La loc comanda! Nu se mai radiază funcțiile vacante

După ce MAI a solicitat pe data de 2 septembrie, tuturor instituțiilor din subordine să identifice posturile vacante pentru a le radia, cu termen de comunicare până pe data de 4 septembrie, ora 11:00, se pare că reacția publică a Sindicatului EUROPOL și a celorlalte organizații sindicale i-a făcut să se răzgândească în privința acestui demers.

Astfel, în cadrul Comisiei de Dialog Social de vineri, 04 septembrie, am cerut informații suplimentare reprezentanților MAI prezenți, asta pentru că după lansarea acestei adrese deși au fost solicitate lămuriri, toată lumea a tăcut mâlc. Justificarea demersului lor nu numai că este îndoielnic, dar ne demonstrează intenția vădită pe care noi am devoalat-o, cea de a reduce posturi în Poliția Română, Poliția de Frontieră și în celelalte structuri operative.

Reprezentanții MAI au susținut că acesta este unul „obișnuit” pe care îl desfășoară frecvent pentru a afla numărul de posturi vacante și pentru a vedea care dintre acestea sunt „neatractive”. În privința radierii, aceștia au spus că „s-a interpretat greșit” pentru că numai dacă ordonatorii secundari/terțiari (ipj-urile, itpf-urile etc) ar fi dorit radierea unor posturi, s-ar fi operat în consecință. Cu alte cuvinte, ei nu au mâncat usturoi și nici gura nu le miroase.

În realitate, aceste motive sunt ușor demontabile din perspectiva următoarele argumente:

  • sistemul informatic de gestiune al resurselor umane le permite celor de la MAI și Direcția Generală Management Resurse Umane să acceseze bazele de date pentru a analiza situația posturilor vacante de la nivelul fiecărei unități subordonate. Nu se justifică astfel solicitarea în scris, în acest sens.
  • asemenea demersuri nu sunt „obișnuite” pentru simplul motiv că, în istoricul instituțional, niciodată nu a existat o asemenea formulare pe care o regăsim acum în materialul lor prin care au cerut „comunicarea situației numerice a posturilor vacante, și a propunerilor de radiere”. Singurele exceptate fiind cele care generează desființarea structurii în care sunt prevăzute. Adică să nu se radieze funcțiile care ar duce la „degradarea” unor structuri (de exemplu din serviciu în birou, sau din birou în compartiment).
  • dovada irefutabilă a intenției de a tăia posturile vacante este și mențiunea din finalul adresei, care precizează că se vor comunica și propune spre radiere inclusiv posturile care sunt în procedură de ocupare prin mutare și pentru care nu a fost emis la data de 2 septembrie actul administrativ. Asemenea situații am întâlnit doar la reorganizarea din 2010 a lui Traian Igaș sau în momentul emiterii OUG 77/2013 care a și fost declarată ca fiind neconstituțională, dar care viza același tip de procedură de radiere a funcțiilor vacante.

În concluzie, fără să putem spune că am marcat un succes, pentru că aici a fost vorba de a ne proteja organigramele actuale, totuși putem vorbi despre faptul că am reușit să blocăm un demers care genera un prejudiciu la adresa ordinii și siguranței publice, dar și a polițiștilor care, din lipsă de personal, au ajuns să facă munca corespunzătoare a 3-4 polițiști sau care lucrează pe mai multe linii de muncă doar pentru a face față nevoilor operative.

Chiar și la nivelul unor inspectorate de poliție, apreciem în mod particular poziția fermă a unor inspectori șefi, care au refuzat să propună spre radiere funcții și care au solicitat să își asume MAI acest demers, alături de consecințele care vin la pachet. Spunem acest lucru pentru că, în momentul de față există mii de unități de poliție, mai ales de la nivelul orașelor și municipiilor care nu sunt reședință de județ, unde se chinuie șefii să formeze patrule dintr-un singur polițist sau sunt nevoiți să își cheme oamenii de acasă, din timpul lor de refacere a capacității de muncă, pentru a interveni la evenimentele sesizate.

De asemenea, le-am reamintit reprezentanților MAI faptul că pe 25 mai 2020, ministrul Vela vorbea presei despre deficitul mare de personal și despre nevoia urgentă de ocupare a aproximativ 2000 de posturi de ofițer prin recrutare din sursă internă, din rândul agenților de poliție. Este o contradicție greu de digerat, poziția inițială din luna mai în care ni se comunica nevoia de ocupare a funcțiilor vacante, respectiv poziția din septembrie când s-a încercat radierea funcțiilor vacante.

Ne menținem poziția inițială prin care am solicitat ca orice propunere de reformă sau reorganizare instituțională să fie dezbătută după cele două tururi de alegeri, mai ales că tentativa de a exploata politic orice inițiativă riscă să ducă în derizoriu aceste modificări. Îi transmitem și noi ministrului Vela, că tot este la modă, că suntem cu ochii pe MAI!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: La loc comanda! Nu se mai radiază funcțiile vacante

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Pai sclavii lui Velea de la Resurse Umane si S.G. au vrut sa scoata castanele din foc cu mana Sefilor DMRU din cadrup IPJ si IPTF-urilor. Ca si pe vechea guvernare PNL-PDL, merg pe zicala “Tot ce e bun, trebuie sa dispara'”
    Diferentele si asemanarile dintre Vela vs Igas sunt ca amandoi sunt niste marionete ale SISTEMULUI mafiot care conduce Romania DE DREAPTA.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută