Polițiștii, eroii din prima linie, trebuie avansați în grad

La data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, polițiștii vor putea fi avansați în gradul profesional următor înaintea împlinirii stagiului minim. Conform prevederilor Ordinului MAI nr. 140/2016, avansarea polițistului înaintea împlinirii stagiului minim se face de Ziua Națională a României – 1 Decembrie sau în tot cursul anului, pentru merite excepționale, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

• a îndeplinit jumătate din stagiul minim al gradului profesional pe care îl deține (în situații temeinic justificate, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, polițistul poate fi avansat în gradul profesional următor, fără îndeplinirea condiției prevăzute) ;
  • este apreciat în această perioadă cu calificativul de cel puțin “bine”;
  • postul pe care este încadrat în statul de organizare este prevăzut cu grad profesional superior celui pe care îl deține;
  • a absolvit studiile sau/și cursurile prevăzute de lege;

Prezența polițiștilor timp de aproape doi ani în prima linie de  la începutul pandemiei de coronvirus,  unde nu maipuțin de 55 de polițiști au fost răpuși de virus și alți 20.000 au fost infectați, activitățile desfășurate de aceștia, lipsa echipamentelor speciale de protecție, cât și refuzul Guvernului de acordare a stimulentului de risc similar celorlalți angajați, impune suplimentarea indicatorilor alocați de Ministerul Afacerilor Interne pentru avansarea polițiștilor cu ocazia acestei zile.

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii, eroii din prima linie, trebuie avansați în grad