Polițiștii continuă părăsirea grupurilor ,,profesionale” de WhatsApp

Exemplul dat de colegii noștri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, prin părăsirea în masă a grupurilor profesionale de WhatsApp, a fost preluat și de polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, care, în urma unui sondaj anonim au decis în proporție de 78% părăsirea grupurilor profesionale de WhatsApp. În mod aproape imediat, acele grupuri ,,profesionale” care funcționează înafara cadrului legal, au început să fie părăsite.

Reamintim faptul că, în semn de protest pentru neaplicarea legii salarizării, a lipsei de personal și a dotărilor de calitate îndoielnică, în ultima săptămână, polițiștii au decis să părăsească grupurile de WhatsApp.

Remarcăm neliniștea și panica instalată în rândul șefilor, care constată că nu mai au cui se adresa pe grupurile de serviciu, fiind singurii care mai activează pe acele grupuri. Acum se văd nevoiți să reia comunicarea cu subalternii pe canalele oficiale, greoaie și lente puse la dispoziție de instituție.

Ieșirea polițiștilor de pe grupurile profesionale de WhatsApp aduce doar beneficii și anume:

  • Se dezancorează de la fluxul informațional continuu, care curgea inclusiv în timpul în care polițiștii erau în timpul liber.
  • Ies de sub incidența prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.
  • Datele cu caracter personal ale persoanelor cu care polițiștii interacționează sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.
  • Se deconectează digital de la locul de muncă, aspect definit de Parlamentul European ca fiind un drept fundamental al angajatului în era digitalizării. Reprezentanții Parlamentului European au arătat că obiceiul de a fi mereu conectați digital la locul de muncă duce la un risc crescut de depresie, anxietate și epuizare profesională (burnout).

Ne reafirmăm aprecierea față de determinarea colegilor noștri din cele două unități care au ales să pună în practică această formă de protest și invităm polițiștii din toată țara să să părăsească grupurile ,,profesionale” de WhatsApp.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii continuă părăsirea grupurilor ,,profesionale” de WhatsApp

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută