IICJ lovește in dreptul polițiștilor la plata creditului

Subiectul conversiei compensației lunare pentru chirie a polițiștilor în plata ratei sau a fracției din rata lunară pentru un credit ipotecar/imobiliar a generat sute de acțiuni în instanțele civile din România, deoarece nu se recunoștea acest drept pentru contractele de credit ipotecar/imobiliar încheiate anterior modificărilor aduse statutului polițistului prin legea 288/2018. Subiectul a ajuns să fie analizat de Curtea Constituțională a României, care s-a pronunțat prin Decizia nr. 86 din 2022, în urma examinării excepțiilor de neconstituționalitate ridicate cu referire la articolul 31 alineatul 1 indice 2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. În decizia sa, Curtea a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate, constatând că textul criticat nu exclude polițiștii care au încheiat contracte de credit ipotecar/imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018 de la acordarea compensației lunare pentru chirie.

Curtea a concluzionat că problema nu este una de constituționalitate, ci de interpretare și aplicare a legii, atribut al instanțelor judecătorești. Astfel, instanțele de judecată au competența de a analiza fiecare caz în parte, verificând îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea compensației lunare pentru chirie. Curtea a apreciat faptul că unele instanțe judecătorești recunosc dreptul la compensaţia lunară pentru chirie poliţiştilor care au încheiat contracte de credit ipotecar/imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018, în timp ce alte instanţe judecătoreşti pronunţă o soluţie diferită, ca reprezentând strict probleme de interpretare şi aplicare a legii, care pot fi eventual supuse aprecierii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe calea hotărârii prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept sau a recursului în interesul legii.

Ca urmare a motivării deciziei CCR nr. 86 din 2022, în data de 19 iunie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o hotărâre într-un Recurs în Interesul Legii privind interpretarea și aplicarea unitară a articolului 31 alineatul 1 indice 2, din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Conform hotărârii, dreptul la compensația lunară pentru chirie, pentru plata ratelor de credit, nu poate fi recunoscut polițiștilor care au încheiat contracte de credit ipotecar/imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018. Această hotărâre va avea un impact semnificativ asupra tuturor categoriilor socio-profesionale.

Pe același subiect, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Adresa nr. 10010 din data de 16 mai 2022, și-a exprimat opinia cu privire la proiectul de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției. Consiliul a subliniat necesitatea unui just echilibru între drepturile și obligațiile personalului din justiție, susținând că acordarea de beneficii trebuie să fie proporțională cu poziția și rolul acestuia în societate, reprezentând o garanție pentru respectarea obligațiilor profesionale.

În final, în ceea ce privește dreptul la compensarea ratei bancare pentru chirie, Consiliul Superior al Magistraturii a opinat că acest drept trebuie recunoscut indiferent de momentul încheierii contractului de credit sau de vânzare, fie înainte, fie după intrarea în vigoare a dispozițiilor legale.

Sindicatul Europol a reprezentat membrii săi în peste 200 de cauze, având ca obiect recunoașterea dreptului la conversia compensației lunare pentru chirie în rată sau fracție din rata unui credit ipotecar/imobiliar, pentru creditele contractate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018. Decizia pronunțată în cursul zilei de ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție va avea impact major asupra acestor cazuri și va influența drepturile tuturor polițiștilor, militarilor și  magistraților.

În lumina acestor decizii și hotărâri lipsite de concordanță, recomandăm tuturor polițiștilor afectați de Recursul în Interesul Legii pronunțat de ICCJ în data de 19.06.2023, să ne contacteze pentru a beneficia de asistență juridică de specialitate și pentru a analiza implicațiile precise ale acestor decizii în cazurile lor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: IICJ lovește in dreptul polițiștilor la plata creditului

Distribuie

10 răspunsuri

  1. De colegii care si-au obținut recent dreptul in instanța ce se va alege?! (mai precis de cei care au hotărârile în procedura de redactare)

  2. posibilitatea compensarii ratei cu chiria ar trebui anulata intrucat nu toti politistii pot beneficia de aceast drept. daca te muti la cerere nu mai ai niciun drept. ori dam la toti, ori niciunul.
    dupa legea actuala se ajunge ca un agent cu vechime de 5 ani, care are compensarea ratei, sa aiba venit lunar mai mare decat un ofiter cu vechime 10 ani, care este mutat la cerere. o mizerie!!

    1. Pai de ce sa ia dreptul unuia care beneficiază! Lupta pentru a primi și tu… nu da in colegii care beneficiază, ei nu au nicio vina! Cu invidia nu rezolvi nimic!

    2. Soluția nu este să se ia de la unii, ci să se dea la toți. Problema nu este că unii au, ci că nu au toți.

  3. Va salut, aveți vreun proces pe rol cu polițiști care au cumpărat locuința de la o ruda de gradul I? Dacă aveți, puteți să-mi comunicați dacă exista vreo șansă de a caștiga? Mie mi se pare o discriminare întrucât eu plătesc ca orice alta persoana doar ca vânzătorul este o rudă. De ce este o diferență între mine și alt coleg care beneficiază de acest drept dacă amândoi plătim la bancă. Menționez ca locuința este cumpărată înainte cu 2 ani de intrarea a legii deci nu a fost vreun interes anume doar ca așa a fost sa fie.

    1. Din păcate, în situația în care procesul nu a fost câștigat definitiv, instanța este obligată să țină cont de Decizia ÎCCJ

  4. Buna ziua !
    Am lucrat la un Post de Politie, unde aveam locuinta de serviciu. In anul 2021 mi am achizitionat un apartament prin credit ipotecar in oras, iar in anul 2022 am fost mutat in interesul serviciului in acelasi oras.
    As putea beneficia de fractie din rata, de la momentul mutarii?

    1. Am aceiasi situatie si inca nu am gasit nimic favorabil si concret. Daca are cineva solutii cu privire la aceasta speta va rog sa ma anuntati si pe mn :0743984956

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută