MAI cheamă sindicatele la discuții pe tema salarizării. Protestele sunt iminente

Vineri, începând cu ora 11.00, organizațiile sindicale sunt invitate la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru o întâlnire informală în care salarizarea polițiștilor va fi principala problemă  abordată.

Această întâlnire a fost generată de solicitările organizațiilor sindicale care, deși au abordări diferite, toate se referă la drepturi salariale. În acest sens, organizația noastră a pregătit un set de propuneri cu impact financiar pozitiv asupra salarizării polițiștilor care să le asigure o igienă morală a venitului. Spunem aceasta deoarece dintre toate categoriile de bugetari, polițiștii au printre cele mai mici venituri. Salariile pornesc de la 2100 lei net, aproape de salariul minim brut pe economie de 2080 lei.

Nici nu mai discutăm despre faptul că același Guvern care își bate joc de noi prin venitul salarial redus, începând cu acest an, a stabilit prin hotarâre de guvern un salariu minim brut obligatoriu pentru toți angajatorii din domeniul construcțiilor în cuantum de 3000 de lei. Practic, un muncitor necalificat va câștiga aproape același salariu cât un polițist debutant.

În afară de aceste comparații pe care le facem inevitabil, trebuie să vorbim și despre modul în care sistemul reușește să ne învrăjbească tocmai prin anomaliile legislative care au ajuns să comprime treptele salariale  pentru colegii tineri și cei cu experiență. Dacă anterior creșterii salariului minim de la pragul de 1250 lei din anul 2016 când existau peste 15 nivele între un agent debutant și unul cu vechime, ulterior s-a ajuns ca polițiștii cu 13-15 ani vechime să aibă același salariu ca cel a unui polițist nou intrat în sistem.

Această situație însă nu trebuie interpretată în sensul că polițiștii tineri au prea mare salariu, ci dimpotrivă, celor cu experiență trebuie să le crească salariile. În același sens vor fi și propunerile organzației noastre pe care le-am pregătit, indicând exemple concrete de disparități salariale care generează nemulțumire în rândul polițiștilor. Este important să înțelegem că nu sporurile trebuie sa ne intereseze ci creșterea bazei, a salariului de funcție pentru că în ultimii ani am pierdut enorm prin faptul că s-a militat mai mult pentru sporuri, în timp ce salariul de funcție a rămas la un nivel foarte scăzut.

Pentru că prioritățile polițiștilor reprezintă obligațiile noastre, iar pentru ca discuțiile care vor avea  să reflecte drepturile salariale, vă rugăm să ne transmiteți până cel târziu joi propunerile voastre pentru această întâlnire.

Facem apel pe această cale la unitate, pentru că indiferent de apartenența sindicală, polițiștii vor să fim uniți în aceste momente. Din păcate SNPPC-ul a ales să facă protest cu 500 de persoane, alături de SCMD (rezerviști) și FSANP (penitenciare) în loc să convenim o acțiune comună cu toate organizațiile din MAI.

Nu e cazul să facem scenarii și ipoteze în legătură cu maniera lui Coarnă de a aborda aceste proteste, însă nu putem să nu subliniem că TOȚI polițiștii vor să vadă sindicatele din MAI împreună, cu o listă de revendicări de natură salarială comună, și nu cu agende personale și cu jocuri de culise. Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL își afirmă public poziția de susținere și participare la orice acțiune de protest și va anunța în zilele următoare modul de acțiune pe care îl vom aborda, în funcție de rezultatul discuțiilor de vineri de la MAI.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: MAI cheamă sindicatele la discuții pe tema salarizării. Protestele sunt iminente

Distribuie

36 de răspunsuri

 1. Bună ziua
  Dacă va mai fi loc la discuții poate reamintiți conducerii problema privind programul de lucru și eterna permanență.
  Mulțumesc!

 2. Si de pensionari vă doare în cot Europol ?! Doar salariile, lasă că o să ajungeți și voi pensionari, foarte bine face dl Coarna , de ce vă deranjează ca face protest cu rezervistii ???

 3. Buna ziua. Pentru aceasta intalnire cu MAI v as propune sa reflectati la niste sugestii. Pentru mine este clar k nu se va obtine o alta baza de calcul sau alte repere de referinta privind calculul soldei de functie din moment ce ordonanta deja este in MO, batuta in cuie…indemnizatii, sporuri etc inghetate la nivelul lunii dec 2018. Va propun sa negociati pt 100% plata sdsl si actualizarea normelor de hrana si echipare. Cred k ar fi maxim ce s ar putea scoate de la aceste discutii/negocieri. Altfel, nu inteleg de ce se anunta proteste in feb si nu acum…chiar acum. Ce sa asteptam? O lingurita de miere care se topeste in benzina si factura de gaze?😕

 4. pt conductorii caini de serviciu ce se intampla ? pt ca nu mai e nici o doferenta intre cei care au caine de servicu in dotare si cei care nu au …… ce propuneri aveti pe acesata tema ?

 5. D-le Iorga Marian ar fi bine sa taceti din gura ca aveti pensiile mai mari decat salariul unui politist cu peste 20 de ani vechime.
  V-au indexat pensiile odata cu salariile si la acel nivel ma il bine de 2 ani.
  Asa ca, ciocu mic si multa sanatate !!!

  1. paule esti cu capul pentru stiinta ta pensile nu au fost niciodata indexate de la adoptarea lg.223/2015 au fost majorate cu 5% in 2016 conform cu dispozitiile OUG 57/2015 si 5.25% in 2017 conform dispozitiilor OUG 99/2016 procente echivalente cu civili.pe 2018 nu s-a intimplat nimic desi boul de director de la casa de pensii printr-un comunicat postat pe site-ul institutiei la data de 20.03.2018 anunta ca se vor indexa cu 1,5 % incepind cu 30.06.2018 lucru nerealizat iar de tata recenta printr-un alt comunicat anunta ca se vor indexa incepind cu 01.01.2019 cu 1,3 %.
   ia calculeaza tu cu capusorul tau de gisca cit de mult au crescut pensile.sa-ti fie rusine

 6. Lasati, nu va mai plangeti, ca pensiile sunt mai mari decat salariile! Cek putin ale celor iesiti in ultimii ani!
  Vi se pare normal?

 7. Abordați problema salarizării structurilor operative, judiciaristii, purtătorii de uniformă, etc. și diferențierea de falșii operativi din serviciile financiare, logistice, etc. care, deși, nu au atribuții polițienești, beneficiază de grupă specială (6 luni/an), ș.a.

  1. De unde ai frustrarile astea Nutu? Ai crescut la orfelinat?Te pomenesti ca tu ridici muntii la serviciu, fata de altii!!!Ai prins vreo 10 evadati, 5 UG,etc., nu? Nu cumva esti vreo putoare care doarme pe la schimbul 3 !!?

 8. Bună ziua! În legătură cu vechimea în MAI, sunt colegi care au venit din sursă externă și au vechime 10..pana la 15 ani în civile, nu cred ca ar fi normal ca ei sa ia un salariu mai mic decât cei care au vechime în sistem, pentru ca o sa intervină discrepante și discuți, cred ca toți indiferent din ce sursa provin când e vorba de aceiași vechime indiferent de modul de dobândire, unde a lucrat sa fie egala pentru toată lumea. Nu e vina lor ca au venit din sursă externă și nici a noastră, a MAI trebuiau umplute golurile și sunt polițiști buni chear foarte buni. Sa nu se facă cum au făcut cu sporul pentru studii superioare, când unii polițiști l – au și alți nu și au fost o grămadă de discuți si încă mai sunt. Trebuie să fim uniți și nu sa intervină ura între noi din cauza unor sume de bani.

  1. Tu “chear” esti analfabet.sper ca nu esti politist!sau daca esti sigur n-ai dat examen la gramatica.Fara “discuti” esti din sursa externa!

   1. Se poate sa fiu analfabet! dar din bănuială ai greșit încadrarea. Din păcate nu sunt din sursă externă și în 2017 am ajuns și ofițer tot din greseala😊
    PS Domnul Lucian colegi care fac cursurile acum la Câmpina cum ii putem numi? Din sursă interna sau externa!?,
    Iar apropo de gramatica se mai întâmplă să mai greșim când scrim după telefon. Îmi cer scuze pentru greșelile făcute.

 9. Pana la capat! Cand am luat un tanar si ne.am prezentat la compartimentul financiar,acelasi raspuns” asa sunt Calculați ei!” !!! Nu poti dupa 12 ani sa iei la fel sau mai putin (( weekenduri)) decat un subaltern fara experienta !! Va sustin domnilor!! Treziți națiunea! Nu doar unii(((sefi))) merita sa tacă/ beneficieze de avantaje!!

 10. Cum dracu sa fie normal ce spui, mai Rares? Adica daca eu am lucrat 15 ani la Apa si am citit apometre, apoi ma angajez in politie, sa iau la fel ca un politist care 15 ani a fost pe strada?!?

  1. Salut! yoooo, sunt de acord cu tine sunt , ordinea publica cei care sunt in strada sa primeasca mai mult la salariu ar fi adica grila s afie mai mare ( frig ,ger,ninsoare sunteti in strad)

 11. Ati tot fost la discuții, ce s-a rezolvat? Ati vazut ce va așteaptă cand o sa vreti sa iesiti la pensie ?? Uitati-va și la ziua de maine domnilor! Succes !

 12. INTALNIRE INFORMALA

  In primul rand bugetul pe anul 2019 nu a fost votat, mai mult politica fiscala inca lasa de dorit, dar asta e, pentru ca se colecteaza prea putin si se cheltuie fara responsabilitate si fara viziune.
  Bugetul MAI trebuie discutat pe capitole.
  Intr-adevar referitor la salarizarea politistilor sunt multe probleme de dezbatut, incepand de la salariu de baza pana la sporuri.
  Mai trebuie discutata problema spatiilor locative pentru MAI si MAp N, a obtinerii de terenuri unde sa se faca locuinte de serviciu, a urgentarii normelor aplicarii legilor, a posibilitatii transformarii banilor pentru chirie intr-o plata pentru achizitionarea unei locuinte si multe altele.
  Este important sa fie gasite momente oportune pentru obtinerea lucrurilor necesare desfasurarii unei bune activitati pentru toate cadrele in activitate si pentru cele in rezerva(acordarea de bilete de tratament, etc).
  Este important sa avem alaturi(integrati, afiliati sau colaboratori) specialisti in drept(dr muncii, administrativ etc), persoane care sa inteleaga tehnica legislativa, modul de legiferare si suport din partea unor parlamentari fie ei si europeni;
  este important chiar si un lobby din partea unui sindicat, a unor lideri europeni(parlamentari, etc)

  1. Cred ca ar trebui ca toate aceste sindicate, pe langa problema salarizarii care este sub nivelul decent, ar trebui cu toate fortele sa va preocute abrogarea prevederilor ticaloase ale OUG 59. Sper sa priviti catre viitor unde (mai devreme sau mai tarziu) veti fi pe punctul sa puneti cascheta in cui si veti constata ca ati activat doar in folosul si imbogatirea guvernantilor indiferent de culoarea lor politica. Pentru a se vedea clar ceea ce doresc sa intelegeti – vedeti cum si cat castiga ministrul Dan si modul de calcul al salariului ( si nu soldei) ei, cu cat a crescut net acest salariu de la 01.01.2019- si abia atunci veti intelege cert de ce aceasta este bine mersi de acord cu politica antipolitie dusa de PSD. Totodata răspundeți-ne dacă veți participa la pichetarea din data de 07-08.02.2019.

 13. Sa aplice legea însemnând salariul de funcție de 2080 lei fără alte adaosuri și sporuri.. Asta e principalul lucru care trebuie deblocat….succes la negocieri și DA toate sindicatele ar trebui sa facă front comun pentru drepturile polițiștilor.. Nu mai acceptam majorări infime.. Firmituri care nu acoperă nici măcar inflația

 14. Abordați realist și corect problema salarizării!!! Sunt ffff multe nereguli in ceea ce privește modalitatea de calcul al salariului! De unde ați scos salariul minim 2100, aproape de 2080????De ce nimeni nu spune faptul ca acest salariu are adăugat in el sporuri, ceea ce nu este corect? De ce nu discutați despre faptul ca încă ne raportam la anul 2009 in ceea ce privește calculul efectiv al salariului??!!!

 15. Manifestatii la Bucuresti?Pistol cu apa!Noi stam in vant ,ploaie si frig iar baietii destepti stau la caldurica sau aer conditionat si rad cu gura pana la urechi!Nu!Cea mai tare chestie este sa ne prezentam la institutie iar munca cu cetateanul sa fie preluata de politicieni si abia atunci se va misca carul !,Pana atunci orbecaim in bezna! Nu va mai certati pt.bani !Este loc pt.toti sub soare numai ca sufletul ne este incercat de cei care doresc vrajba!Salariul minim brut garantat pe tara este cheia!Sa fim uniti si sa dam dovada de intelepciune si maturitate.

 16. Sporul de studii superioare sa fie pentru toți polițiștii, eu sunt vitregit de el din 2010, de când s-au înghețat salariile, iar ceilalți beneficiază in continuare de el, deși toți ne desfășuram activitatea in aceeași instituție

 17. Datorita inactiunii sindicatelor am ajuns in situatia in care suntem astazi.. Nu poti sa stai si sa trimiti comunicate cand acest guvern si-a batut joc de drepturile noastre. Lor, demnitarilor li s-au triplat salariile iar in fiecare an odata cu cresterea salariului minim isi actualizeaza toate drepturile…..diurna, cazare ,transport si numai din aceste majorari castiga mii de lei iar noua nu ne dau cativa lei la norma de hrana, ne-au inghetat sporurile si ne-au taiat pensiile. iar acum ne-au dat si lovitura de gratie…..ne-au inghetat norma de echipare, chiriile si norma de hrana pe trei ani…..Bani au fost si vor fi dar se pare ca nu pentru noi. In ultimii doi ani mii de functionari publici din primarii au plecat pe litoral in plin sezon cu famiile la hoteluri de trei si patru stele in regim all inclusive sub pretextul unor cursuri fictive. Mai mult, sindicatele din sanatate si invatamant se preocupa in continuare si cauta solutii pentru cresterea veniturilor celor pe care ii reprezinta prin introducerea unor noi sporuri sau marirea celor existente. La 1 decembrie 2018 s-a introdus spor neuropsihic de 10% pentru 250.000 de oameni din invatamant iar de la 01.01.2019 le-au introdus spor pentru conditii vatamatoare de munca(probabil sa nu le cada catalogul pe picioare) si sa nu mai spun ca la aproximativ 1.000.000 de bugetari s-a introdus o norma de hrana de cateva sute de lei pe luna in conditiile in care noua ne-au inghetat norma de hrana pe trei ani. Sfatul meu este sa va retrageti din toate sindicatele……Nu ne mai repre zinta…..

 18. De ce apar prea multe exprimări contradictorii dintre salariați și pensionari, operativ și neoperativ, oare nici după atâția ani de muncă nu se știe a se face diferența între foști și actuali colegi. Între salarizare și pensionare nu trebuie să existe nimic de obiectat, întrucât cei care au ajuns la pensie trebuie să se bucure de ceia ce a muncit, iar între operativ și neoperativ există foarte multe lucruri de discutat. Am văzut cum cineva probabil din neoperativ întreba pe unul din operativ dacă a prins prea mulți infractori ș.a, precum și faptul dacă nu cunva a dormit prea mult noaptea în timpul serviciului. Aici a-și invita pe acest coleg din neoperativ să se prezinte noaptea la serviciu pentru a dormi, sâmbătă-duminica pentru a sta cu familia la serviciu s-au cu prietenii etc. Personal aduc la cunoștință sindicatului și conducerii MAI faptul că, între aceste două structuri nu sunt luate măsurile legale ce au legătură cu statutul unui polițist. Este nevoie de descentralizarea sistemului, iar cei din neoperativ sa fie încadrați pe funcții conforme nevoilor poliției, ca și structuri suport, fără statut special. Dacă prin ocuparea acestor funcții cu polițiști, arată care este numărul de polițiști pe cap de locuitor, ne înșelăm amarnic. Ar fi multe de spus, însă mă opresc aici și vă mai transmit că nu doresc ca vreun coleg să se simtă lezat. Este o opinie personală, în definitiv tot decidenții i-au măsurile pe care le consideră ei, fără a prelua opinii sau sugestii.

 19. Faceti un exercitiu de imaginatie: care are frecventa de crestere a normei de hrana anterior anului 2010? Crestea cam de 2-3 ori/an.Ce valoare ar fi trebuit sa aiba acum daca ar fi crescut conform legii? Nu poti plafona norma de hrana atata timp cat aceasta se raporteaza la inflatie si la pretul alimentelor.

 20. Pt a avea forta și putere de convingere, ar trebui să uniți toate structurile sindicale.
  Trebuiesc discutate mai multe aspecte : solda de baza /funcție ar trebui sa plece de la salariu min pe economie la care sa se înmulțească cu nr de salariu echivalente funcției /gradului indeplinite, după același algoritm ca la parlamentari, la care sa fie aplicate sporuri. Sporurile și alte indemnizații (indemnizatia de hrană si sau de echipament), ar trebui sa nu fie plafonate la nivelul lui dec 2018. (preturile la alimente și haine au crescut foarte mult), așa se întâmplă când dna. ministru și alți secretari de stat manamca5la popota Ministerului sau la parlament și nu au habar cât este pretul real la hrana…..dar teren mie frică ca nu se va întâmpla nimic (liderii de sindicat vor face blat cu conducerea MAI , pt câteva beneficii în interes personal)😠

 21. VA ROG SA REZOLVATI PROBLEMA PENSIILOR M I DUPA 35 de ani de munca in operativ numai in arest fata in fata cu infractoriiam 2500 de lei pensie ,nu pot sa cred .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută