Salariile polițiștilor calculate greșit

Modul în care Ministerul Afacerilor Interne a ”reconstruit” salariile polițiștilor începând cu anul 2010 este total neconform cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1/2017, cât și a celorlalte hotărâri subsecvente, iar asta nu o spunem doar noi, ci și instanțele de judecată.

După ce completele de judecată din cadrul Tribunalelor Iași, Dâmbovița, Timiș, Olt și Giurgiu au emis hotărâri cu privire la modul greșit de calcul al salariului de funcție al polițiștilor, Tribunalul Călărași a hotărât în data de 24.06.2020, în dosarul cu nr. 3282/93/2019 împotriva Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, că în cazul polițiștilor aflați în cauză, salariul de funcție să nu fie mai mic decât nivelul salariului minim brut pe țară lunar, garantat de HG nr. 1/2017 la 1450 lei lunar, care nu  include sporuri sau adaosuri, iar începând cu 01.01.2018 a crescut la 1900 lei pe lună conform  HG 846/2017. Același tribunal a stabilit într-un alt dosar împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră că raționamentul de calcul al salariului de funcție este greșit folosit de angajator.

 

În acest moment, toate salariile de funcție ale polițiștilor sunt stabilite prin includerea sumelor compensatorii tranzitorii, reprezentate de elementele salariale care nu se mai regăsesc în lege, dar care au fost preluate din legislația ce a fost în vigoare până în anul 2009 :

  • salariu de merit – 20%;
  • spor de misiune permanentă – 25%;
  • spor de confidențialitate 8-10%%;
  • spor de pericol deosebit 15- 30%;
  • spor de fidelitate 5-20%;

Sindicatul EUROPOL a demonstrat încă o dată  în fața instanței  că salariile de funcție ale polițiștilor sunt sub nivelul salariului minim brut garantat în plată dacă nu ar fi luate în considerare sumele compensatorii. Iar efectul financiar al acestor sentințe, dacă vor rămâne definitive, va însemna o creștere cel puțin corespunzătoare cu valoarea sumelor compensatorii aflate în plată, aproximativ 1000 lei, respectiv creșterea sporurilor acordate pe bază de pontaj (spor de noapte, majorarea de 75%, spor de antenă etc.).

Vă asigurăm în continuare de efortul permanent pe care reprezentanții Sindicatului EUROPOL îl manifestă  pentru cele peste 500 de dosare pe care le avem înregistrate în instanță, atât pentru drepturile colective, cât și pentru drepturile individuale ale membrilor noștri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Salariile polițiștilor calculate greșit

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Dacă in acțiunile demarate de anumite județe s-a probat în instanță nemernicia unor incompetenți, ( de parca ar fi dat salarii din podul lor ) și dacă aceste vor rămâne definitive și cu titlu executoriu pentru angajatorii respectivi, aceste hotărârii judecătorești nu ar trebui să fie valabile pentru tot bugetarul care a fost viciat de salarizarea necorespunzătoare? Nu ar fi normal și corect ca ministerul sa ia o decizie și sa facă ceea ce trebuia făcut pentru miile de angajați care au salarii făcute pe genunchi?
    De ce nimeni din cei responsabili nu este tras la răspundere?

  2. In acest caz ministerul de interne va calcula abuziv salariilor polițiștilor pana la o hotărâre definitiva ai irevocabila Înaltei curți de casație și justiție dar și atunci când România va trebui sa plătească in fata justiției europene. Asta înseamnă ca deși instanțele din țara ne vor da dreptate noi trebuie sa ne adresam instantelor europene și-n păcate, ceea ce se traduce prin timpul care trece in favoarea celor care conduc ministerul de interne

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.