Polițiștii vor să ofere siguranță și încredere. Solicităm intervenția vicepremierului

Solicităm vicepremierului și ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, intervenția de urgență pe dispozițiile proiectului de ordonanță de urgență  pentru  a se excepta structurile  MAI  (domeniu esențial) de la măsurile de austeritate care prevăd radierea posturilor vacante și eliminarea funcțiilor de șef birou și echivalente (șef schimb, șef compartiment) în condițiile în care deficitul de personal existent  este de peste 35.000, iar deficitul real raportat la situația operativă și  volumul de muncă, depășește 50.000 de angajați.

Realitatea cruntă în care se află Ministerul Afacerilor Interne a fost oglindită în incidentul de la Vama Veche când o singură patrulă de poliție de ordine publică era pe teren într-un weekend  cu  zeci de mii de turiști.  Situația crâncenă în care află structurile de poliție, de la lipsa de personal, la dotările logistice primitive și insuficiente trebuie remediată cu maximă celeritate.

Dacă vrem să avem  siguranță pe străzile din România și încrederea societății civile în structurile poliției, intervenția de urgență a MAI prin vocea ministrului Cătălin Predoiu trebuie să fie un deziderat. Pe lângă nevoile stringente enumerate anterior, elaborarea unui Ghid al carierei, cât  și o pregătire pe măsură  din punct de vedere tactic sunt elemente indispensabile meseriei de polițist.

Nu putem vorbi sub nicio formă de reducerea deficitului de personal prin încadrări din sursă externă sau școlarizare în unitățile proprii de învățământ dacă și în noua a lege a salarizării  se va menține actuala grilă de salarizare, unde un polițist nou încadrat are un salariu echivalent unui angajat dintr-un centru comercial. Numărul redus de candidați de la ultimele sesiuni de admitere, cât și demisiile masive ne-au arătat că meseria de polițist e pe cale de dispariție, o dată cu ea și siguranța cetățeanului este pusă în pericol.

Proiectul de ordonanță de urgență cu măsurile austere nu a intrat încă în  etapa de dialog și transparență decizională ci reprezintă mai degrabă un test pentru a se vedea reacțiile în plan social, în funcție de care proiectul neasumat va trece prin diferite modificări. Conform ultimei variante a proiectului de OUG, cea din data 13.08.2023, MAI trebuie să radieze aproximativ  6000 de posturi.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii vor să ofere siguranță și încredere. Solicităm intervenția vicepremierului

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută