Scandalul de la Bolintin – radiografia haosului din sistemul polițienesc

Tot mai des suntem nevoiți, sau mai degrabă obligați să privim cu teama știrile prezentate la posturile de televiziune naționale, care îi au în prim-plan pe polițiști, pe colegii noștri care își riscă viața, având la dispoziție mijloace de intervenție precare, autoturisme ruginite denumite simbolic „autospeciale” și toate acestea pentru un salariu mizer și o lipsa de apreciere a muncii și curajului pe care polițiștii îl demonstrează zilnic.

Un astfel de caz este cel prezentat în mediul online în orașul Bolintin Vale din județul Giurgiu, unde Poliția Română reprezintă o sperietoare doar pentru copiii de grădiniță, pentru că adulții știu deja că polițiștii nu pot, nu au cu ce și nici nu au ce să le facă.

Astfel, incidentul din data de 20 martie a.c., în urma unui conflict spontan în care au fost implicate două familii de colorați, aceștia au început să-si împartă lovituri de topoare si săbii, exact în fața sediului Poliției Orașului Bolintin Vale, din județul Giurgiu. Și toate acestea  ziua în amiaza mare, fără sa le pese câtuși de puțin de prezenta ”autospecialelor”  de poliție de la fața locului, aplicând cu bestialitate lovituri de topor și sabie asupra persoanelor și autoturismelor  din zonă.

Impactul emoțional al imaginilor prezentate este devastator  si dezamăgitor deopotrivă, prin prisma faptului ca demonstrează in mod clar nivelul scăzut la care a ajuns autoritatea polițistului român.

Doamna ministru nu este străină de problemele pe care polițiștii le confruntă zilnic, îi sunt aduse periodic la cunoștință având în spate un întreg „aparat” de polițiști care are menirea de a monitoriza ce se scrie despre ea în presă, ce reacții au organizațiile sindicale, care e gradul de nemulțumire în rândul polițiștilor exprimat pe rețelele de socializare și multe alte aspecte ce țin exclusiv de imaginea ei, pe persoană fizică.

Preocupare față de luarea unor măsuri concrete prin care polițistul să beneficieze de prevederi legale, care să-l ajute să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în deplină siguranță, lipsește cu desăvârșire. Si toate acestea în contextul în care actualul pachet legislativ pe care „duamna” l-a prezentat, nu conține altceva decât copy-paste-uri din proceduri care deja sunt aplicate de polițiști.

Și pentru că este important să știm de unde am pornit și unde am ajuns cu acel pachet pe marginea căruia s-a făcut mare tam-tam, vă prezentăm mai jos câteva dintre propunerile venite din partea membrilor noștri, pe care le-am susținut încă de anul trecut, imediat după tragedia de la Suceava:

 1. Majorarea cuantumurilor unor amenzi contravenționale, deși încă nu există un cadru juridic adecvat de recuperare a acestor sume de bani, pentru că în alte condiții orice creștere este lipsită de efect;
 2. Menținerea unui raport inechitabil între polițist și cetățeni, în sensul că un cetățean dacă înjură un polițist este pasibil doar de o amendă contravențională, pe când polițistul dacă înjură o persoană, este cercetat pentru comiterea infracțiunii de „purtare abuzivă” și este pasibil de pedeapsa cu închisoarea;
 3. Incriminarea ca fapta penală a oricărei acțiuni de împiedicare a organului de poliție să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, care în momentul de față reprezintă doar contravenție;
 4. Creșterea limitelor de pedeapsă pentru infracțiunea de „ultraj”, pentru că în momentul de față, din cauza limitelor reduse ale pedepsei, procurorii susțin că nu pot dispune arestarea preventivă a unei persoane doar pentru această faptă.

Apropo, doamna ministru, cunoașteți faptul ca portul armelor albe pe strada, de genul topoarelor și săbiilor ce au zburat prin fața polițiștilor de la Bolintin, nu mai constituie infracțiune, decât dacă acestea sunt purtate în mijloace de transport în comun sau în localuri publice? Adică orice descreierat poate să poarte sabia pe umăr, la vedere, iar polițiștii nu au ce să îi facă.

Iată cum micile ajustări legislative făcute în interesul clientelei politice probabil, au condus la facilitarea izbucnirii unor conflicte armate de amploare în care cetățeni nevinovați, sau chiar polițiști își pot pierde viața.

Amintim de interesul clientelei politice, întrucât vedem diverse propuneri de modificări ale legislației din partea colegilor dumneavoastră de partid și a celor care au suportat rigorile legii, prin care vor ca radarele să fie presemnalizate sau prin care cetățeanul să își aleagă singur perioada în care să îi fie suspendat permisul de conducere. (vedeți că noi scriem numele instituției cu litera mare, pentru ca o respectăm, nu așa cum apare prin comunicatele dvs pe Facebook)

Nu este pentru prima dată când organizația noastră atrage atenția asupra importanței dotării polițiștilor cu body-cam-uri, care pot surprinde în timp real acțiunile de încălcare a legii, fiind un probatoriu vital în orice ancheta.

De asemenea, am subliniat în permanență că polițiștii nu sunt protejați, lipsindu-le cu desăvârșire mijloace prin care să poată suprima imediat orice reacție violentă, fără a le pune viața în pericol. Iar în acest caz vorbim despre dispozitive cu electroșocuri care pot permite o intervenție eficientă, rapidă, de la o distanță care să asigure protecția acestuia.

Îl felicităm cu aceasta ocazie pe colegul nostru care a luat atitudine și a executat un foc de avertisment determinând-l pe individul înarmat cu un topor să nu-și mai lovească victimă, salvându-i astfel viața.

În încheiere, îi adresăm doamnei ministru următoarele întrebări, la care sperăm să primim și un răspuns, chiar dacă noi suntem pentru domnia sa „politia română” și nu „Poliția Română” așa cum aceasta instituție ar trebui sa fie pentru orice cetățean al României.

-Știți că în orașe precum Bolintin și alte secții de politie rurală din Giurgiu și din țară sunt în strada, în medie, maxim 2 polițiști  care patrulează timp de 8 ore, in trei schimburi precum la vechile uzine de pe vremea comunismului? Și cu toate acestea, dumneavoastră vă lăudați că veți detașa polițiști în Spania, pentru că cei de acolo nu fac față?

– Știți că în statistici vi se prezintă zilnic  că sunt in teren câte 6-12 polițiști, însă în realitate acești polițiști reprezintă totalul polițiștilor care intră în serviciu pe durata a 24 de ore? Iar în cazul unul eveniment cum a fost cel de la Bolintin nu  ai cui să ceri sprijin, fie din cauza programului de lucru gestionat necorespunzător, fie din cauza lipsei de personal?

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Scandalul de la Bolintin – radiografia haosului din sistemul polițienesc

Distribuie

3 răspunsuri

 1. Cereți prea mult de la o fosta secretara de școală generala din mediul rural. Asta este sluga lui Dragnea și atât. Nu valoarea a recomandat-o pentru postul de ministru, ci obedienta fata de Daddy.
  Femeia asta este limitata, motiv pentru care s-a înconjurat la MAI de oameni mediocrii.
  Noi suntem fraieri pentru ca acceptam astfel de mizerii. Ar trebui sa oprim lucrul și sa ne cerem toate drepturile cuvinte în funcție de riscul meseriei.

 2. S-a ajuns ca un pieton care traverseaza strada neregulamentar sa fie sanctionat cu amenda de 290 lei, 145 lei in 15 zile iar unul care injura, se dezbraca, ameninta etc. sa fie sanctionat cu amenda intre 200 si 1000 lei, avand posibilitatea conform noilor reglementari sa achite 100 lei in 15 zile.In ce tara traim ?!

 3. Într-o țară guvernată de niște infractori, de oameni mici, de trădători de neam.
  Toți cei care au fost la putere în ultimii 30 de ani au adus România unde este acum. Normalul a devenit anormal și invers, hoții sunt stimați, iar cei care muncesc și sunt cinstiți sunt luați de fraieri.
  România este rezultatul tuturor alegerilor făcute de noi toți, ca cetățeni.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.