Reorganizarea IPJ Constanța pe masa ministrului Cătălin Predoiu

Astăzi, începând cu ora 09.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc întâlnirea organizațiilor sindicale cu ministrul Cătălin Predoiu și șeful Poliției Române  pentru  a se prezenta ”măsurile luate pentru reorganizarea IPJ Constanța  și eficientizarea activităților de prevenire și combatere a infracționalității  la nivelul județului Constanța” ca urmare a evenimentului nefericit din localitatea 2 Mai din data de 19 august, când doi tineri au fost spulberați de un șofer drogat.

Deși așteptam o detaliere a acestor măsuri care au aspect mai mult de obiective, MAI  a precizat că va reveni cu o forma detaliată a acestora urmând ca apoi să se poată trimite propuneri din partea organizațiilor sindicale. Organizația noastră a venit cu  o serie de observații pe forma prezentată astăzi  care au constat în:

  1. Fuziunea Biroului Rutier al Poliției municipiului Constanța cu Serviciul Rutier în condițiile în care momentan  toate acțiunile desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier sunt in directa relaționare cu Serviciul Rutier, existând astfel o oarecare dublă subordonare.
  2. Îmbunătățirea actului managerial – am precizat faptul că acest mecanism este într-o strânsă corelație cu modul de ocupare a funcțiilor  și aici ne referim la instituția împuternicirii pe funcție care din excepție s-a transformat în regulă și care nu poate face decât să ducă în derizoriu actul managerial atunci când se perpetuează.
  3.  Pentru itemii 4 și 5 din proiect – întărirea structurilor de poliție rutieră și creșterea prezenței în stradă – am precizat faptul că  acești doi itemi sunt în foarte  mare măsură legați de deficitul excesiv de personal și in același timp vorbim de o subdimensionare a ștatului de organizare care nu mai rezonează cu situația actuală. Principiul care dăinuie la nivelul multor subunități de poliție, ”descurcați-vă cu ce aveți” nu mai poate funcționa pentru că nu trebuie să așteptăm o nouă tragedie ca să putem pune pe masă lipsurile structurilor polițienești.
  4. Pentru itemul cu nr. 16 –  Îmbunătățirea instrumentelor de pregătire a polițiștilor – am reiterat faptul că momentan  pregătirea profesională a polițiștilor pe toate palierele e ca în opera lui Caragiale, ”e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.” În acest caz trebuie să remarcăm faptul că nici cadrul legislativ nu ne ajută la pregătirea profesională, având în vedere că aceasta trebuie să se facă pe post, în timpul serviciului, ceea ce e imposibil la nivelul structurilor operative. Mai mult de atât, am evidențiat lipsa spațiilor unde se poate desfășura pregătirea tactică/pregătirea fizică sau lipsa unor contracte de colaborare cu anumite săli de sport care să pună la dispoziție asemenea spații. De asemenea, avem de-a face cu lipsa personalului abilitat care să efectueze pregătirea profesională- instructori de pregătire, lipsa programelor sau a cursurilor de pregătire pentru personalul care efectuează pregătirea profesională.

Au fost discutate în cazul întâlnirii de azi și alte aspecte  precum remunerarea precară a polițiștilor, accesul greoi la informații clasificate ( timpi mari de așteptare a certificatului ORNIS) , lipsa personalului specializat pentru efectuarea digitalizării, înființarea politiei canine, si  de asemenea identificare unui mecanism de uniformizare a  celor doua corpuri(corpul agenților si corpul ofițerilor) si înlocuirea acestora cu un corp comun după modelul politiei americane, problema baremelor exagerate la examenul medical si faptul ca mulți candidați dintre cei care au susținut examenele de încadrare directa si le-au promovat au fost eliminați ulterior la proba  medicală .Vom reveni cu detalii suplimentare după ce vom avea o forma detaliată a tuturor măsurilor dispuse de MAI pentru reorganizarea IPJ Constanța.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Reorganizarea IPJ Constanța pe masa ministrului Cătălin Predoiu

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Cea mai mare prostie pe care o putut să o facă ginditorii examenelor:proba medicală după examenul scris și probele sportive: varianta logică corectă ca înainte:psihologic,medical,sportiv și ultimul examen scris. așa ar trebui sa fie.

  2. Buna ziua! Prin intrarea in vigoare a legii nr.296/30.10.2023 se sisteaza decontarea voucherelor de vacanta??? Am inteles ca in unele institutii din sistemul de aparare s-au trimis circulare prin care se refuza decontarea voucherelor de vacanta dupa data de 30.10.2023.Multumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută