Noua listă a beneficiarilor indemnizației din teatrele de operații

După cum prea bine cunoașteți, misiunile internaționale de menținere a păcii organizate sub egida ONU, UE sau OSCE la care participă polițiști și militari români sunt de o complexitate aparte, iar pe lângă faptul că aceștia nu pot fi acasă, alături de cei dragi, sunt permanent expuși riscurilor specifice teatrelor de operații, cum ar fi rănirea gravă sau chiar decesul.

După publicarea Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, în Monitorul Oficial al României am constatat reacții tardive de-a lungul timpului ale Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce privește emiterea normelor de aplicare a legii, specialiștii instituției așteptând parcă lumină din partea MAPN, deși există evidențe clare ale personalului MAI care a participat în diverse misiuni în teatrele de operații.

Legea nr. 168/2020 reglementează modalitățile de recunoaștere a meritelor personalului care a participat la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român prin acordarea unor drepturi și distincții, precum și crearea posibilității menținerii, încadrării sau reîncadrării în structurile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din care fac sau au făcut parte, a răniților, invalizilor, a celor care au dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice pe timpul ori din cauza participării la acțiuni militare, misiuni și operații, precum și prin acordarea unor drepturi acestora, familiilor acestora, precum și urmașilor celor decedați.

În ciuda faptului că MAI-ul nu a respectat termenul de 180 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial pentru emiterea normelor proprii de aplicare, am constatat inclusiv o reticență în ceea ce privește includerea diferitelor misiuni internaționale în cadrul Anexei nr. 1 a Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 48/2021, fiind nevoie de modificări succesive ale acestui act normativ, astfel încât polițiștii și militarii din cadrul MAI să poată beneficia de prevederile Legii nr. 168/2020, și toate acestea survenind nu la inițiativa MAI-ului, ci numai după ce MAPN-ul a procedat la actualizarea listelor privind misiunile internaționale.

Cu toate acestea, vedem în continuare că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se lucrează cu același „interes” și cu aceeași „viteză”, după cum ne-am obișnuit, la actualizarea normelor de aplicare a legii al cărei obiect este reprezentat de recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român.

Astfel, constatăm că după aproximativ 8 luni de când MAPN-ul a actualizat lista misiunilor (26 noiembrie 2021) de abia la data de 19.07.2022 a fost postat în Transparență decizională pe site-ul MAI, Proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne pentru completarea Anexei nr. 1 la Normele de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 48/2021.

Conform proiectului de act normativ, pe lista misiunilor și operațiilor desfășurate în afara teritoriului statului român, la care a luat parte personalul participant începând cu anul 1990, au fost introduse două noi misiuni, după cum urmează:

  • EUBAM Moldova – Ucraina – Misiune UE de Asistență la Frontieră, 2008-2009;
  • EUPM Bosnia-Herțegovina – Misiune de Poliție a Uniunii Europene, 2003-2005, 2010-2011.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE ORDIN!

CONSULTĂ AICI REFERATUL DE APROBARE!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noua listă a beneficiarilor indemnizației din teatrele de operații

Distribuie

Un răspuns

  1. DEGEBA CA CEI CU OGN 82/2006 CARE AU EXECUTAT MISIUNI DE LUPTA IN TARA ADICA S.P.L AU FOST SCOSI DI ACESTA LEGE PRIN ART.4 CE CE ???????????????????

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.