După o plângere penală, proteste și multă presiune mediatică, s-au anunțat primele concursuri

De 3 ani, din timpul mandatului ministrului Carmen Dan, instituția împuternicirii a fost pe placul politicului. Faptul că orice ofițer putea să fie nominalizat pentru a exercita temporar o funcție de conducere, fără să fie nevoie să îndeplinească condiții de vechime sau specialitate, este cel mai facil mecanism de a-ți recompensa clientela politică, dar și de a-ți asigura „liniștea” afacerilor sau a intereselor comerciale dintr-o anumită zonă (defrișări ilegale, contrabandă cu țigări, trafic de carne vie, evaziune fiscală etc.)

Această practică a fost îmbrățișată de toți miniștrii care s-au perindat pe această poziție după Carmen Dan, ceea ce demonstrează că e mai puțin importantă ideologia partidului sau culoarea. Sindicatul EUROPOL a formulat o plângere penală împotriva miniștrilor care au intervenit sub diferite forme în „suspendarea” concursurilor pentru funcțiile de conducere, apreciind că în raport cu prevederile art. 2716 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (1)Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. aceștia au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu prin încălcarea acestei obligații ce rezidă dintr-o lege organică. Numai la nivelul Poliției Române, vorbim despre 1469 de acte materiale de abuz în serviciu, pentru toate situațiile în care nu s-au organizat concursuri pe perioada prelungirii împuternicilor.

Suplimentar, cu toate că ministrul Bode, încă din primele zile ale mandatului a anunțat că prioritatea zero o reprezintă organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere, afirmând chiar că acestea reprezintă o „practică bolnăvicioasă”. De la preluarea mandatului și până în luna iulie, a anunțat nu mai puțin de 7 ori organizarea acestor concursuri, anunțuri care au fost fără finalizare. De aceea, Sindicatul EUROPOL a ajuns să organizeze probabil cel mai inedit protest, atât ca formă de desfășurare, cât și ca subiect. Am protestat în luna mai în fața Ministerului Afacerilor Interne împotriva încălcării legii prin menținerea împuterniciților și desemnaților pe funcții de conducere, fără concurs.

Vineri, pe site-ul Poliției Române, au apărut primele 3 anunțuri cu privire la scoaterea la concurs a posturilor  de Director General al Poliției Capitalei și  de inspector șef în cadrul IPJ Sălaj și IPJ Olt.

Totuși, avem mari dubii cu privire la transparența și modul de organizare și desfășurare a concursurilor în condițiile în care ministrul Bode a refuzat să introducă probe suplimentare pe lângă interviul  pe subiecte profesionale. Chiar în urmă cu 3 săptămâni, când MAI a inițiat acel OUG pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, în vederea introducerii masteratelor profesionale, ca sursă de accedere în corpul ofițerilor, Sindicatul EUROPOL a solicitat și propus introducerea unor noi probe pentru concursuri, în așa fel încât instituția să se asigure că vor selecta cei mai buni candidați. Din păcate, însuși chestorul Valentin Minoiu, împuternicit director general al Direcției Generale Management Resurse Umane a respins vehement ridicarea nivelului de dificultate prin introducerea unor noi probe, afirmând sec: „la acest moment nu există un interes pentru acest subiect”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: După o plângere penală, proteste și multă presiune mediatică, s-au anunțat primele concursuri

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Să sperăm că în viitorul foarte apropiat lucrurile se vor îndrepta din toate punctele de vedere în orice instituție. Meritocrația sa fie normalizată.

  2. Un articol bun, dar trebuie subliniate anumite lucruri, și anume că dacă tu te consideri victima unei infracțiuni, atunci vei face plângere, iar nu denunț. Însă, dacă ai date, informații ori ai fost martor la comiterea unei fapte prevăzută de legea penală sau chiar tu ai săvârșit-o, atunci ai posibilitatea de a formula un denunț. În cazurile expres prevăzute de lege, formularea unui denunț poate constitui o cauză de nepedepsire (chiar dacă ai săvârșit o infracțiune, însă ai adus la cunoștința organelor de urmărire penală acest lucru, nu ți se va mai aplica o pedeapsă, însă trebuie să fie îndeplinite toate condițiile legale pentru a beneficia de o asemenea clemență, iar această măsură nu se aplică în cazul oricărei infracțiuni) ori o cauză de reducere a pedepselor (în această situație ți se va aplica o pedeapsă dacă se constată că ești vinovat de săvârșirea unei infracțiuni, însă, pentru atitudinea ta de a denunța ceea ce ai făcut, sancțiunea va fi redusă). Sunt multe articole pe această tema pe internet, unul dintre cele mai relevante fiind https://avopenal.ro/totul-despre-denunt-cand-si-cum-trebuie-facut-si-ce-beneficii-ai/

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută