IGPR a acordat pe ascuns majorările de lucrări de excepție

În data de 08.02.2024, începând cu ora 15:45 la sediul IGPR a avut loc o întâlnire între conducerea instituției și reprezentanții organizațiilor sindicale ce a avut ca obiect modalitatea de acordare a majorării salariale pentru lucrări de excepție și misiuni speciale. Ședința fiind prezidată de către inspectorul general, chestor principal de poliție Marian Benone Matei.

Cu toate că în cadrul ședinței s-a analizat punctual dacă la nivelul fiecărui IPJ au fost consultate organizațiile sindicale, tocmai la nivelul IGPR, chestorul șef Benone Matei a încălcat obligația prevăzută de lege și nu a consultat organizațiile sindicale cu privire la nominalizările polițiștilor din cadrul IGPR care vor beneficia de majorarea pentru lucrări de excepție și misiuni speciale. Poate pentru că este conștient că funcția pe care o ocupă este una de „demnitate publică”, prin numire politică, și astfel nu răspunde disciplinar pentru nicio acțiune/inacțiune.

În debutul dezbaterii, inspectorul general ne-a prezentat numărul de indicatori ce au fost alocați Poliției Române, astfel:

  • total indicatori= 2014 ce reprezintă un procent de 3% din numărul total de posturi, din care:
  • 409 au fost reprezentanți de majorarea pentru lucrări de excepție în procent de 50%;
  • 396 au fost reprezentanți de majorarea pentru lucrări de excepție în procent de 40%;
  • 1209 au fost reprezentanți de majorarea pentru lucrări de excepție în procent de 30%.

Din totalul de indicatori, un procent de 40% a fost alocat funcțiilor de conducere, iar un procent de 60% a fost pentru funcțiile de execuție, iar din acest procent, 83% au fost atribuiți personalului ce își desfășoară activitatea în mod exclusiv în segmentul operativ. Așadar avem primul dezechilibru marcat de faptul că la nivelul organigramelor, funcțiile de conducere nu depășesc 8%, dar cu toate acestea la alocare au ocupat 40% din total majorări. Și mai surprinzătoare sunt situațiile în care șefi care nu și-au propus subalternii pentru a beneficia de majorare, au fost ei recompensați, de parcă rezultatele le generează șeful și nu polițiștii din subordine.

Elementul de noutate, comparativ cu anul precedent este reprezentat de situația conform căreia conducerea IGPR a reușit să obțină din partea MAI un număr de 196 de indicatori suplimentari care au fost alocați polițiștilor din țară care s-au remarcat prin activitatea profesională desfășurată în cazuri complexe ce au fost inclusiv mediatizate, dar care nu au putut fi recompensați de către conducătorii unităților de poliție teritoriale din diverse motive, fie că vorbim de subiectivism, fie din cauza numărului redus de indicatori alocați. Acest număr de indicatori, cel mai probabil vine din zona MAI unde, în mod constant, din 6 în 6 luni, procentul beneficiarilor a depășit procentul tuturor celorlalte arme.

În continuare, conducerea IGPR a transmis faptul că optica instituțională referitoare la acordarea majorării pentru lucrări de excepție și misiuni speciale are în prim-plan inclusiv activitatea informativ-operativă desfășurată de polițiști, aceasta reprezentând elementul care de cele mai multe ori conduce la identificarea autorilor de infracțiuni ori la destructurarea grupărilor infracționale, cu rol determinant în îndeplinirea misiunii instituționale în raport cu asigurarea corespunzătoare a gradului de siguranță de care trebuie să beneficieze cetățenii.

Cu această ocazie am prezentat inspectorului general situațiile structurilor din aparatul central al Poliției Române conform cărora la nivelul unor structuri precum cele de investigații criminale, investigarea criminalității economice, crimă organizată sau operațiuni speciale unde încă există un grad redus de transparență în privința nominalizărilor pentru acordarea majorării salariale pentru lucrări de excepție, mare parte dintre colegii noștri neștiind la ce standarde profesionale să își calibreze activitatea în comparație cu cei care beneficiază de acest tip de recompensă, din simplul motiv că nu cunosc cine și pentru ce merite au fost recompensați.

Mai mult decât atât, conducerea IGPR nu a consultat organizațiile sindicale pentru acordarea acestor majorări polițiștilor din subordine, în special pentru structurile DOS, DCCO, unde avem grave probleme de transparență cu privire criteriile și nominalizarea celor cărora li se acordă acest drept. Practic, mulți polițiști din teritoriu, încadrați în DCCO (BCCO/SCCO) și DOS, nu sunt informați, consultați și nu li se comunică numărul de indicatori și persoanele care beneficiază. Această lipsă de transparență permite atribuirea pe criterii subiective și arbitrare acordarea acestor majorări. Totodată, din semnalele primite de la colegii din aceste structuri, am documentat o situație de discriminare a polițiștilor din structurile teritoriale față de cei de la București, în sensul că procentele mari de 50% sunt acordate în majoritate către polițiștii din structura centrală, în timp ce majorările în cuantum de 30% sunt acordate polițiștilor din țară.

De asemenea, am adus la cunoștința chestorului principal Marian Benone Matei situații de la nivelul inspectoratelor de poliție județene, unde spre exemplu polițiști din mediul rural au desfășurat activități în cauze penale complexe materializate prin realizarea unor multiple percheziții domiciliare și măsuri preventive care din motive subiective nu au fost recompensați cu majorare salarială, precum și situația colegilor noștri din cadrul structurilor de acțiuni speciale care participă la diverse competiții sportive internaționale și obțin rezultate remarcabile, care nu au fost recompensați cu o astfel de majorare, dar pe care instituția îi folosește mediatizându-le rezultatele pentru creșterea imaginii instituției.

Cu privire la aceste aspecte, inspectorul general ne-a precizat că va efectua o analiză pentru a stabili motivele pentru care astfel de colegi nu au fost alocați la majorarea salarială pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, subliniind faptul că optica instituției pe care o conduce față de luptătorii structurilor de acțiuni speciale care participă la competiții sportive indiferent că sunt organizate sau nu la nivelul MAI, este aceea de a recompensa munca depusă și rezultatele remarcabile obținute la astfel de concursuri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: IGPR a acordat pe ascuns majorările de lucrări de excepție

Distribuie

7 răspunsuri

  1. Cereți desființarea acestui spor! Nu s-a acordat, nu se acordă și nu se va acorda niciodată pe merit!
    De ce nu spuneți nimic despre faptul că sporul pentru lucrări de excepție se raportează acum la salariul de funcție actual. Asta înseamnă o dublare față de anul trecut. În schimb, restul sporurilor se vor raporta tot la luna decembrie 2009.

  2. Acest spor de acordă pe nedrept! Șoferii și secretarele din IGPR au acest spor.
    Mai nou, acest spor se raportează la salariul de funcție actual, o dublare față de anul trecut.
    În schimb, restul sporurilor se raportează la decembrie 2009.

  3. Cum se pot remedia asemenea probleme?! Ce parghii legale pot fi adoptate pentru a se forta corectarea acestor situatii delirante de-a dreptul?!!

  4. Bună ziua.
    Cu mărirea salariilor cu 15% ce se mai aude?
    Cei din Sănătate deja au cadrul legal (și tot nu sunt mulțumiți, deși au salarii mai mari ca noi🙈).
    Chiar nimic, v-ați predat cu totul sau nu mai contează?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută