Premieră!Două sentințe favorabile pe HG 1 într-o singură zi

Tribunalul Dâmbovița a admis în data de 24.02.2020 două cereri de chemare în judecată ale Sindicatului EUROPOL împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea  salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Este a treia Sentință favorabilă pe care Sindicatul EUROPOL o obține în cauzele ce au ca obiect obligarea ordonatorilor de credite să stabilească salariul de funcție al polițiștilor, cel puțin la nivelul salariului minim brut garantat în plată, fără să ia în considerare sumele compensatorii. Începând cu HG 1/2017, legiuitorul a stabilit că salariul minim se stabilește fără să fie inclus în acesta sporuri și alte adaosuri.

În acest moment, toate salariile de funcție ale polițiștilor sunt stabilite prin includerea sumelor compensatorii, reprezentate de elementele salariale care nu se mai regăsesc în lege, dar care au fost preluate din legislația ce a fost în vigoare până în anul 2009 (spor de misiune permanentă 25%, spor de fidelitate 5-20%, spor confidențialitate 8-12%, salariul de merit, spor de studii superioare etc.). Toate aceste sume însumează în medie aproximativ 1000 lei.

Practic, Sindicatul EUROPOL a demonstrat în fața instanței că salariile de funcție ale polițiștilor sunt sub nivelul salariului minim brut garantat în plată dacă nu ar fi luate în considerare sumele compensatorii. Iar efectul financiar al acestor sentințe, dacă vor rămâne definitive, va însemna o creștere cel puțin corespunzătoare cu valoarea sumelor compensatorii aflate în plată, aproximativ 1000 lei, respectiv creșterea sporurilor acordate pe bază de pontaj (spor de noapte, majorarea de 75%, spor de antenă etc.).

Vă asigurăm în continuare de efortul permanent pe care reprezentanții Sindicatului EUROPOL îl manifestă  pentru cele peste 150 de dosare pe care le avem înregistrate în instanță, atât pentru drepturile colective, cât și pentru drepturile individuale ale membrilor noștri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Premieră!Două sentințe favorabile pe HG 1 într-o singură zi

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Toate bune si frumoase pana la Curtea Suprema, unde in mod sigur va functiona “firul scurt”… peste vreo 5 ani veti afla de acolo prima sentinta!
    Si acum sunt hotarari ale CCR si ale Curtii ce ar trebui puse in aplicare “de indata”….
    S-au pus cumva in aplicare, fara subterfugii si interpretari “proprii”, si nu stiu eu?

  2. Si inca ceva…. ultimul Guvern, tocmai a secretizat salariile din MAI si modul lor de calcul… Ia ghiciti de ce!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută