Cum vor fi testați psihologic polițiștii. S-a modificat Ordinul ministrului

Subiectul testării psihologice a polițiștilor a fost unul  destul de controversat și foarte discutat în ultima perioadă de timp ca urmare a unor evenimente deloc plăcute care au afectat imaginea Ministerului Afacerilor Interne.

Miercuri, 06 iunie, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul  nr.49 din 22.05.2018 pentru modificarea și completarea Ordinului 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne. Acest ordin de ministru vine cu o serie de schimbări în modul de evaluare psihologică a polițiștilor, cât și în rolul pe care îl are psihologul în cadrul activităților desfășurate. În ceea ce privește evaluarea psihologică în cadrul procedurilor de resurse umane,   vor fi evaluați și polițiștii reîncadrați/rechemați în activitate, cât și personalul contractual angajat în muncă. Pentru avizarea  personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuții și misiuni în condiții de solicitare psihică intensă, vor fi testați psihologic și cei cu atribuții specifice de instructor de ordine publică, precum și de formator.

Apar schimbări radicale  referitoare la evaluarea psihologică periodică astfel că polițiștii nu vor mai susține anual evaluarea pentru acordarea dreptului de a conduce autovehiculele aparținând MAI. De asemenea, polițiștii nu vor mai susține evaluarea psihologică periodică la 3 ani cum era prevăzut până acum, ci la 5 ani conform noilor prevederi. Polițiștii care deja au fost examinați periodic pentru desfășurarea de acțiuni speciale, nu vor mai susține evaluarea la 5 ani. Aceste prevederi constituiau o mare nedreptate pentru colegii polițiști, lucru pe care organizația noastră l-a susținut  în cadrul Comisiei de Dialog Social din dată de 29.03.2018 pentru modificarea acestui ordin.

Au fost introduse două categorii de personal din cadrul MAI care vor susține anual evaluarea, și anume, personalul care urmează să se  încadreze pe posturile de specialitate din categoria personalului navigant și personalul care execută acțiuni și intervenții speciale. De asemenea, apare o nouă prevedere, astfel că, frauda sau tentativa de fraudă, precum și alte comportamente imputabile persoanei evaluate psihologic de natură să perturbe buna desfășurare a activității de evaluare atrag eliminarea din evaluare și poate constitui temei pentru declararea inaptitudinii psihologice. Noul ordin introduce o amplă procedura ce privește contestația evaluării psihologice, precizând detaliat care sunt pașii de urmat și care sunt atribuțiile comisiei de soluționare a contestației. Avizul psihologic de inaptitudine emis poate fi contestat, o singură dată.

Mai mult de atât, psihologii nu vor mai face parte din comisiile pentru ocuparea posturilor vacante în unitățile MAI  așa cum era prevăzut în vechea reglementare. Având în vedere cele prezentate, am solicitat inspectoratelor generale  din cadrul MAI, ca prevederile acestui ordin să fie puse în aplicare de îndată. Am primit zeci de sesizări de la polițiștii din țară  care au fost planificați deja pentru susținerea evaluărilor  pentru acordarea dreptului de a conduce autovehiculele aparținând MAI.

Rugăm să ne sesizați în continuare aspecte ce țin de modul de aplicare a noilor prevederi, fie pe adresa de email a organizației,  sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook “ Sindicat Europol”.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum vor fi testați psihologic polițiștii. S-a modificat Ordinul ministrului

Distribuie

Un răspuns

  1. Tot am urmărit articolele de pe site-ul vostru dar pana acuma nu am văzut un articol in care sa vorbiți despre “bătaia de joc” ce s-a petrecut la IPJ SAlaj in sensul ca adjunctul inspectorului Sef este unul de 27 de ani(poate 28). Eu personal as vrea sa știe toți colegii din țara ca am ajuns in ultimul hal iar dacă vom continua in acest fel nu știu ce se va alege de noi. Eu sunt complet demoralizat de acest sistem corupt

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută