„Permanența” ilegală la IPJ Argeș. Cetățenii în pericol

În urmă cu an, o delegaţie a Sindicatului Europol, la solicitarea polițiștilor, s-a deplasat în judeţul Argeş. Am găsit aici un veritabil haos în organizarea programului de lucru al poliţiştilor care fac parte din echipele de cercetare la faţa locului.

Mai exact, toţi poliţiştii sunt planificaţi în serviciu de luni până vineri în intervalul orar 08.00-16.00, iar pentru intervalul 16:00 – 08:00, respectiv sâmbăta și duminica, se întocmesc grafice ilegale prin care poliţiştii sunt planificaţi să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de la domiciliu, din timpul liber.

Printr-o primă adresă din 26.07.2018, am solicitat conducerii IPJ Argeş să respecte prevederile legale și să planifice polițiști pe toată durata celor 24 de ore, 7 zile din 7, la nivelul tuturor structurilor operative, cu poliţişti aflaţi efectiv în serviciu. Cu alte cuvinte, solicitam eliminarea „permanenţei” sau „continuitatea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de la domiciliu”, deoarece această formă de organizare reprezintă practic o muncă „la negru”.

Singurul act normativ care a reglementat permanența a fost OMAI nr.78/2017, care prevedea şi plata orelor efectuate cu ocazia continuităţii îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de la domiciliu, însă începând cu data de 01.01.2018 acest ordin şi-a încetat aplicabilitatea şi implicit a dispărut şi baza legală pentru desfăşurarea acestei activităţi.

Din partea conducerii IPJ Argeş am primit un răspuns evaziv, unul tipic șefilor care nu vor să își asume răspunderea. Bineînţeles că nici până în prezent nu am fost invitaţi pentru o discuţie pe această temă. Membrii noştri de sindicat, dar și ceilalți colegi au continuat să ne sesizeze în legătură cu acestă problemă, transmiţându-ne că nu mai sunt dispuşi să îşi sacrifice timpul liber pentru a sta la dispoziţia angajatorului fără a fi remuneraţi.

Printr-o a doua adresa remisă la 08.05.2019 am reiterat faptul că aceste grafice se întocmesc în mod ilegal şi am solicitat conducerii IPJ Argeş să ne comunice temeiul de drept ce stă la baza întocmirii acestor grafice, precum şi obligaţiile pe care le au poliţiştii planificaţi astfel din timpul lor liber.

Acest ultim răspuns ne demonstrează că polițiștii planificați ilegal la „permanență” nu au nicio obligație în sensul de a răspunde la telefon, de a nu părăsi localitatea sau de a se prezenta la unitate. Însă ne aşteptam ca înainte de redactarea unui răspuns penibil, conducerea IPJ Argeş să ne invite la discuţii şi să încercăm găsirea unor soluţii, care sunt destul de simple și pot acoperi tot intervalul de 24 de ore.

În răspunsul primit la ultima adresă se invocă faptul că permanenţa este reglementată de Ordinul MAI S/108/2011, deşi în acel ordin nu se face nicio menţiune legată de echipele de cercetare la faţa locului şi programul acestora, ci la cu totul alte categorii de personal. Permanenţa reglementată în acel ordin nu are nicio legătură cu continuitatea atribuţiilor de servciu de la domiciliu, ce a fost reglemnatată de OMAI 78/2017. Mai mult, categoriile de personal prevăzute în OMAI S/108/2011 asigură permanenţa numai de la sediul unităţii, cu o singură excepţie.

Pe lângă inexistenţa totală a dialogului social, „managerii” de la IPJ Argeş au început să îi ameninţe pe colegii noştri nemulţumiţi de programul de lucru cu controale, delegări sau mutări în cadrul altor structuri, metode de şantaj rămase în arsenalul unora de pe vremea miliţiei. Aceasta atitudine de „stăpân” a celor din conducerea IPJ Argeş este combătută tocmai de colegii noștri tineri, care nu mai acceptă compromisuri și nici nu mai vor să își sacrifice timpul liber. Polițiștii încep să conștientizeze că nu există nicio prevedere legală care să stabilească obligații în sarcina lor pe durata refacerii capacității de muncă.

Concret, se pot deplasa oriunde doresc în ţară sau străinătate, nu este precizat niciun timp de intervenţie din timpul liber şi nici obligaţia de avea telefonul mobil personal la purtător în timpul liber. În altă ordine de idei, prin această organizare deficitară a programului de lucru, fără a avea poliţişti în serviciu 24/24, 7 zile din 7, nu se asigură continuitatea serviciului poliţienesc, deci implicit nu avem certitudinea unei intervenţii operative la evenimente grave, cum ar fi omoruri, tâlhării, violuri, accidente grave de circulaţie.

La final facem un apel către cetăţenii judeţului Argeş, care trebuie să ştie că în cazul în care vor fi victimele unor infracţiuni, la faţa locului nu vor ajunge poliţişti specializaţi în cercetarea acestor fapte, sau vor ajunge la intervale de timp foarte mari. Ceea ce conduce evident la pierderea momentului operativ și la scăderea șanselor de prindere a autorilor și recuperare a prejudiciului. Iar singurii vinovaţi de acest fapt sunt cei din conducerea IPJ Argeş, care refuză să își îndeplinească obligația de manageri și de a asigura un serviciu polițienesc permanent.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: „Permanența” ilegală la IPJ Argeș. Cetățenii în pericol

Distribuie

3 răspunsuri

 1. Și la IPJ Dâmbovița este aceeași situație .
  Permanența de la domiciliu este asigurată cel mai mult de judiciar, criminalistică și SAS .Restul structurilor lucrează pe trei schimburi .

 2. E o problema la nivel national. Se gaseste rezolvarea imediat prin introducerea unui program la schimburi sau la ture dar fiindca personalul este redus deja nu o sa mai ai timp de anchete in dosarele atribuite. Cea mai buna solutie era acea plata cu ora genul garzilor la doctori fiindca nu era o crima de om. Se puneau 400-600 maxim la salariu. Aceasta este solutia care poate fi aplicata pana la marirea schemelor de personal. Pana.n una alta, bine de cei de la resurse umane financiar logistic etc

 3. La IPJ Dâmbovița , din cauza acestui tip de “serviciu” (permanența de la domiciliu) , a murit un om.
  Un criminalist a fost chemat la eveniment de la ora 5 dimineață, în condițiile în care, cu o zi înainte, fusese la serviciu . A efectuat CFL , iar după ora 8 a intrat în programul de lucru normal . La ora 10,30 , fiind în birou , a făcut accident vascular cerebral și a decedat . Avea 44 de ani și lucra că și criminalist de 22 de ani . Întreb : cei 22 de ani de criminalist lucrați numai în condițiile astea de chemat de acasă după orele de program , chiar nu au legătură cu decesul ?
  S-a concluzionat că nu are niciun fel de legătură și nu este accident de muncă.
  Luptați pentru această problemă . Trebuie să se găsească soluții . Nu se mai poate face serviciul de la domiciliu . Înțelegeți odată că nu mai merge . Este ilegal și inuman .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută