De la 23 lei/zi la 369 lei/zi pentru polițiști/militari la alegeri

În cadrul întâlnirii avute la începutul lunii februarie cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu, în afara restanțelor salariale și a inechităților care au fost dezbătute pe larg, reprezentanții Sindicatului Europol au adus în discuție situația din anul 2024 care este marcat de 4 tipuri de alegeri, unele dintre ele desfășurându-se chiar în 2 tururi de scrutin.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol l-a interpelat pe premier și i-a adus la cunoștință faptul că personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri) care va fi implicat în tot ceea ce înseamnă paza secțiilor de votare și desfășurarea în condiții de siguranță a procesului electiv, sunt plătiți cu suma de 23 RON pe zi, în condițiile în care mulți dintre aceștia stau efectiv între 24 ore și 48 ore în secțiile de votare sau în mașini păzind sacii cu buletinele de vot. De asemenea, i-am spus premierului Ciolacu că solicităm să fim plătiți la nivelul celorlalți membri nominalizați în Hotărârea de Guvern din anii precedenți.

Premierul Ciolacu a avut o reacție de nedumerire în sensul în care nu știa despre existența acestei situații dar ea a fost confirmată pe loc de reprezentanții Direcției Generale Financiare. Acesta a spus chiar că este de neconceput ca în situația în care există cel mai mare buget alocat pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de vot să avem situații în care cei angrenați în acest dispozitiv să fie plătiți cu o asemenea sumă derizorie și că se va asigura ca polițiștii și militarii să beneficiezi de aceeași indemnizație.

Astfel, în urma propunerii punctuale pe care organizația noastră a formulat-o, atât în timpul întâlnirii, cât și ulterior, în scris, în cursul zilei de ieri, 29.02.2024 a fost pus în transparență decizională proiectul de OUG privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, unde regăsim la art. 23 alin. 3 următoarea prevedere: „(3) Personalul Ministerului Afacerilor Interne inclus în planurile de măsuri privind activitățile specifice din competență în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor din data de 9 iunie 2024, aprobate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și al Poliției Române, beneficiază de o indemnizație pe zi de activitate de 396 de lei.”.

Ținem să precizăm faptul că, nu am anunțat această promisiune enunțată în cadrul întâlnirii, tocmai pentru că istoria de dată recentă, ne-a demonstrat că promisiunile guvernanților nu sunt onorate de fiecare dată (n.r. a se vedea promisiunea de anul trecut actualizarea sporurilor și a celorlalte elemente la salariul de funcție în plată, care nu s-a mai onorat). Însă nu putem să nu constatăm, faptul că deși am fost singura organizație sindicală de la acea masă care a ridicat aceasta problemă, colegii de la SNPPC și-au însușit demersul ca și cum ar fi inițiat ei această modificare. Și până la urma au fost 30 de persoane participante la întâlnire. Dar, așa cum ne-au obișnuit, mizează pe faptul că polițiștii nu verifică întotdeauna informațiile.

VEZI AICI Nota de Fundamentare

Sindicatul EUROPOL: De la 23 lei/zi la 369 lei/zi pentru polițiști/militari la alegeri

5 răspunsuri

1. Cum rămâne cu salariul de grad și norma de hrana ? A trecut luna feb și nu se mai aude nimic despre acestea