Polițiști trimiși să se infecteze cu noul coronavirus

Decizia Curții Constituţionale nr. 458 din 25 iunie 2020 care suspendă prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 414/11.03.2020 privind internarea obligatorie și carantina în timpul epidemiei,  măsuri  declarate neconstituţionale deoarece sunt lipsite de claritate, previzibilitate, au un caracter incert și dificil de anticipat și nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale, a prins din nou  pe nepregătite Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății.

Deși se știa încă din  data de 25 iunie că o dată cu publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial se va crea un vid legislativ, Guvernul și MAI au stat cu mâinile în sân, iar sâmbătă 03.07.2020, printr-un mesaj transmis pe grupurile de whatsapp, polițiștii erau ”instruiți” că trebuie să meargă acasă la toți cei care sunt sau care ar trebui să fie în izolare și să-i pună să ia la cunoștință pe bază de semnătură  că vor respecta în continuare măsura izolării, altfel fiind pasibili de săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii transmiterii bolilor.

Dacă pe toată perioada stării de urgență verificarea celor aflați în izolare/carantină se făcea cu măsura păstrării distanțării fizice, verificarea făcându-se fie de la geamul apartamentului, fie de la poarta casei unde locuiau cei vizați, ei bine acum,  când culmea nu mai există nicio bază legală, polițiștii sunt trimiși să intre în contact direct cu cei aflați în izolare, unde va trebui să completeze un proces verbal în două exemplare, iar persoana vizată să ia la cunoștință de acesta.

Începând de vineri și până azi, câteva sute de persoane  infectate cu noul coronavirus, internate în spital, au solicitat externarea, astfel că polițiștii ”dotați” cu o masca  și o pereche de mănuși vor merge la ușa acestora să semneze procesele verbale pe care șefii Poliției Române le-au ”elaborat”. Dacă reprezentanții DSP și  personalul medical merg dotați cu combinezoane impermeabile, măști și ochelari de protecție atunci când sunt solicitați la domiciliile celor infectați, polițiștii sunt trimiși carne de tun, de parcă aceștia ar fi imuni la infectare, doar pentru a acoperi incompetențele și impotența guvernanților care au lăsat fără instrumente juridice polițiștii.

Iar dacă vorbim despre „profesioniștii” invocați de IGPR reacția la aceste acuzații, este important de scos în evidență modul neprofesionist în care a fost abordată problema. Vorbim aici de faptul că nu există nicio dispoziție legală pentru această activitate sens în care și transmiterea acestor indicații s-a realizat pe grupurile de whatsapp, valoarea juridică a proceselor verbale încheiate cu persoanele care au fost în izolare este egală cu zero, iar informarea se putea realiza telefonic, prin sms sau chiar prin serviciul Ro-Alert fără să mai expunem polițiștii.  Mai mult de atât, au afirmat în mod eronat că polițiștilor li s-au asigurat folii de plastic pentru introducerea declarațiilor, în condițiile în care polițiștii nu au pix și hârtie la multe unități de poliție. Nu știm de niciun polițist care să fi primit folii de plastic, deși la nivel național sunt peste 60.000 de persoane care au făcut obiectul izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate.

Premierul Ludovic Orban a declarat în cadrul unui interviu la Digi24 că ”CCR nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus” și a admis ca pacienții pot fi externați la cerere și că nu se mai poate aplica izolarea la domiciliu sau carantina. De asemenea, într-un răspuns primit de la Guvern, se afirmă faptul că  Ministrul Sănătății nu a emis niciun act normativ prin care să declare epidemia de SARS-CoV-2 pe teritoriul României.

Iar în ceea ce privește acțiunea pompieristică de a speria sau de a intimida cetățenii, pentru că acesta este rolul în aceste zile al polițiștilor de ordine publică, este lipsită de legalitate în condițiile în care dacă vorbim  de infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor prevăzută de art. 352 din Codul Penal care este definită ca: ”nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă” în lipsa unor măsuri legale conținute în acte normative, apreciem că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, mai ales că, pe baza răspunsului Ministerului Sănătății, în România nu a fost declarată epidemie/pandemie de Sars-CoV-2.

Mai mult, pretextul invocat de IGPR, referitor la faptul că polițiștii de fapt participă la o campanie de informare cu privire la decizia Curții Constituționale a României, pe post de monitori oficiali ambulanți, ne întrebăm de ce nu au procedat la fel și când CCR a declarat neconstituționale ordonanțele militare, pentru a informa cel 300.000 de contravenienți că pot să anuleze procesele verbale de contravenție în instanță. Sau de ce nu, să continuăm astfel de practici și să ne alegem în fiecare săptămână câte o infracțiune sau o prevedere legală pe care să o prelucrăm pe bază de proces verbal și semnătură cu fiecare cetățean al acestei țări, de parcă necunoașterea legii te absolvă de răspundere.

Asistăm ca de fiecare dată la măsuri neasumate, luate fără consultarea partenerilor sociali care expun polițiștii și sunt de natură a crea, în mod artificial conflicte. Deja avem înregistrate primele reacții virulente din partea cetățenilor care s-au arătat nemulțumiți de faptul că sunt abordați de patrulele de poliție la domiciliile lor, mai ales că aceștia nu au nicio obligație legală să completeze, să semneze procesul verbal sau chiar să deschidă ușa polițiștilor.

Nu ne dorim decât siguranța colegilor noștri și să se renunțe la aceste artificii care se răsfrâng asupra polițiștilor din stradă care ajung să îndeplinească activități care nu sunt ancorate în lege. Recomandăm tuturor polițiștilor să se abțină de la îndeplinirea acestei activități dacă suferă de comorbidități care îi expun unui risc mai mare de infectare, dacă nu vor primi echipamente de protecție, dacă nu vor primi folii și pixuri de unică folosință, mai ales că în acest caz nu vorbim despre îndeplinirea unei sarcini sau atribuții de serviciu, ci de o activitate similară cu intenția de a împărți lumina sfântă în Noaptea Învierii. Îi rugăm pe această cale pe cetățenii care vor primi vizitele polițiștilor să nu se răzbune pe ei pentru deciziile proaste ale guvernanților și pentru heirupismul celor care-i conduc.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiști trimiși să se infecteze cu noul coronavirus

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Foarte bine punctat și argumentat acest comunicat dar consider că ați omis un aspect foarte important și anume că, pe lângă combinezoane, ochelari, viziere și alte mijloace de protecție, lucrătorii care desfășoară astfel de activități ar trebui remunerați cu “sporul de covid” de 2500 lei brut lunar, ca cei din DSP sau unități medicale, având în vedere că vor întra în contact inclusiv cu persoane confirmate ce refuză internarea!

  2. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor amprentate. Sunt unii șefi care insistă pe acest indicator și impun lucrătorilor să aducă cât mai multe persoane la amprentat. Aceste persoane nu sunt triate, nu poartă măști de protecție , etc. , iar în momentul când se efectuează amprentarea, efectiv “îi suflă în gură” criminalistului care poartă o amărâtă de mască . Există un risc enorm de infectare. Bine-nțeles că pe șef nu îl interesează acest aspect.

  3. Daca asa stau lucrurile,atunci aceste activitati sa le faca sefii ,platiti pentru functia lor,iar politistii sa refuze a executa activitati cu risc pentru sanatatea lor,si a familiei !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută