ICCJ face dreptate în cariera polițiștilor!

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recent apelul formulat de Ministerul Afacerilor Interne, menținând astfel hotărârea Curții de apel Cluj (Sentinței civile nr 317 din 06.12.2021, prin care, Curtea de apel Cluj  anulează art. 41 din Anexa 3 a Ordinului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr140 din 2016  care stabilea că interviul de la concursul pentru un post de execuție vacant nu poate fi contestat. Decizia instanțelor superioare a fost motivată de constatarea că această prevedere este în clară contradicție cu Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

În motivația hotărârii, judecătorii au subliniat că Ministerul Afacerilor Interne a adoptat o politică incorectă în ceea ce privește traseul profesional al polițistului și accesul acestuia în carieră. Prin impunerea unei prevederi care interzicea contestarea interviului la concursurile pentru posturile de execuție vacante, MAI a încălcat drepturile fundamentale ale polițiștilor, a limitat posibilitatea lor de a se apăra în cazul unor nereguli sau discriminări și a subminat principiul transparenței și al corectitudinii în selecția personalului.

Această hotărâre vine ca un semnal puternic către Ministerul Afacerilor Interne cu privire la necesitatea adoptării unei politici coerente și corecte în domeniul profesionalizării și avansării polițiștilor. Este esențial ca MAI să încurajeze un mediu propice în care meritocrația să fie recunoscută și promovată, iar oportunitățile de avansare în carieră să fie accesibile tuturor polițiștilor în baza competențelor și a rezultatelor obținute.

Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă importanța respectării legii și a drepturilor fundamentale ale polițiștilor. Aceste hotărâri judiciare reprezintă un pas înainte în direcția asigurării unui sistem judiciar eficient și echitabil, care să protejeze interesele și statutul profesional al polițiștilor

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: ICCJ face dreptate în cariera polițiștilor!

Distribuie

2 răspunsuri

  1. https://jurnalul.ro/bani-afaceri/piata-muncii/amendamente-legea-pensiilor-depuse-parlament-militari-934425.html
    tot sistemul de apare sa iasă la pensie la 65 de ani…dacă vii la 20 de ani sa te angajezi trebuie sa stai pana la 50 și ceva ca să poți ieși la pensie corect?cine mai poate după 20 -25 de ani de operativ?dar apoi cu modificarea asta 30 și ceva de ani în operativ ..greu foarte greu !De ieșit sa ieșim toți la 65 de ani vârsta dar interdicti avem o sa sumedenie fata de un civil..

  2. Ministerul Afacerilor Interne a adoptat o politică incorectă în ceea ce privește traseul profesional al polițistului și accesul acestuia în carieră, în sensul unui tratament inegal de plată între cei care au devenit ofițeri de poliție înainte de iulie 2018 și cei intrați în acest corp după data respectivă. Cu aceasta discriminare nu se mai face nimic!!!!!????????

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.