MAI ignoră decontarea ochelarilor de vedere pentru angajați

Aceasta nu e doar concluzia noastră, ci și a zecilor de mii de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care prin natura atribuțiilor pe care le au, desfășoară activități cu ecrane de vizualizare. Pe toată perioada programului de lucru, polițiștii sau personalul civil folosesc concomitent de la 1 la 3-4 ecrane de vizualizare fără a avea nici cea mai banală formă de protecție a ochilor pentru că instituția nu a fost deloc interesată de sănătatea și securitatea în muncă a acestora.

Deși Directiva UE  90/270/CEE, care a obligatorie pentru toate statele membre, inclusiv pentru România, statuează în mod clar faptul că  lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziție aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul testului corespunzător al ochilor și al vederii  indică necesitatea lor, MAI nu a luat nici-o măsură pentru a transpune în legislația românească incidentă polițiștilor aceste norme, refuzând cererile de decontare depuse de polițiști ca urmare a achiziționării ochelarilor de vedere pentru exercitarea obligațiilor de serviciu.

Mai mult de atât, în anul 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig de cauză unui polițist român din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în cauza  C‑392/21, precizând faptul că ochelarii de vedere destinați celor care lucrează cu un monitor trebuie furnizați lucrătorilor de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile aferente, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.

De altfel, luna trecută o instanță din România a dat câștig de cauză unui magistrat din cadrul CSM, invocând decizia CJUE C-392/21, obligând instituția la plata cheltuielilor ocazionate de achiziția ochelarilor de vedere. Ulterior acestei decizii a instanței. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-un ordin, ca tuturor angajaților instanței supreme să le fie decontată contravaloarea ochelarilor. Nu am văzut o decizie similară din partea MAI și in cazul polițistului care a avut câștig de cauză la CJUE, ceea ce denotă fără echivoc că instituția nu vrea ca polițiștii să fie sănătoși.

Dacă celelalte structuri de apărare și siguranță națională s-au conformat și acordă o formă de protecție angajaților, în cazul personalului MAI,  acesta trebuie să ceară să i se facă dreptate la instanțele de judecată  din țară sau la Curtea de Justiție a Uniunii Europeni,, MAI continuând să ignore implicarea în intrarea în legalitate cu legislația incidentă.

Solicităm în mod urgent Ministerului Afacerilor Interne să prevadă posibilitatea decontării ochelarilor de vedere pentru personalul care desfășoară activități cu ecrane de vizualizare, fie în Acordul Colectiv, fie să demareze procedura de punere în transparență decizională a unui Ordin sau Hotărâre de Guvern.  Intrarea în legalitate a MAI trebuie să fie obligatorie, iar sănătatea colegilor noștri trebuie să fie o prioritate.

Sindicatul EUROPOL: MAI ignoră decontarea ochelarilor de vedere pentru angajați