Noi dotări achiziționate de Poliția Română

După contractarea noilor mijloace de mobilitate terestră ce vor intra în dotarea polițiștilor, observăm că IGPR continuuă acțiunile privind modernizarea dotărilor tehnice.

Astfel, în cursul acestui an, posibil chiar în această perioadă, în dotarea Poliției Române vor intra următoarele:

1. SPIKE STRIPS-uri, cunoscute și sub denumirea de ,,benzi cu cuie”, necesare opririi forțate a autovehiculelor urmărite – 349 de bucăți;

2. Puști semiautomate cu lunetă – 52 de bucăți;

3. Pistoale automate calibru 9x19mm – 100 de bucăți;

4. Kit-uri de monitorizare electronică (brățări electronice) în cadrul priectului SIME – 2.700 complete;

5. Sistemul integrat de monitorizare LPR.

Dacă despre primele trei puncte nu vom dezvolta discuțiile din motive obiective, vă putem spune că achiziția celor 2.700 de kit-uri electronice necesare dezvoltării Sistemului Integrat de Monitorizare Electronică (SIME) vin în partea a doua a dezvoltării acestui sistem. Chiar dacă au trecut doar 6 luni de la data operationalizării sistemului, acesta și-a arătat de mult eficacitatea. Alertele de proximitate transmise de către sistemele de monitorizare electronică au făcut ca intervenția patrulelor de ordine și siguranță publică să fie prompte, nu de puține ori colegii noștri au reușit să stopeze în faza incipientă posibile fapte de violență domestică.

Totodată, au existat destule cazuri când persoanele supravegheate electronic și-au înlăturat dispozitivele în încercarea de eludare a legii. Astfel, în urma intervenției prompte, s-a reușit de fiecare dată prinderea acestora, iar în urma sesizării parchetelor și instanțelor competente, măsurile preventive inițiale au fost înlocuite cu unele superioare. Totuși, să nu ne îmbătăm cu apa rece – sistemul are în continuare suficient de multe deficiențe în funcționare că să putem spune că totul merge brici. Suntem convinși însă că, în următoarea perioadă, toate deficiențele semnalate vor fi remediate astfel ca, începând cu anul 2024 să avem un sistem funcțional 100% la nivel național.

Mergem mai departe și observăm faptul că, Inspectoratul General al Poliției Române plusează și achiziționează de la VODAFONE ROMANIA un sistem integrat de monitorizare. Peste 32 de milioane de lei costă acest sistem prin intermediul căruia Poliția Română va putea să monitorizeze 10.300 de autospeciale în teren, va putea să instaleze 200 de sisteme tip LPR pe tot atâtea autospeciale și își va dezvolta propria infrastructură hardware și software pentru acest lucru.

Salutăm această achiziție și sperăm să fie implementată cât mai repede, iar după ce își va dovedi eficiența să fie extinsă asupra întregului parc auto.

Sistemul LPR (License Plate Recognition) este extrem de necesar polițiștilor rutieri, cât și celor din cadrul structurilor de ordine publică. Având în dotare acest sistem, traficul auto va putea fi monitorizat mult mai eficient, iar în situația în care sistemul va sesiza un număr de înmatriculare auto ce prezintă mențiuni operative va putea alerta polițistul în vederea luării urgente a măsurilor care se impun. Mai mult, prin monitorizarea GPS a autospecialelor, dispecerii vor avea la dispoziție o nouă modalitate de a transmite rapid și eficient intervenția celui mai apropiat echipaj. În plus, vor putea direcționat în sprijin celelalte patrule aflate în teren în vederea executării misiunilor.

Implementarea sistemului se află în fază incipientă, până în acest moment fiind semnate contractele subsecvente pentru instalarea infrastructurii hardware și software – 11,6 milioane lei, respectiv infrastructurii hardware și software pentru monitorizarea video LPR – 12,7 milioane lei. Vă vom ține la curent cu evoluția acestui proiect.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noi dotări achiziționate de Poliția Română

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută