Polițiști lăsați fără pauza de masă. Se încalcă Acordul colectiv

Pauza de masă este un drept pentru toți salariații indiferent de domeniul în care activează și este reglementat atât de legislația europeană, cât și de cea națională.

Astfel, Directiva CE 88/2003 stabilește la art. 4 că ”statele membre iau măsurile necesare pentru ca orice lucrător să beneficieze, în cazul în care timpul de lucru zilnic depășește șase ore, de un timp de pauză ale cărui modalități, în special durata și condițiile în care se acordă, sunt stabilite prin convenții colective sau acorduri încheiate între partenerii sociali sau, în absența acestora, prin legislația națională.„

De asemenea, Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii stabilește la art. 134 că  ”în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil .”

Prin Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special- polițiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, încheiat între organizațiile sindicale reprezentative și MAI, la Capitolul 4, art. 28, alin. 1, pct. 4 este prevăzut faptul că polițiștii care își desfășoară activitatea 12 sau 24 ore consecutiv, beneficiază de pauze de masă totalizând cel mult o oră, inclusă în programul de lucru, fără să afecteze desfășurarea normală a activității.

Acest lucru nu se întâmplă și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, acolo unde polițiștii de frontieră  își desfășoară activitatea la ture serviciu cu un program de 13 ore pentru fiecare tură. Aceștia sunt pontați  doar 12 ore în loc de 13, iar pentru pauza de masă care este de până la o oră, se trec într-un ”registru” de fiecare dată când sunt nevoiți să ia masa.

Nu putem privi decât ca pe o încălcare flagrantă a dreptului polițiștilor la pauza de masă, iar prin tăierea unei ore din programul efectiv de muncă, aceștia sunt privați de acest drept. Conducerea instituției merge pe premisa ” ai timp, mănânci, nu ai timp, nu ți-e foame”.

Organizația noastră a solicitat conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, aplicarea corectă  a prevederilor Acordului colectiv, astfel încât pauza de masă să facă parte din programul de muncă și respectiv recalcularea pontajelor  de la nivelul  structurilor subordonate pentru toată perioada cât acest drept a fost încălcat.

Dacă asemenea cazuri sunt întâlnite și la alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, vă rugăm să ne sesizați de îndată la adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook, Sindicat Europol.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiști lăsați fără pauza de masă. Se încalcă Acordul colectiv

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Cred ca interpretarea e greșita. Faptul ca ai voie sa mergi la masa, trecându-te in condica și totuși ești pontat normal, nu văd greșeală. Deci nu ți se scade timpul de masa din pontaj. Ca nu ești pontat in plus pentru cât ai lipsit pentru masa, careI ilegalitatea?

    1. Ilegalitatea este reprezentata de faptul ca politistul de frontiera sta la serviciu 9 ore si este pontat 8 ore. „Decat” atat

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.