Poliția animalelor – demers electoral sau preocupare reală?

Azi, la ora 11:00, la sediul MAI a avut loc Comisia de Dialog Social, având pe ordinea de zi proiectul Ordonanţei de urgenţã a Guvernului României pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice.

Înființarea „Poliției animalelor” anunțată cu multe surle și trâmbițe de către ministrul Vela are conotații pur politice și electorale. De ce spunem acest lucru? Pentru că „poliția animalelor” există și azi în mai multe structuri ale administrației publice centrale și locale. Începând de la structurile de poliție locală, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și terminând cu Ministerul Afacerilor Interne.

Extras din Legea 155/2010 a Poliției Locale

Extras din Legea 205/2004 privind Protecția Animalelor

Problema reală este reprezentată de lipsa de interes a acestor instituții pentru competențe pe care le au încă din 2004 conform Legii 205 privind protecția animalelor, dar și de lipsa de infrastructură (adăposturi, sanctuare etc)  care ar trebui să existe la nivelul fiecărei localități din România, unde să poată beneficia de îngrijirea necesară animalelor aflate în situații de risc. Nu în ultimul rând, vorbim despre limite foarte mici ale pedepselor actuale pentru toate faptele prevăzute de Legea 205/2014, stabilite între 3 luni și 1 an închisoare, care însă au fost aplicate extrem de rar, la un procent aproximativ de sub 2% din totalul dosarelor penale înregistrate de-a lungul anilor.

Extras din Legea 205/2004 privind Protecția Animalelor

Iar ca să revenim la acest proiect, prin OUG-ul propus de MAI avem trei aspecte de noutate:

  • se introduce prerogativa emiterii ordinului de plasare în adăpost a animalului vătămat sau aflat în situații de risc;
  • se introduce posibilitatea încălcării proprietății private pentru salvarea animalelor vătămate;
  • se intenționează „transformarea” unor medici/tehnicieni sanitar-veterinari din cadrul ANSVSA în polițiști, peste noapte, fără concurs sau examen, care să fie transferați în cadrul MAI.

Observațiile formulate de Sindicatul EUROPOL au avut în vedere și propunerile pe care le-am colectat de la asociații/ONG-uri de profil din zona protecției animalelor, dar și aspecte punctuale precum:

  • Preluarea personalului de specialitate din mai multe autorități cu atribuții în domeniu, însă numai ca funcționari publici, fără să li se acorde grad profesional de agent/ofițer, care să lucreze în echipe mixte cu polițiști. Am fundamentat această propunere pe baza riscului ca în forma propusă, să ne trezim cu medicii veterinari transformați în ofițeri, care vor cere mutarea în structuri operative precum cele de ordine publică, investigații criminale sau alte asemenea structuri, în condițiile în care am mai avut astfel de experiențe cu „specialiști” care după ce au pătruns în sistem, au schimbat imediat direcția.
  • Clarificarea cadrului legal în care polițistul poate pătrunde pe proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice pentru salvarea unui animal. Textul actual nu este riguros și nici nu prezintă suficiente garanții pentru ca acest instrument juridic să nu fie transformat într-un abuz. În forma actuală de exemplu, dacă o persoană ar reclama că a auzit scheunături într-un apartament și proprietarul nu ar fi acasă, polițistul ar fi obligat să spargă ușa doar pe baza unei simple susțineri, riscând să se întoarcă acest gest împotriva sa. Nu ne dorim ca răspunderea să fie din nou aruncată în sarcina polițiștilor, care să fie nevoiți să ia decizii pe baza „orientării” și nu pe baza unor prevederi și proceduri clare.
  • Am solicitat ca în loc să fie înființată o nouă structură care să poarte denumirea de „Poliția Animalelor”, să fie alocate resurse umane și logistice la nivelul Serviciilor de Ordine Publică unde să se creeze linie de muncă pentru protecția animalelor, așa cum se întâmplă în cazul liniilor de muncă pe domeniul silvic și piscicol, al sistemelor de pază și protecție etc.

De asemenea, am criticat faptul că acest proiect de modificare a Legii 205/2004 privind protecția animalelor și intenția de creare a unei structuri distincte, nu a fost transmis în prealabil în consultare unităților din subordinea MAI. Practic, niciun Inspectorat de Poliție din țară nu a fost întrebat cu privire la această intenție de modificare structurală. Asta dovedește încă o dată că vorbim despre acțiuni care se vor a fi exploatate strict politic.

Iar în susținerea celor menționate de Sindicatul EUROPOL în cadrul ședinței de dialog social, a intervenit și reprezentantul Direcției Medicale, care a confirmat că există și în prezent o structură de inspecţie  sanitar-veterinară, încadrată cu 20 de medici sanitar-veterinari care poate fi dezvoltată.

O altă observație a domnului doctor, care demontează tot acest demers de transformare a unor veterinari în polițiști, este că pentru îndeplinirea sarcinilor referitoare la emiterea ordinului de plasare în adăpost nu se impune să deții studii de specialitate veterinară. Că orice polițist poate constata pe baza propriilor simțuri dacă un animal este rănit, lovit sau folosit în activități ilegale.  Nu vrem să credem că se încearcă crearea unor pârghii de a băga pe ușa din dos a MAI clientela politică, fără concurs sau examen, pe funcții de polițiști.

Mai mult, și reprezentantul asociațiilor de protecție a animalelor a criticat dur această măsură propusă de MAI cu privire la transformarea medicilor/tehnicienilor veterinari din ANSVSA în polițiști, afirmând că decât să se întâmple acest lucru, mai bine să se renunțe la proiect. A mai susținut invitatul că asemenea țărilor invocate de MAI ca bune practici în domeniul protecției animalelor, eficiența activității lor este datorată implicării ONG-urilor în această chestiune, aspect ce nu este atins în niciun fel în cuprinsul proiectului.

Așteptăm cu interes concluziile pentru propunerile formulate, mai ales că în timpul ședinței de dialog social nu s-au primit justificări din partea specialiștilor MAI cu privire la propunerile și întrebările formulate de partenerii sociali.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Poliția animalelor – demers electoral sau preocupare reală?

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Bună ziua, as dori sa ma angajez la politia animalelor, iubesc foarte mult animalele și de acea ma as angaja în cadrul institutului, mulțumesc frumos.
    Cu stima,

  2. Doresc să mă angajez la poliția animalelor .Ce demersuri trebuiesc făcute?Sunt absolventa de drept ,cu diploma de licență a Academiei de Poliție .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută