Modificări în ceea ce privește decontarea transportului

La sediul Ministerului Apărării Naționale, care este și inițiatorul HG nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, a avut loc joi o dezbatere publică ce a avut ca temă modificarea acestui act normativ, unde printre schimbările  propuse de MApN și MAI  ”se are în vedere reducerea cheltuielilor bugetare” prin introducerea unor condiții și criterii suplimentare de acordare .

Proiectul de act normativ, după ce va primi toate avizele, va fi trimis Consiliului Economic și Social, iar ulterior va fi pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Conform prevederilor acestuia, modificările aduse vor produce efecte în 45 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Se vor modifică distanțele kilometrice și a procentelor față de care se calculează sumele forfetare și în același timp se pun în concordanță cu prevederile HG  nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor.

Art. 9 , alin. 1 , lit. i și j se vor modifica și vor avea următorul cuprins:

i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

j) la deplasarea bilunară de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță mai mare de 301 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

*membrii de familie = soțul/soția, copiii minori și cei majori, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și părinții aflați în întreținerea legală a acestuia.

Personalul căruia i se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) (zilnic) are dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare stabilită prin aplicarea procentelor, corespunzătoare distanțelor kilometrice din tabel, la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

KM     Procent %
1-10  7
11-20 14
21-30 25
31-40 36
41-50 45
51-60 54
61-70 63

Organizația noastră a susținut în cadrul dezbaterii publice că modificările care vor fi aduse HG nr. 1198/2022 trebuie să repare în primul rând inechitatea creată personalului contractual angajat în cadrul MAI, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede în mod clar că și această categorie de personal beneficiază de acest drept.

De asemenea, am susținut ca acordarea acestui drept să revină și personalului care are raporturile de serviciu modificate prin delegare, situație cu care s-au confruntat sute de polițiști. Introducerea unei noi prevederi prin care delegările sunt asimilate misiunilor în interes de serviciu, va repara această inechitate.

Totodată am  argumentat faptul că actuala formă produce o inechitate pentru personalul care la data numirii în funcție avea domiciliu în localitatea în care se afla unitatea. Acesta categorie de personal nu poate accesa acest drept pe toata perioada carierei, în condițiile în care a avea domiciliu la o adresă, nu-ți conferă și dreptul de a locui efectiv acolo.

Este de precizat faptul că aceste noi condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază, iar sumele pe care structurile de apărare le vor economisi să fie folosite pentru repararea altor inechități salariale. Practic, se vor lua bani dintr-o parte și se vor da în altă parte, nicidecum coaliția aflată la guvernare nu va  acorda suplimentar sume bugetelor structurilor din apărare și siguranță  națională  pentru restanțele și plafonările existente.

Sindicatul EUROPOL: Modificări în ceea ce privește decontarea transportului

4 răspunsuri

1. Printre modificările legislative se afla și cea care prevede faptul că deplasarea zilnica(art 9 lit H) se poate face și de la o distanță de peste 70 km dar suma forfetara nu poate depăși procentul prevazut pt. cei 61-70 km?

2. După aceasta modificare . Ce vor face cei tinerii , care au fost repartizați la sute de km de casă și care beneficiază de transportul săptămânal sau bilunar? Îmi e greu sa cred ca mulți au părinții aflații în întreținerea legală a tânărului .
    Probabil nu își vor mai vedea părinți și nu o sa ii mai poată ajuta decât foarte rar . Pentru ca costul transportului va trebuii suportat din buzunarul propriu care este oricum distrus de inflație și prețurile foarte mari la chirii ?
    Despre aceasta sintagma “aflat în întreținerea legală a acestuia ”
    Probabil mulții nu cunosc condițiile pentru ca un părinte sa fie în întreținerea legală a copilului …
    Nu a avut nimeni nimic de spus în privința asta la dezbatere ?????

1. Din păcate va începe din nou un val de demisii odată cu punerea în aplicare a noilor modificări.La începutul anului trecut au fost foarte mulți care nu au mai plecat,doar datorită acestor sume au început să poată supraviețui