Începem protestele în MAI! Polițiștii și militarii nu sunt un electorat bun

Concluziile întâlnirii cu viceprim-ministrul Cătălin Predoiu sunt reprezentate de următoarele chestiuni pe care le-am extras din cele 2 ore de discuție:

–       Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul de buget toate restanțele salariale pe care le înregistrăm (Legea 153/2017, norma de hrană, norma de echipament, celelalte drepturi suspendate, înghețate, plafonate etc.);

–       Predoiu susține, la nivel declarativ, o modificare prin OUG pentru acoperirea decontării serviciilor turistice pentru noiembrie-decembrie 2023;

–       probleme punctuale ridicate de organizațiile sindicale reprezentative.

Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au perceput discuțiile ca fiind o descărcare de responsabilitate a viceprim- ministrului Cătălin Predoiu, prin care se va invoca eterna mișcare de scenă „eu am vrut, dar nu au vrut ceilalți”.  Simpla includere în proiectul de buget a restanțelor nu reprezintă nici pe departe o garanție a respectării promisiunilor. De altfel, e important să nu uităm că noi suntem mințiți de la instalarea noului Guvern. La momentul preluării mandatului, atât Predoiu, cât și Ciolacu au promis că vor onora promisiunea de a aplica integral Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice, lucru care nu s-a întâmplat.

În continuare, Predoiu a sugerat să mai organizeze o întâlnire săptămâna ce urmează, pentru a exista un dialog instituțional și la nivelul Guvernului, care însă, din perspectiva noastră înseamnă doar o metodă de a mai trage de timp, de a ne apropia mai mult de sfârșitul anului, pentru a ajunge în fața faptului împlinit, când va apărea Ordonanța de urgență „trenuleț”, care va menține înghețate salariile.

În consecință, luni, 11 dec 2023, după consultări aplicate cu colegii noștri din stradă, vom prezenta calendarul protestelor. În egală măsură, așteptăm ca polițiștii să fie conștienți că nu se va acorda niciun procent din restanțe fără o reacție adecvată. Nu avem cum să luptăm pentru drepturile noastre, dacă vom continua să facem compromisuri în favoarea instituției și dacă ne vom complace în situația în care suntem. De asemenea, având în vedere că anul 2024 este an electoral, nu mai există nicio premisă de intervenții legislative care să vizeze drepturi salariale.

Așadar, stimați colegi, a venit momentul să reacționăm, să fim vizibili și să arătăm ce se va întâmpla dacă vom refuza să mai ținem locul pentru alți 3-4 polițiști care lipsesc din organigramele unităților. Lă bătaia de joc a Guvernului, putem doar reacționa cu aceeași monedă.

Sindicatul EUROPOL: Începem protestele în MAI! Polițiștii și militarii nu sunt un electorat bun

Un răspuns