Întâlnirea la ceas de noapte, umilință la adresa polițiștilor

Sunt 3 săptămâni de când polițiștii s-au declarat umiliți de măsurile dispuse de la cel mai înalt nivel al MAI în cazul morții liderului Duduienilor, în condițiile în care ministrul Vela vorbea la televizor despre ridicarea de elicoptere de la sol, de jandarmi călare și de centre de comandă instituite în fața casei unui clan.

Sunt 3 săptămâni de când nu avem nicio reacție din partea conducerii IGPR cu privire la întâlnirea dl. Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, la ceas de seară cu membrii familiei Duduienilor. Nu vom comenta necesitatea prezenței dumnealui și nici discuțiile purtate, însă contextul și circumstanțele în care a avut loc această întâlnire dăunează grav conștiinței morale a polițiștilor și afectează imaginea instituției.

Ce pot să înțeleagă polițiștii care îl văd pe șeful Poliției Române în imaginile video cum se plimbă alături de un membru al unui clan, noaptea târziu, pe o stradă oarecare, păzit de subalternii săi, și discută probabil aplicarea legii. Poate au vorbit despre apicultura la greci, poate au depănat amintiri, poate au vorbit despre iminența unui masacru în rândul clanurilor. Nici nu mai contează despre ce au vorbit, greșeala impardonabilă peste care nu se poate trece, este faptul că au lăsat mass media și opinia publică timp de 3 săptămâni să facă praf imaginea și autoritatea Poliției Române, în timp ce responsabilii și aparatul de comunicare au adoptat poziția „struțului” în speranța că va trece de la sine.

Astăzi va fi o conferință de presă la ora 14:00 în care, obligat de declarațiile președintelui Iohannis, Liviu Vasilescu va încerca să dreagă cu busuioc toată întâmplarea și să-și justifice prezența sa în acel loc și gestul pe care l-a făcut. Dar răul s-a produs. Nicio poveste, legendă și nici măcar ipotezele în care existau informații că sute de interlopi urmau să se masacreze, că mii de membri ai clanurilor vor veni la București sau că sunt ucigași dispuși să încaseze recompensa pusă pe capul autorului nu mai poate spăla mizeria aruncată pe instituție. Nimic nu mai poate spăla rușinea pe care polițiștii au îndurat-o în aceste zile în care au fost făcuți în toate felurile de opinia publică, pentru că dacă „șeful” lor se întâlnește noaptea ca…cu interlopii, înseamnă că toți facem același lucru.

Mediatizarea excesivă a evenimentului înmormântării liderului clanului Duduienilor, obliga Poliția Română să comunice și să justifice orice demers pe care îl făceau. E greu să justifici acum, după ce 3 săptămâni te-ai ascuns. E greu să explici de ce te-ai întâlnit noaptea și nu ai făcut-o ziua în timpul programului de lucru, de ce întâlnirea nu a avut loc într-un cadru instituțional, poate chiar pe raza Secției 19 Poliție și s-a întâmplat pe stradă, care este teritoriul clanurilor, sau de ce a fost nevoie ca ditamai șeful Poliției Române să coboare la nivelul la care să ajungă în fața unui membru al unui clan interlop pe care să îl „roage” să respecte legea.

La Caracal, adjunctul inspectorului șef a fost condamnat și destituit când a cerut informații pentru a identifica autoturismul criminalului, de la un individ cunoscut în lumea interlopă. Aici vedem aceeași scenă, însă la un alt nivel, și parcă doare mai tare când o asemenea gafă afectează zecile de mii de polițiști care își fac serviciul cu bună credință și care își pun viața la bătaie pentru a o salva pe cea a semenilor lor. Nu vrem ca polițiștii să deconteze greșelile șefilor din Poliția Română, și nici nu vrem ca voi, cei pentru care suntem în stradă să ne puneți la un loc cu asemenea personaje. Pentru igiena morală a instituției Poliției Române, cineva trebuie să își asume percepția negativă a opiniei publice față de acest incident și să facă pasul înapoi!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Întâlnirea la ceas de noapte, umilință la adresa polițiștilor

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută