Polițiștii furați la concediu de odihnă

În conformitate cu dispozițiile art. 28, alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare, polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite și concedii fără plată, în condiții stabilite prin hotărâre a Guvernului.

În baza acestei legi a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 1578/2002 privind condițiile în baza cărora polițiștii au dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite și concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare.

Având în vedere că cele două acte normative mai sus invocate nu prevăd neincluderea în durata concediului de odihnă anual a sărbătorilor legale, dar nici nu infirmă acest fapt, prevederile art. 145, alin. 3  din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii  se aplică automat Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Într-un răspuns emis de Ministerul Muncii colegilor din Federația Publisind, unde suntem afiliați, acesta confirmă că  prevederile art. 145, alin 3 din Codul Muncii se aplică în situația în care legea specială nu distinge.  (CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL) .

Astfel că, dacă un polițist își planifică 5 zile de  concediu de odihnă în perioada 21-25 ianuarie, acestuia trebuie să i se contorizeze  doar 4 zile de concediu,  deoarece ziua de 24 ianuarie este declarată sărbătoare legală.

Menționăm că zilele declarate sărbători legale sunt:

• 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Am solicitat atât Ministerului Afacerilor Interne, cât și structurilor subordonate acestuia, aplicarea de îndată a  prevederilor legale în vigoare, cât și recalcularea concediilor de odihnă în ultimii 3 ani, având în vedere că acest drept de care ar fi trebuit să beneficieze polițiștii, a fost eludat. (CITEȘTE AICI SOLICITAREA)

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii furați la concediu de odihnă