Iată cum puteți beneficia de plata ratelor ipotecare

După intrarea în vigoare a prevederilor Legii 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a generat posibilitatea ca polițiștii să opteze pentru plata ratei/fracțiunii de rată a unui credit ipotecar în locul compensației de chirie, au existat o serie de interpretări care nu aveau o justificare legală cu privire la această opțiune. Astfel, colegii care au intenționat să uziteze de aceste prevederi au fost trimiși la plimbare de șefii structurilor de resurse umane, sub pretextul lipsei unor „Norme de aplicare”, „Instrucțiuni MAI” sau „Ordin de ministru”. În realitate, textul de lege este clar și nu prevede stabilirea unor condiții suplimentre.

În urma demersurilor Sindicatului EUROPOL, prin Secretariatul General al MAI, a fost transmis un document de informare cu privire la explicații de aplicare a Legii 288/2018. În continuare, vă stăm la dispoziție cu privire la orice alte lămuriri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Iată cum puteți beneficia de plata ratelor ipotecare

Distribuie

137 de răspunsuri

 1. Cine a contractat un credit inainte de publicarea legii si care a beneficiat de compensatia de chirie pana la monentul contractarii creditului mai beneficiază de acești bani ?

 2. Pot beneficia de prevederile acestei legi si politistii care au un credit in derulare contractat prin programul Prima Casa (spre exemplu in anul 2016)? Cu precizarea ca ar fi putut beneficia de chirie cand au achizitionat apartamentul, dar ca nu au solicitat acest lucru. Mujltumesc anticipat.

   1. Buna seara, daca prima mutare gen De la brasov la Tg jiu s a facut in interes personal nu in interes de serviciu, nu pot beneficia de plata fractie rata.
    Dar daca ma mut pe alta functie, tot in garnizoana Tg jiu, o sa pot beneficia sau ramane prima mutare? Mulțumesc

 3. In continuare se mentine obligatia ca locuinta sa fie in aceeasi localitate in care ai fost numit in prima functie/mutat in interes de serviciu.
  O discriminare fata de cadrele militare care nu au aceasta conditie

  1. Buna ziua!. Am si eu o intrebare, in anul 2021 am cumparat o lucuinta in localitatea Jibou cu credit ipotecar, iar in anul 2022 am fost mutat definitiv in interesul serviciului in localitatea unde mi-am cumparat locuinta, acum, vreau sa stiu daca beneficiez de indemizatia pentru chirie/plata rata, avand in vedere faptul ca am cumparat locuinta inainte de mutarea mea in interesul serviciului.
   . Multumesc!

   1. Art. 6 alin (6) din Codul Civil
    „Dispozițiile legii noi sunt sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi”!
    Așa că.. eu zic că da! Pot beneficia de aceste prevederi și cei care au credite in derulare.

   2. Buna ziua. Dacă am un credit „Prima casa”, obținut în 2012 și acum vreau sa fac o refinanțare, fără sa I schimb destinația inițială a creditului(b³), as putea beneficia de fracție rata?

 4. Buna seara.
  Teorie: cumpar o locuinta in localitatea A, si beneficiez de acest drept, dupa o perioada apare mutatarea 1 in localitatea B, dupa care sunt apare mutrea 2 iarasi in localitatea A,
  Intrebare 1: beneficiez in localitatea B de indemnizatie de chirie dupa mutarea 1?
  Intrebare 2: in localitatea A, dupa mutarea 2, se poate continua cu plata ratelor?
  Mulțumesc!

 5. Nu înțeleg unde scrie in lege că nu beneficiază și cei care au deja credite.
  „Cadrele militare care îndeplinesc condițiile de acordare…” ..acum apare o întrebare:
  Dacă astăzi contractez un credit, mâine mai îndeplinesc condițiile de acordare a compensației de chirie?
  Nu mi se pare că ar avea vreun rost când ai contractat creditul. Mai ales în situația în care atunci când am fost numit în prima funcție/mutat într-o garnizoana in care nu dețineam nicio locuință.

  1. Sunt de acord cu tine…Si eu beneficiat de bani de chirie,si am renunțat la ei,ca să îmi cumpăr un apartament,in anul 2015.Eu de ce sa nu beneficiez de acest drept???

 6. Buna seara ! Este mentionat „plata ratei sau a unei fractiuni din rata”, valoarea compensatiei este egala cu decontarea actuala a chiriei? Cei care beneficiaza de decontarea navetei la locul de munca se incadreaza pentru aceasta compensatie?

  1. Cred ca cei care beneficiaza de decontarea navetei se încadrează sa primească si compensatie de chirie. Deci cred ca se încadrează in cerintele legii

 7. Vă salut! Nu aflu nimic despre construirea casei prin credit ipotecar, ci doar despre achiziționarea acesteia. Dacă am un teren și îndeplinesc condițiile pt transformarea compensației lunare pt chirie în plata ratei lunare a unui credit ipotecar, pot să îmi construiesc o casă ( de ex. cu programul prima casă)? Legea 360/2002 spune că polițistul este sprijinit o singură dată în timpul carierei în cumpărarea/construirea unei locuințe! Dacă militarii au voie să cumpere și în alte localități decit cea în care lucrează, noi de ce nu am putea? ( de ex. eu am terenul la 2km de indicatorul de ieșirea din mun. în prima localitate a comunei limitrofe)! Mulțumesc pentru răspuns. Vă doresc succes în realizarea demersurilor dvs.!

 8. Vă salut! Nu aflu nimic despre construirea unei case, ci doar despre cumpararea acesteia!… În Leg. 360/2002 se prevede și varianta construirii unei locuințe. Dacă îndeplinesc toate condițiile și contractez un credit ipotecar pt construirea casei credeți că pot beneficia de aplicarea acestor norme?

 9. In 2016 cand m-am casatorit , viitoarea sotie, acum actuala, avea prin programul prima casa o garsoniera in aceiasi garnizoana cu locul meu de munca. După căsătorie automat nu am mai putut beneficia de compensatia de chirie pe care o luam inainte eu nefiind din localitate. In acest moment mai avem, pentru că automat am preluat ca familie crediul, vreo 24 de ani de plata. Pot beneficia de plata compensatorie conform noii legi? Si a doua intrebare : daca am vinde garsoniera si am achizitiona un apartament cu 2-3 camere dupa intrarea in vigoare a legii, prin programul prima casa, voi beneficia de plata compensatorie a chiriei pentru noua locuinta avhizitionata? Va mulțumesc

  1. Daca la momentul intrarii in vigoare a legii ati fi avut dreptul la compensatia de chirie, aveti dreptul si la plata ratei bancare a creditului ipotecar, in caz contrar nu.

 10. Buna ziua! In data de 16-01.2019, am achizitionat prin credit ipotecar o locuinta. Mentionez faptul ca timp de aproape 2 ani am beneficiat de compensatie de chirie, ulterior renuntant la chirie si alegand decontarea transportului. in acest caz beneficiez de transformarea ratei in chirie?

  1. In cazul expus de dumneavoastra, puteti beneficia de plata ratei bancare in cuantumul compensatiei de chirie la care ati fi avut dreptul.

 11. Am uitat sa mentionez ca apartamentul achizitionat este in oras si eu am domiciliul intr-o comuna din apropierea orasului. Intrebarea este daca trebuie sa-mi schimb domiciliul din buletin pe oras, sau se poate si fara.

 12. Intre ani 2014-2016 am beneficiat de indemnizatia de chirie. Dupa 2016 m-am mutat cu domiciliul de la oras la o comuna din apropiere, si am optat pentru decontarea transportului, schimbandu-mi si domiciliul din buletin . In ianuarie 2019 am achizitionat o locuinta prin credit ipotecar in oras, eu avind domiciliul intr-o comuna. Intrebarea este daca beneficiez de plata ratei ?

  1. Daca la momentul intrării în vigoare a prevederilor referitoare la posibilitatea de a opta pentru plata ratelor bancare ati avut dreptul la compensatia de chirie, puteti uzita de acest nou drept.

 13. Dacă am cumparat un apartament prin prima casă la care plătesc rata din 2015, în contractul facut cu banca zice ca apartamentul va fi al meu in momentul achitării ultimei rate deci in momentul de față nu este al meu (logic) nu ar trebui să pot beneficia si eu dar si toti ceilalti aflați in aceasta situație?

 14. Sunt cazuri care beneficiază de compensația pentru plata ratei/fracțiunii de rată a unui credit ipotecar în locul compensației de chirie? La mine în județ nu se cunoaște prezenta lege și suntem trimiși la plimbare.

 15. Eu sper ca în timp se va elimina aceasta discriminare, în sensul ca vom beneficia și noi cei ce am renunțat la indemnizația de chirie în detrimentul unei locuințe cumpărate în rate. Este o nedreptate crasa în momentul de față întrucât facem eforturi substanțiale pt a ne plăti creditul. Sper ca multitudinea de sindicate din Politia Romana sunt datoare a ne sprijini în acest demers.

 16. Daca imi vand apartamentul si il cumpar inapoi (neavand apartament in proprietate, as beneficia de compensatia chiriei), beneficiez de compensarea ratei? 🙂

  1. Daca aveti un apartament in localitatea unde isi are sediul unitatea in preent, nu beneficiati de compensatia de chirie. Daca il vindeti, cu exceptia situatiilor in care este vorba despre un partaj, va pierdeti dreptul de a mai beneficia de compensatia de chirie si implicit de echivalentul pentru rata creditului ipotecar

 17. Momentan beneficiez de bani de chirie si doresc sa mi cumpar un apartament prin credit ipotecar in orasul in care imi desfasor activitatea. Conform acestei legi o sa beneficiez de transformarea chiriei in rata lunara. Problema este ca am o casa in constructie, in aceeasi localitate, iar cat de curand o sa fie gata, intrebarea mea este aceea ca in momentul in care o sa trec si casa pe numele meu si a sotiei, o sa mai beneficiez de plata acelei fractiuni din rata pt apartament? Astefel o sa figurez cu doua imobile si nu as vrea ca intreaga rata pentru apartament sa o platesc eu. Multumes

  1. In cazul in care finaliati imobilul pe care il aveti in constructie in acest moment, veti pierde dreptul de a mai beneficia de echivalentul compensatiei de chirie la care aveti dreptul.

  2. Bună seara, pot să cumpăr de la y o locuință în rate cu contract de vânzare cumpărare, sau doar cu credit imobiliar ipotecar prin bancă?
   (1^4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1^2), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe.

    1. Buna ziua! De la momentul raspunsului si pana in prezent a aparut vreun element de noutate? Deci pot achizitiona de la o persoana fizica, prin contract v-c a locuintei, cu plata in rate? (Nu credit, ci plata ratei lunar vanzatorului, direct).
     Multumesc

 18. A reusit cineva sa depuna dosarul,sau exita o unitatate unde resursele umane au spus ca normele aste sunt suficiente? La mine au zis ca trebuie sa vina alte norme de aplicare, astea nu sunt bune.

  1. Este important de precizat, cu riscul de a ne repeta, ca legea nu prevede necesitatea emiterii de „Norme de aplicare”. In acest sens, oricine poate sa solicite in baza unei cereri pentru inlocuirea compensatiei de chirie cu plata ratei creditului imobiliar.

   1. Deci unitatea face un abuz, ori nu vor sa isi asume nimic.Exista in tara un precedent, cineva care beneficiaza de pe urma acestei legi? Multumesc

   2. Bună ziua! La ora aceasta putem beneficia de lege? Putem începe demersul pentru cumpărarea de locuință? Trebuie sa mai apară și alte reglementari? Mulțumesc!

 19. Buna ziua,daca imi achizitionez o locuinta inainte de a ma casatori si beneficiez de compensatie ,apoi ma casatoresc si sotia detine locuinta(in rate cu prima casa si document notarial ca acel imobil nu se imparte) pierd aceasta compensatie?

  1. In situatia expusă, după căsătorie pierdeți dreptul de a mai beneficia atat de compensatia de chirie, cat si de plata ratei creditului imobiliar.

 20. În cazul în care am beneficiat de chirie pana în momentu achiziționari unui apartament(2016) mai pot beneficia de aceasta lege

  1. Daca la momentul intrării în vigoare a legii nu ati avut dreptul sa beneficiați de compensatia de chirie, nu puteti beneficia de noile modificari legislative.

 21. Buna seara.
  locuiesc intr un apartament ANl pentru care am beneficiat si beneficiez de compensatie pentru chirie. intrebarea e daca achizitionez locuinta in rate de la stat respectiv ANL beneficiez de compensatie pentru chirie (plata unei fractii a ratei lunare)

  1. Conditiile se mentin in legatura cu obligativitatea inchirierii/achizitiei unui imobil in localitatea unde isi are sediul unitatea.

 22. Adică dacă am optat să nu cerșesc bani de chirie și am contractat un „Prima casă”, drept mulțumire că nu a cheltuit bani și cu mine, statul îmi spune că nici nu pot beneficia de eventuale noi drepturi? Păi stai așa; eu te iert de o plată de chirie lunară × 20 de ani vechime și tu vii cu floricele la mine? Să înțeleg că nenea ăla cu studii superioare și cu funcție mare de lua bani de chirie cu trei de zero, este un model pentru voi? Să stai 30 de ani într-un sistem, doar ca să nu pierzi pomana iar când te dă calculatorul afară, abia atunci începi să-ți pui întrebări… Oare dacă banii de chirie, îi dădeam la credit, nu-mi cupăram până acum aproape 3 case? Aaaaa
  Dar nu, că dacă luam credit pierdeam banii de chirie!
  Așa că tot mai bine chiriaș la 50 de ani că are balta pește.
  Deci ăsta e modelul promovat de băieții cu mințile luminate în detrimentul celor care au zis ” Lasă mă să-mi iau și eu casa mea, să am căminul meu cu familia mea, să nu mai fiu nevoit să cer aprobare să bat un cui sau să mut mobila”.

  Deși eu unul n-am văzut unde scrie că cei cu credite în derulare, nu se încadrează ci este o exprimare generală în care spune că în locul contractului de închiriere, să-l prezinți pe cel de la creditul imobiliar/ ipotecar…ba mai mult, ultimul paragraf sună foarte bine și dă de înțeles că ajutorul „se acordă de la data înregistrării raportului dar nu mai devreme de data încheierii contractului ” lăsând impresia că nu-i intereseaza cand a fost creditat ci doar de când trebuie să intre în plată.

  Oricum, dacă nu e așa și nu cred e, pentru ca ar fi prea frumos pentru mai multe categorii, s-a încadra într-adevăr ca o mare DISCRIMINARE în rândul unei categorii sociale foarte importantă și nu știu dacă este o idee bună!

 23. Daca am dosarul cu numarul xxxxxxx din data de 08.11.2018 la Prima Casă,adica atunci am mers la bancă dupa care au urmat procedurile , si a intrat in vigoare cu data de 19.12.2018 , adica atunci lam semnat .pot beneficia sau ma pot incadra ?

 24. Am și eu 2 intrebari:
  1. Este cineva care a primit un răspuns afirmativ pentru decontarea ratei la banca?
  2. Ce se întâmplă, dacă achiziționez un apartament și apoi din motive obiective sunt mutat din localitatea respectiva. Mai beneficiez de decontarea ratei.

 25. Constat ca, din cele comentate si de Admin acestui forum, ca cei care au deja credite luate chiar prin programul prima casa NU POT beneficia de decontarea ratelor la banca (desi numai ei stiu ce eforturi financiare afac pentru a plati aceste rate, in loc sa ia chirie de la stat si sa le ramana salariul intreg!!!). Intrebarea mea pentru dvs, cei din partea sindicatului, este urmatoarea: daca dvs sunteti de acord ca cei care au deja contracte nu pot beneficia de aceste decontari, ESTE INJUSTA, care sunt demersurile facute pentru a remedia acest neajuns ????? BTW, orice lege este perfectibila. Multumesc

  1. Ati sesizat foarte bine, respectiv necesitatea de a modifica legislatia pentru a putea permite si politistilor care la data intrarii in vigoare a legii aveau deja un credit imobiliar contractat. Din pacate, toate eforturile noastre de a amenda aceste prevederi inainte sa intre in vigoare, au esuat. Si asta pentru ca proiectul de act normativ trebuia sa fie cu impact ZERO. Cu alte cuvinte, Ministerul Finantelor Publice nu era dispus sa aloce alte fonduri decat sumele care deja erau in plata pentru compensatiile de chirie.

   1. Si in ce fel e acest impact ZERO, avand in vedere ca sunt foarte multi politisti care, desi nu beneficiau pana acum de chirie, isi cumpara acum apartament si beneficiaza de decontarea ratei???? In cel mai rau caz, impactul ZERO, era doar daca li se deconta rata strict celor care beneficiau deja de chirie. Deci unde este logica impactului ZERO????
    De fapt, este o foarte mare DISCRIMINARE!!!!!!
    Rog pe cei care au facut demersuri de a da in judecata ministerul pt aceasta DISCRIMINARE, sa lase comentarii cu stadiul proceselor.

 26. Nu am beneficiat de compensatia de chirie dar in schimb indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei .Daca acum achizitionez o locuinta pot cere compensatia de chirie pentru plata ratei?

 27. Bună seara! Sunt încadrat la UM xxx , prima funcție (din scoala) am stat cu chirie 1 an, mi am achit garsoniera, apoi după 5 ani mi am achiziționat prin Credit Ipotecar o casa, actele le -am semnat în 2018 noiembrie! Mă încadrez?

 28. Revin si eu cu aceeasi intrebare.. A reusit cineva sa primeasca decontarea ratei la banca? Ma refer la cei care au facut creditul dupa ce s a aprobat legea.

  Mulțumesc

  1. Nu inteleg de ce nu poate raspunde cineva cu Da sau Nu la intrebarea asta daca exista cineva care beneficiaza de acest drept. Vad ca aceste intrebari sunt evitate

   1. Daca ati fi parcurs celelalte comentarii ale materialelor scrise pe acest subiect ati fi vazut ca s-a raspuns. Exista peste 50 de politisti care deja si-au inlocuit contractul de chirie cu contractul de credit si beneficiaza de noile prevederi.

 29. Cum o fi sa scrii in necunostinta de cauza…..?!?
  In M.Ap.N. NU SE DAU INCA…… BANI PENTRU PLATA RATELOR

 30. Beneficiez de plata chiriei pentru rata daca apartamentul este cumpărat în mai 2019 in alta localitate decat cea in care lucrez?

  1. De compensatia de chirie beneficiati doar daca apartamentul se afla in localitatea unde isi are sediul unitatea.

 31. Bună ziua….Am și eu o întrebare referitor la cadre militare…O speță: îmi fac un antecontract pt achiziționare a unui imobil,imobilul fiind cuprins în garnizoana din apropierea orașului…La anul când se finalizeaza cumpăr imobilul…iar daca garnizoana se schimba și nu mai cuprinde localitatea respectivă…Mai pot transforma chiria în rata la bancă,având antecontractul pe anul acesta.

 32. Salut ,in cazul in care fac academia de politie si la terminarea acesteia solicit sa fiu numit in fuctie in Brasov ,pot solicita plata ratelor de catre stat. Mentionez ca nu am nicio locuinta in acea localitate. Si as vrea sa stiu daca se poate achizitiona casa prin orice credit sau doar prin „prima casa”. Multumesc

  1. La terminarea Academiei esti numit in prima functie, ceea ce înseamnă că daca îndeplinești celelalte conditii, vei beneficia.

 33. Bună ziua! M-ar interesa dacă se poate deconta rata prin Programul prima casa? Și a doua întrebare dacă e luat în euro se mai decontează?

 34. Buna seara! Daca beneficiez de decontarea chiriei iar sotia (nu e cadru MAI) achizitioneaza o locuinta prin credit bancar, pot beneficia de plata ratei? (Sotia titulara a creditului si eu debitor solidar).

 35. Va salut! Am achizitionat un apartament prin credit ipotecar dupa data aparitiei legii si am beneficiat de plata chiriei in trecut. Daca in contractul de vanzare – cumparare/creditul imobiliar este inclus si un loc de parcare, sunt eligibil pentru a beneficia de compensatia lunara a ratei?
  Multumesc!

  1. Buna ziua. Sigur ca sunteti. Depinde acum daca in contractul de vanzare cumparare locul de parcare este individualizat distinct ca valoare. In situatia in care nu este, nici cei de la financiar nu pot face distinctia.

 36. Buna ziua . Aveți vreo noutate legata de cei ce aveau deja credite in derulare la momentul modificarii legii?
  Adica, dvs ca si sindicat, ati introdus /sprijinit vreo actiune in instanta sau aveti cunostiința de vreun coleg care sa fi solicitat acest drept in instanța?
  Presupun ca suntem destul de mulți cei aflați in situatia aceasta( locuinta achizitionata prin credit pe „x” ani …inainte de mod.legislativa).

  1. Buna ziua. Am avut o singura tentativa in instanta si a fost respinsa actiunea motivat de faptul ca legea produce efecte pentru viitor si nu pentru trecut, iar orice alte condiții mai favorabile nu pot fi interpretate ca fiind discriminatorii fata de cei care nu se mai incadreaza in conditiile actualei reglementari.

 37. Bună ziua!
  Încep direct…. Cu o nelamurire….
  Agentul de Poliție”x” se muta în interes de serviciu în localitatea „a”, localitate în care nici el și nici soția acestuia nu dețin locuință, ulterior după mutarea acestuia în noua localitate…. soția acestuia cumpăra prin credit ipotecar o locuință la care Agentul de Politie „x” este garant ipotecar….
  Poate beneficia de plata unei fracții din rate acest polițist? Aștept un răspuns de la Dumneavoastră dar cât se poate de clar. Va Mulțumesc!
  Poate acest

  1. Conform prevederilor cuprinse in HG 284/2005, una dintre condițiile prevăzute pentru acordarea comepnsatiei de chirie este ca dvs sau sotia sa nu deține locuinta proprietate personala in localitatea unde isi are sediul unitatea. Ceea ce inseamna ca nu indepliniti conditiile de acordare a compensatiei de chirie sau a unei fractii din rata.

 38. Buna seara. Dacă achiziționez un apartament cu „Prima Casa” înainte de a ma căsători si beneficiez de compensatie lunară pt chirie pt plata ratei, dupa căsătorie mai beneficiez de compensatie de chirie? În conditiile în care viitorul soț are achiziționat un apartament tot cu programul ” Prima casa” si la care mai are de plătit inca 10 ani, apartamentul fiind, în condițiile astea, „al bancii” până la terminarea creditului. Practic, ratele continua si dupa casatorie, fiind chiar de la 2 credite. Astept raspuns, mulțumesc.

  1. Buna seara. Apartamentul partenerului este proprietatea sa, nu a băncii. Așadar dacă vă căsătoriți și soțul deține un imobil în localitatea unde are sediul unitatea unde lucrați, nu mai beneficiați de compensația de chirie și implicit nici de plata unei fracții din rată.

 39. Locuiesc intr-un ap ANL din anul 2009. Nu am beneficiat de compensatie chirie. As dori sa il cumpar prin credit bancar, pot beneficia de compensatia de chirie?

 40. Buna ziua.
  In vara anului 2020 am achizitionat un apartament in rate. Daca indeplinesc conditiile legii pentu compensatie de chirie dar inainte de achizitie nu am solicitat chirie si nu am ancheta sociala efectuata, mai pot beneficia de compensatie pentru plata ratei daca depun raportul acum?

  1. Buna ziua. Chiar dacă nu ați beneficiat de compensația de chirie anterior, puteți beneficia de plata unei fracții a ratei la bancă.

   1. Bună ziua, am achiziționat o locuință credit ipotecar în loc. Timișoara iunie 2021 , ulterior am fost mutat în interes de serviciu în Timisoara luna Mai 2022 ,îndeplinesc toate condiițile , doar că mi-a fost refuzat raportul pe motivul că dețin locuința înainte de a fi mutat în interes de serviciu. Este legal ? vă mulțumesc !!

    1. Daca la momentul ultimei modificari a raporturilor de serviciu detineati o proprietate personala in localitatea unde isi are sediul unitatea, nu mai puteti beneficia de compensatia de chirie.

     1. Dl Alex a luat locuința prin credit ipotecar, practic, locuința sa devine proprietate personala abia la achitarea creditului. De ce afirmați că deține o proprietate personala și nu se încadrează pentru acordarea beneficiului? El plătește rate la bancă. Va deveni proprietar abia la achitarea creditului! Unde scrie in lege ceea ce afirmați dvs?

   2. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o parere.

    In luna mai 2018 am achizitionat prin Prima Casa o locuinta intr-o localitate. In luna noiembrie 2018 am fost mutat in interes de serviciu in acea localitate. In luna mai 2019 am fost mutat in interes de serviciu intr-o alta localitate iar incepand cu luna martie 2023 sunt mutat din nou in interes de serviciu in localitatea in care exista locuinta cu credit Prima Casa.

    Voi beneficia de acest drept de decontare a unei fractiuni din rata?

 41. Dacă închei o promisiune de vanzare cumparare impreuna cu iubitul meu pt un apartament (bloc care va fi finalizat în 2023), el fiind polițist si la acest moment, al încheierii promisiunii nu suntem căsătoriți, dar la momentul semnării contractului de vânzare cumpărare vom fi căsătoriți, va mai beneficia de compensarea ratei? Nelamurirea noastră este daca ar fi problema faptul că acum as apărea și eu in antecontract in calitate de coproprietar si doar la momentul semnării contractului de vânzare as deveni soția. Nu am vrea sa pierdem banii aceia. Precizez ca eu nu lucrez in sistem si nici nu deținem niciunul dintre noi o altă proprietate in localitatea in care viitorul meu sot lucrează. Multumim pt raspuns!

 42. Bună ziua. Dacă soția a avut un apartament și l a vândut înainte de căsătorie mai pot beneficia de plata ratei?Precizez faptul ca la momentul căsătoriei niciunul din noi nu deținea vreo locuință. Mulțumesc

 43. Buna ziua. Acum un an aveam locuinta prin prima casa. Apare divortul se finalizeaza si de comun acord se ramburseaza creditul inapoi cu preluarea contract de catre altcineva. Devenita cadru militar mi se comunica ca nu am dreptul la compensatii de plata chirie (desi stau in chirie). Care este solutia. Multumesc.

  1. La cadrele militare aveti conditie prevazuta de lege. In cazul in care ati avut in proprietate locuinta si ati vandut-o, nu mai puteti beneficia de compensatia de chirie.

   1. Este valabil si la politisti?

    Referitor la ,,in cazul in care ati avut in proprietate locuinta si ati vandut-o, nu mai puteti beneficia de compensatia de chirie,,

 44. Pană în 2017 am locuit cu părinții,în 2017 am luat un credit ipotecar pt o locuință în localitatea unde îmi desfășor activitatea,deci nu am beneficiat de bani de chirie,nu am beneficiat nici de decontarea navetei(aveam 25km pană la locul de muncă)iar acum dacă fac cerere pt acordarea compensației ratei lunare nu mi se acorda pentru că nu am stat(beneficiat) în chirie???Va rog respectuos sa faceți demersuri din partea tuturor care mai avem de plăti și 20 de ani în colo,doar pentru că nu e corect față de toți cei care nu au vrut sa stea cu chirie pe bani statului,iar acum celor care au stat pe banii statului în chirie pot bine merci să-și cumpere case și apartamente tot pe bani statului,iar restul ce facem???întreb și eu cum se poate asa nedreptate,discriminare cum putem noi cei care vom plăti rate întregi ani de zile sa ne comparam cu cei ce au beneficiat și vor beneficia în continuare de ajutor,noi ăști care plătim rate nu am vrea un trai mai bun pt familiile noaste,concedii luxoase,mașini la fel de luxoase pe care dânșii și le vor putea permite iar noi nu, că plătim rate.Sper sa se facă demersurile necesare dacă nu pentru acordarea PENTRU TOTI ATUNCI PENTRU NICIUNUL

 45. Buna ziua. Daca am achizitionat un apartament si un loc de parcare pentru acesta este legal sa nu primesc compensatie lunara pentru rata doar pentru ca este stipulat in toate contractele (vanzare, credit) si locul de parcare? Mentionez ca in rest indeplinesc toate conditiile de acordare a compensatiei.

 46. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati in oferirea unui raspuns cu mentionarea cadrului legal (dispozitiilor legale).
  Am achzitionat un apartament proprietate personala cu ajutorul creditului „Investeste in tine”-CEC Bank in iunie 2019, perioada in care eram studenta in cadrul MApN pe locurile MAI-ului. Prima mea numire in functie a fost in alta localitate decat cea in care am apartamentul dar recent am fost detasata in interes de serviciu in localitatea in care detin acest apartament pe care l-am achizionat cu ajutorul creditului.
  Pot beneficia de compensarea ratei?!
  Va multumesc anticipat!

 47. Buna seara,
  Nu am si nu am avut locuinta pe numele meu, si intentionez sa-mi scot un credit pentru locuinta.
  Prietena mea detina cu sora ei cate jumatate dintr-un apartament.
  Daca in viitor ne casatorim, imi pierd dreptul la banii pentru plata ratei?

  1. Daca dupa casatorie unul dintre soți detine locuinta in localitatea unde sunteti incadrat, nu veti mai beneficia de compensatia de chirie/fractie a ratei

 48. Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa in constructie( e “ la rosu”), prin credit ipotecar. Sotul este politist. Putem beneficia de ajutor la acitarea ratei? Mentionam ca pana acum am stat la parinti si nu avem nici o locuinta si nu am beneficiat nici de bani de chirie.

 49. Buna ziua!
  In prezent primesc compensatia pentru chirie, viitorul sot are o rata( durata15 ani) prin programul Prima Casa pentru un apartament. Dupa casatorie pot sa primesc bani pentru rata sotului la apartament?
  Sau daca devin coplatitor la acest credit, mi se plateste o fractiune din rata chiriei?

 50. Buna seara!
  Am si eu o speta:
  Daca am achizitionat un apartament prin creditul prima casa in timpul scolii (statut Cursant) Octombrie 2021 – semnarea contractului Prima casa Decembrie 2021, iar numirea in prima funcție ca si cadru militar in Aprilie 2022 mai pot beneficia de compensația de chirie pentru plata unei rate/fracțiune din rata …?
  Va multumesc!

 51. Buna ziua
  Sunt cadru militar. Întrebarea mea este, daca dețin 1/8 dintr o locuință prin succesiune, pot beneficia de compensație pt chirie/plată ratei?
  Mulțumesc

 52. Bună ziua! În momentul de față locuiesc în chirie și beneficiez de compensația de chirie. Dacă la achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar, creditul este pe numele soțului pot beneficia de transformarea compensației de chirie în rată/ fracțiune de rată?

 53. Buna ziua,
  Am achiziționat un apartament in 2020 pe atunci lucram in MAPN … odată cu, cumpărarea apartamentului am beneficiat de banii pentru plata ratei … acum mi-am dat demisia din MAPN si am intrat la jandarmerie pot beneficia de bani pentru plata ratei?

 54. Buna ziua! Daca doresc sa achizionez un apartament de la bunica mea, prin creditul prima casa, beneficiez de banii pentru plata ratelor? Cei de la resurse umane mi-au spus ca nu, insa in lege se face mentiunea de doar de parintii si copii.

 55. Buna seara!in 2008 ,fiind necăsătorit,am contractat un credit ipotecar.intre timp m-am căsătorit,am 2 copii ,iar in anul 2020 am achitat apartamentul .Din lipsa de spatiu l-am vândut și în 2021 mi-am luat casa.pot beneficia de acești bani de rata?multimesc

 56. Am si eu 2 nelamuriri, daca ma puteti ajuta:
  1 – daca am deja credit in derulare si sunt numit in prima functie pot beneficia de decontarea ratei?
  2 – daca am proprietate personala in jud. Ilfov si unitatea este in Bucuresti, daca imi iau chirie in Bucuresti pot beneficia de decontare chirie?
  Multumesc

 57. Dl Alex a luat locuința prin credit ipotecar, practic, locuința sa devine proprietate personala abia la achitarea creditului. De ce afirmați că deține o proprietate personala și nu se încadrează pentru acordarea beneficiului? El plătește rate la bancă. Va deveni proprietar abia la achitarea creditului! Unde scrie in lege ceea ce afirmați dvs?

 58. Bună ziua.
  Am deținut o locuință în localitatea în care am fost numit în prima funcție (2021-TCO) . In anul 2019 am vandut-o. De la încadrare (2012) pana în prezent am beneficiat de compensația chiriei.
  M-ai pot beneficia de plată ratei dacă am deținut o locuință în localitatea unde îmi desfășor în momentul de fata activitatea?

 59. Buna ziua! Impreuna cu sotul, care nu este cadru Mapn sau Mai, am contractat un credit „Prima casa” in iunie 2021 pt achizitionarea unui apartament in localitatea unde am fost numita. Este primul imobil al familiei noastre. La momentul contractarii creditului, eu eram in concediu de crestere copil, avand indemnizatia de crestere copil, am optat ca sotul sa fie imprumutat si eu co-imprumutat. Serviciul Resurse Umane mi-a respins solicitarea pe motiv ca nu sunt titulara creditului. Este corect? Multumesc anticipat

 60. Buna ziua, daca se termina contractul de inchiriere in 01.08.23 si eu am dat avasul pentru achizitionarea unui apartament inaite de terminarea contractului, inca documentele la banca nu au fost finalizate mai pot beneficia de transpunerea chiriei in rata?

 61. Bună ziua,
  Dacă voi încheia un contract de vânzare-cumparare impreuna cu prietenul meu pt un apartament (în octombrie 2023, el nefiind în sistem), contractul fiind încheiat cu cotă parte, fiecare beneficiind de 50% din imobil, cu specificarea ratei aferentă fiecăruia dintre noi, pot beneficia de compensarea ratei? sau acel nume propriu face referire la achiziționarea în integralitate a unei locuințe de către mine?
  De asemenea, după casatorie pot beneficia în continuare de compensarea ratei pentru acest imobil?
  Mulțumesc!

 62. Buna seara! Am fost numit in prima funcție in 2012 in localitatea X. In anul 2020, am contractat un credit ipotecar pentru cumpărarea unei locuințe și mi-a fost aprobat raportul pentru transformarea chiriei in rata! Acum 3 zile am promovat examenul de trecere in corpul ofițerilor, urmând sa mamut in localitatea Y. Întrebare: pot sa renunț la rata pentru locuința din localitatea X și sa îmi iau alt apartament in localitatea Y beneficiind de transformarea chiriei in rata?

 63. Buna ziua. In acest moment beneficiez de decontarea chiriei. Sotia a primit 3/8 dintr-o locuință prin succesiune, pot beneficia in continuare de compensație pentru chirie?

 64. Buna ziua, as dori sa stiu daca exista posibilitatea de a primi compensatie pentru chirie in urmatoarele conditii: 
  -sotul a achizitionat in 2016 prin credit un imobil de 35 mp, inainte de casatorie
  -dupa casatorie, el avand locuinta nu am mai beneficiat de chirie
  -ulterior familia s-a marit si conform legii locuintelor acest spatiu nu mai este corespunzator pt o familie de 4 persoane. 
  Din punct de vedere legal daca dovedesc ca spatiul nu este corespunzator as putea solicita compensatie pentru chirie?

 65. Bună ziua,
  Am avut credit prima casa din 2018 pana în 2023 fără sa beneficiez de plata ratei din sistem. Am vândut apartamentul în 2023. Sotiei ii ramane apartamentul dupa moartea ambiilor parinti prin contract de vanzare cumpărare cu clauza de intretinere. Momentan nu avem nimic pe numele nostru.Dacă iau alt apartament, beneficiez de indemnizatie pentru noua rata? Sau de bani de chirie dacă aleg sa ma mut în chirie?
  Mulțumesc!

 66. In momentul acesarii unui credit ipotecar in scopul cumpărării unei locuințe de către 2 polițiști necăsătoriți, unul dintre aceștia va mai beneficia de compensația ratei?

  1. Dacă activează în aceeași localitate și locuințele sunt ți aceeași localitate, unul din ei nu va mai beneficia de compensare

 67. Buna dimineața, as dori să știu și eu daca beneficiez de un teren dat de primărie la legea 15, mai pot beneficia de compensația de chirie, sau daca accesez un credit pentru construcția casei pe acel teren pot opta pentru transformarea chiriei in rata creditului? Mulțumesc!

  1. În situația accesării unui credit de construcție nu puteți beneficia de conversia indemnizației de chirie, această posibilitate este doar în cazul contractării unui credit ipotecar imobiliar

 68. Buna ziua,
  Stie cineva daca bancile, la accesarea unui credit imobiliar, iau in considerare pe langa salariu, si faptul ca ratele sunt decontate cu suma de x, astfel incat suma accesata sa fie mai mare? Adica bancile sa nu se bazeze doar pe salariu, ci si pe acest beneficiu de decontare pe care il are persoana ce vrea sa acceseze creditul?

 69. Buna ziua!Doresc sa imi cumpar un apartament,si sa aplic pt a beneficia de plata ratelor
  Sunt obligata sa locuiesc in apartamentul respectiv?pt a beneficia de compensatia ratelor?sau singura conditie este sa nu il inchiriez?nu am alte propietati pe nume
  Multumesc mult!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.