domiciliu/reședință ?

  6. Se modifică HG 1198/2022 doar într-o direcție. Guvernul uită să modifice de fiecare dată această hotărâre și când este vorba de cuantumul la care se aplică aceste procente. Salariul minim brut pe economie nu mai este de mult 2550 lei. Este 3300 lei și va ajunge 3700 lei probabil din 01.07.2024. Păi să se aplice procentele de 7%,14%,25 % …din 3300 lei nu din 2550 lei.

  7. Buna ziua,compensatia pentru naveta se raporteaza la salariu minim brut in plata pe 2024 sau ramane tot cel de pe 2022

  8. Modificările aduse art.9 pct.1 literele i și j nu se pot aplica întrucât personalul mutat într-o altă localitate în interes de serviciu cu domiciliul la peste 100 km și respectiv peste 300 km nu poate locui cu familia la domiciliu așa cum este prevederea aberantă cerută de Ministerul apărării întrucât distanța nu îi permite deplasarea zilnică la și de la locul de muncă, pentru a locui la o asemenea distanță. Tocmai de aceea când a fost concepută legea s-au acordat transport la sfârșit de săptămână între 71 și 300 km și transport bilunar la domiciu la peste 300 km pentru că personalul respectiv nu poate locui efectiv la domiciliul din actul de identitate.

  9. Bună ziua! Eu nu fac parte din organizația dvs, dar as avea o nelamurire. Mai sunt cazuri cand, daca esti angajat cu examen la unitatea respectivă (deci nu mutat, transferat etc.), fără voia ta, ai fost nevoit să te muți la alta adresa, in alta localitate…divorț, etc. si sa faci naveta zilnic 50..60 km. Bineinteles, adresa din buletin si actele casei sunt pe numele persoanei respective. Vorbesc de cei ce au facut asta înaintea apariției HG1198 si sunt civili. Ei nu vor fi încadrați nicăieri??? Mai ales ca tocmai ei, civilii, sunt cei care fac cinstit naveta si mulți au abonamente pe tren . E nedrept. Si sunt fff puțini. Multumesc.

  10. Buna ziua. Forma aceasta de HG de modificare a HG 1198/2022 va lipsi de efecte HG-ul initial in ceea ce priveste politistii tineri, proaspat absolventi ai Scolilor si Academiei de Politie pentru ca sansele de a fi casatoriti sunt mici (INS: varsta medie de casatorie 2022: 30,8 ani), iar transportul la domiciliu (saptamanal/bilunar) ar face obiectul acestui act normativ doar daca parintii ar fi luati in intretinere (adica nu ar avea in proprietate terenuri mai mari de 2 ha la munte / 1 ha la ses si nu ar avea un venit lunar mai mare de 660 de lei=20% din salariul minim brut pe tara), asadar parintii ar fi intr-o situatie financiara si patrimoniala extrem, extrem de precara. Deci in forma propusa, nu ar mai genera deloc efecte pentru aceasta categorie la inceput de drum o hotarare care insasi prin titlul ei este destinata sa genereze efecte. Probabil este o scapare a celor care au elaborat proiectul, pentru ca au omis definitia membrului de familie de la inceputul HG-ului, care este mai ampla decat “sotul/sotia”.

    1. Sa speram ca cei de la sindicat vor rezolva aceasta problema cu definiția membrului de familie . Pentru ca partea cu ” părinții aflati in intretinerea legala a acestuia ” este o aberație

      De ex : eu am fost repartizat la Constanța având domiciliu unde luam împreună cu mama mea în Satu Mare.
      Mama câștiga puțin peste minimul pe economie , nu își permite sa ma ajute sa acopăr costurile drumului . Astfel, eu va trebui sa îmi acopăr costurile din salariu de debutant propriu care aproape jumătate se duce pe chirie , iar restul pe mâncare din cauza inflației ft mari . Astfel , eu nu îmi voi mai permite sa îmi vizitez mama doar o data la 6 luni maxim .

  11. Sunt binevenite modificările. Dara ATENTIE sa se calculeze distanta la și de la locul de munca DUS – ÎNTORS deoarece sunt situații de Drumuri cu SENS Unic care schimba distanta la întoarcere în mod obligatoriu, și cei care poate nu se încadrează la un anumit plafon la Dus cu 200m….e posibil ca acei 200 de m sa ii facă la întoarcere în plus și dacă nu se iau în calcul ambele trasee, dezavantajează și nu reflecta realitatea, se creează inechitati.

    Exemplu

    40.8km la dus și 41.2 la întoarcere…. Din cauza unui sens unic… Și dacă se calculează doar dus… Nu te încadrezi la următorul prag. Situație deja existenta

  12. Pentru personalul civil contractual ce se da ? Pana acum nu am primit nimic ! Noi nu avem decontarea transportului , grupa de munca , medicamente decontate si multe altele . Rusine ! Parca am fi sclavi !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută