Polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt de cele mai multe ori intimidați sau descurajați de cei pe care îi opresc la control, fie de oameni certați cu legea, fie de oameni influenți și asta s-a văzut cel mai bine la începutul acestei luni când doi oameni politici au încercat să-i intimideze pe colegii noștri aflați la datorie, spunându-le că-i vor da pe mâna unui lider sindical pensionar.

Astfel, Judecătoria Novaci a hotărât în data de 08.07.2020, condamnarea la o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendare pentru bărbatul care a amenințat-o pe colega noastră din cadrul IPJ Gorj (la data săvârșirii faptei), actualmente Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ultraj, iar în temeiul dispozițiilor art. 67 din Codul Penal, a aplicat acestuia pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 litera a și b din Codul Penal, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a acestei  hotărâri, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În fapt, în aprilie 2015, în timp ce colega noastră se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit un autovehicul solicitând șoferului actele, ocazie cu care acesta a devenit recalcitrant, refuzând categoric prezentarea acestora, iar  lucrurile au degenerat, trecând la amenințări, inclusiv cu moartea, promițându-i colegei noastre că o va „aranja”,  în condițiile în care de față erau și alți colegi și jandarmi, cât și pasagerii  unei alte mașini care fusese și ea oprită pentru verificări.

Mai mult de atât, cel care a amenințat-o pe colega noastră, a depus plângere împotriva acesteia, susținând că ar fi avut cu aceasta o relație personală și că de aceea și-ar fi permis un asemenea limbaj. Acesta a susținut chiar că aceasta îl hărțuiește, dar acuzele sale s-au dovedit a fi nefondate. Pedeapsa primită este de opt luni cu suspendarea executării, inculpatul urmând ca timp de trei ani să fie sub supravegherea organelor judiciare. El va trebui să își justifice mijloacele de existență, dar și orice plecare mai mare de cinci zile de acasă. De asemenea, judecătorii l-au obligat la prestarea a 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Novaci ori la liceul din localitate.

De asemenea, instanța a admis și cererea de obligare a inculpatului la plata unor despăgubiri „Admite în parte pretenţiile civile formulate de partea civilă Iacobescu Alina Georgiana. Obligă pe inculpatul Ştefănoiu Mircea la plata către partea civilă Iacobescu Alina Georgiana a sumei de 15000 de lei reprezentând daune morale. Respinge în rest acțiunea civilă. Obligă pe inculpatul Ştefănoiu Mircea la plata către partea civilă Iacobescu Alina Georgiana a sumei de 6878,59 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare, din care 3778,59 de lei cheltuieli transport și 3100 de lei onorariu avocat. În temeiul art. 274 alin. 1 Cod de Procedură Penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 2100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de către stat”.

Procesul s-a întins pe o perioadă mai mare de 4 ani și asta nu poate fi decât o dovadă clară că dacă polițiștii ar fi fost dotați încă de la acea vreme cu bodycam-uri, lucrurile s-ar fi lămurit mult mai repede, ținând cont de acuzele nefondate ale inculpatului recalcitrant. Chiar dacă Sindicatul Europol a inițiat proiectul bodycam încă din toamna anului 2016, acesta abia la sfârșitul anului 2017 a început să funcționeze, iar astăzi peste 10 inspectorate de poliție fiind dotate cu asemenea dispozitive, grație aportului organizației noastre. Inspectoratul General al Poliției Române abia anul acesta a înțeles necesitatea proiectului pe care Sindicatul Europol l-a demarat în urmă cu 3 ani  și a hotărât preluarea acestuia, prin achiziționarea a 12.000 de dispozitive audio-video.

Așa cum am spus-o în nenumărate rânduri, dotarea poliţiştilor cu bodycamuri în anul 2017, de către organizaţia noastră, a venit ca o reacţie la faptul că  poliţiştii au fost intimidaţi sau descurajaţi să-şi facă datoria din cauza plângerilor unor cetăţeni, ca în situația de față, în care un individ a depus plângere împotriva colegei noastre în mod nejustificat. Oricum, pedeapsa pe care acesta a primit-o este prea mică, având în vedere că a amenințat un polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și nu poate fi decât un mod de a încuraja și alte persoane certate cu legea să facă același lucru.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Pedeapsă cu închisoarea pentru amenințarea unui polițist

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.