Astăzi, Camera Deputaților, în calitate de for decizional a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Forma adoptată este aceeași ca cea adoptată de Senat săptămâna trecută, iar față de de forma adoptată în vară și contestată la CCR, aceasta diferă prin eliminarea sintagmei:

”Persoanele care până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor legilor prevăzute la alineatul 1, în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse acestora prin prezenta lege, precum și persoanele care până la această dată au o vechime de minimum 25 de ani de muncă, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective.”

Astfel avem următoarele concluzii:

1.      Cei care îndeplinesc condițiile  momentan se pot pensiona în aceleași condiții până la 31.12.2028 (în baza prevederilor actuale ale Legii nr. 223/2015).

2.      Față de forma legii de până acum, baza de calcul va fi de ultimele 12 luni din ultimii 5 ani in primele șase luni de la intrarea in vigoare, urmând să crească cu câte o lună la fiecare alte șase luni.

3.      Vârsta standard de pensionare este de 65 ani, din care se scade perioada de activitate în condiții speciale sau deosebite de muncă. Aceasta va crește treptat, astfel că în anul 2030 va fi de 60 ani, ajungând abia în anul 2035 la 65 de ani.

Legea a fost votată cu 174 de voturi pentru, 81 împotriva , 17 abțineri și 2 nu au votat. În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale, cu 2 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare (fiind în procedură de urgență), legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului.

Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legii înainte de promulgarea  numai dacă există o  sesizare din partea:

  •         Preşedintelui României;
  •         a unuia din preşedinţii celor două Camere;
  •         a Guvernului;
  •         a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie [potrivit art.25 lit.c) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare];
  •          a Avocatului Poporului;
  •         a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi;
  •         a unui număr de cel puţin 25 de senatori.

Polițiștii și militarii mai au o șansă cu privire la modificarea legii pensiilor,  fie de la Avocatul Poporului, fie de la formațiunile politice aflate în opoziție să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea legii. Dacă niciuna dintre aceste două entități nu vor sesiza CCR, atunci legea este trimisă Președintelui Românei care în termen de maxim 20 zile de la primire trebuie să  o promulge. Legea va intra în vigoare cel mai probabil la data de 01.01.2024.

(VEZI AICI FORMA LEGII PENSIILOR MILITARE TRIMISĂ SPRE PROMULGARE

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Legea pensiilor militare poate fi din nou la mâna CCR

Distribuie

21 de răspunsuri

  1. Daca la legea nouă , baza de calcul va fi de ultimele 12 luni din ultimii 5 ani, urmand sa creasca cu cate o luna la 6 luni, pensia reprezinta 80% din brut? Cat se impoziteaza dupa legea nouă.

  2. De mentionat si pt cei care îndeplinesc conditiile de pensionare pana la data de 1 ianuarie 2030, Ei își pot alege lunile aferente consecutive din ultimii 5 ani de activitate, astfel:
    „Art. 281. – Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c) dintr-un număr de luni consecutive, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 3, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, după caz, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 28 alin. (1).”

  3. Buna ziua ! Avand in vedere ca pensionarilor militari ( din toatâ structura de aparare) nu li se aplică maririle de pensie care se aplica in mod normal celorlalte categorii de pensionari, odata cu marirea punctului de pensie, nu era normal ca la data de 1 ianuarie a fiecarui an, atunci cand pensiile militare se ajusteaza (atentie, nu se maresc)cu rata inflatiei din urma cu 2 ani,sa nu se aplice niciun fel de impozit ? De ce vor sa impoziteze cu 15- 20% ajustarea la rata inflatiei ( chipurile marirea de pensie !) ? Este legală această decizie ? Vă rog sa mi raspundeti dle Presedinte !

    1. problema este ca nu se iese la pensie ca sudorii….!
      problema este ca se iese la pensie si nu se aplica nenorocita aia de grupa decat 12-13 ani ….pai daca angajatul lucreaza de la 19 ani pana la 53 de ani sunt exact 34 de ani de activitate din care doar grupa ar trebui sa fie 17 dar se pot folosi doar 13. pai unde este justitia aia oarba pe care o slujim?
      Daca individul ala ipotetic se angajeaza la 19 ani in politie el la 49 sau 50 de ani ar trebui sa iasa de drept la pensie…. pentru ce nu se ia in considerare toti anii de grupa? …….sa nu compare cineva anii de munca de la inceputul carierei cu anii de munca de la sfarsitul carierei, unde si responsabilitatea este mai mare, unde marea majoritate au familie si trebuie sa gaseasca un echilibru intre familie si serviciul politienesc.
      acesta este unul dintre motivele pentru care vin la scolile de politie numai „pierde vara”, cei care inteleg cu adevarat sistemul sau care stiu sa citeasca printre randuri se lasă păgubași de acest sistem infect

  4. Soluția este in primul rand trezirea la realitate a polițiștilor care vor iesi la pensie că sudorii , tractoriștii etc. adică la 65 de ani și cu aceiași pensie. GREVA GENERALA este soluția

  5. Eu am citit că baza de calcul o constituie ultimele luni de activitate conform eșalonării din anexa nu din ultimii 5 ani ?!?!

  6. Pensia din sistem neintegrat adică pensia de urmași militară se poate cumula cu pensia personală din sistemul civil confirm noilor prevederi

  7. Vai de capul vostru de ,,șefi,, de târlă mafiotă! Am ajuns ca fost ofițer superior să am o pensie de 2890 lei/lună! Ați auzit bă’ de ,,INECHITĂȚILE DIN SISTEMUL MILITAR DE PENSII,,? Intrebați-l pe curva de Ciucă… Trădătorul militarilor! Curva curvelor!🤬🤮💩

  8. Pana acum, alesii neamului, se pot lăuda din pacate cu puține legi care sa „ajute românii”, indiferent de statutul lor, desigur cu o exceprie, „magistratii” de care „de parcă ar fi zeități”, nu are nimeni voie sa se atingă !. Simplu Romania, nu stiu daca a fost vreodata altceva, dar astazi, este o tara de coloni, aproape simulari colonilor din america dupa ajungerea stăpânilor europeni acolo, sigur, tot cu o excepție, „celebrii magistrați”care, chiar daca jumătate din populația României moare de foame și frig, ei isi păstrează pensiile uriase numite corect „de lux”.

  9. Oare cât timp își mai bat joc de noi acești politicieni?
    Oare noi cât timp vom mai sta pasivi și asistam cum nemernicii de politicieni își bat joc de noi?
    Oare suntem atât de prosti,de lași să asistam cum o femeie de serviciu(un exemplu) iese la pensie cu cu o pensie mai mare decât a unui militar pensionat înainte de 2016?
    Voi asociațiile militarilor în rezerva,sindicatele polițiștilor sunteți atât de pasivi?

  10. În caz de situații spe ia-le sau război acest Guvern și Parlament sa meargă la lupta și sa fie oncentrati MAGISTRATII pe care ii iubesc asa de mult..ca rezervistii militari et c de care își bat joc constant nu vor face nimic.RUSINE RUSINE acestor nesimtiti

  11. Ce au cu militarii,chiar vor va un paznic sa aibă pensie ca un polițist?Nu le este rușine?De ce la militari nu s au dat salariile compensatorii conform legii?Numai milițienii și securiștii le au luat și ei au primit și case de la stat.

  12. Orice opinie contrara ,nemulțumire și frustrare s-ar stinge prin aplicarea principiului contributivitatii , la recalcularea tuturor pensiilor în plata și calcularea pensiilor viitoare,indiferent de calitatea socio profesionala a beneficiarilor.Peroadele de contributivitate ,din sistemul public ,realizate după deschiderea dreptului la pensie militara ,înainte de 01.01.2011,capturate în pensiile militare, recalculate conform Legii nr.223/2015 și ordinului comun, intruziv și abuziv care adaugă la Legea nr.223/2015 Ordinul comun nr.M25/2016 semnat de catre miniștrii și directorii din S.NAO.P.S.N. cum se vor impozita?Amestecarea stagiilor de cotizare ,dupa deschiderea dreptului la pensie militara ramane sa fie soluționată prin sesizarea instantelor de cei votați în drepturi?

  13. Mă interesează dacă cei care au ieșit la pensie în 1998 la limita de vârstă 50 ani în urma restructurări armatei, cu ce se va îmbunătăți din punct de vedere financiar pensia mea… Pensiile militare au fost înghețate de Lia Olguta Vasilescu și așa au rămas iar la alte categorii au crescut și chiar ne au depășit… Sunt colonel din 1995 și un subofițer sau maistru militar ieșit la pensie după 2020 are pensia mai mare ca a mea… O mare rușine… Că am ajuns bătaia de joc a societății civile… OCUPAȚI VA ȘI DE NOI… GL CIUCA NU A FĂCUT NIMIC PENTRU ARMATA DECÂT PENTRU PROPRIA PERSOANA JOCURILE POLITICULUI…

  14. Da da trebuie sant o gramada de puturosi nehaliti trebuie pensie speciala toata viata lor nu au facut nimic pe bani grei asa ca trebuie pensie SPECIALA

  15. E clar ca Romania nu mai are nevoie de servicii de aparare si mentinere a ordinii publice. Se bazeaza pe fortele militare „aliate”, care se afla deja in tara pentru apararea intereselor tarilor lor si pe o imaginara politie internationala, care urmareste doar aspecte de interes mondial. Dumnezeu sa ne apere ca noi nu mai suntem in stare, in atare conditii!

  16. Bună ziua, In noua lege a pensiilor militare mai e valabil cei cu 25 de ani vechime totala la publicarea legi, se pot pensiona până la 31.12.2028, dar nu îndeplinesc condițiile de pensionare anul astă?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.