Cum pot obtine politistii decontarea cheltuielilor de transport

După cum v-am obişnuit cu seria materialelor informative cu privire la drepturile pe care le au poliţiştii, pe care, fie nu le cunosc în integralitate, fie că aceste drepturi le sunt îngrădite de multe ori prin “grijă” unor specialişti din cadrul structurilor suport.

Deşi ne aflăm într-o situaţie neplăcută în ceea ce priveşte sistemul de ordine şi apare naţională şi peste tot, din toate părţile vin tot felul de promisiuni, care mai de care mai puţin realizabile, cei aflaţi în conducerile unităţilor teritoriale de poliţie nu reuşesc să pună în aplicare nici măcar cadrul legislativ aflat în vigoare, pentru a putea satisface un minim de decentă pentru angajaţii lor.

Va prezentăm in cele ce urmeaza câteva situaţii prin care există drepturi pentru angajat şi obligaţii pentru angajator suficient de bine reglementate, dar care ,atât prin “bunăvoinţa” managerilor cât şi prin contribuţia unor lideri de sindicate privează simplul angajat de drepturi ce i se cuvin.

Aducem în discuţie Ordinul nr. 42/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 51/2014 care îşi are izvorul în prevederile art. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 372/1990 privind drepturile de transport ale personalului Ministerului Apărării Naţionale, aplicabile în mod similar şi cadrelor militare, şi personalului civil din Ministerul Afacerilor Interne şi Hotărârea Guvernului nr. 1.292/2003 privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Chiar dacă este un cadru legal stabilit, aprobat şi bine determinat să sprijine poliţiştii, venind în ajutorul acestora, există la unele IPJ-uri o “mică” reticenţă în a acordă aceste drepturi, chiar dacă beneficiarii îndeplinesc cumulativ condiţiile de acordare, găsindu-se tot felul de explicaţii puerile şi ireale, neconforme cu legea pentru că suma reprezentând plata acestor drepturi să rămână în visteria ordonatorului de credite.

Iată care sunt condiţiile prin care un poliţist poate beneficia de compensaţia de chirie/decontare transport:

Articolul 4

(1) În situaţiile prevăzute la art. 1 lit. c) se realizează decontarea abonamentelor lunare sau săptămânale pe zone kilometrice, pentru deplasarea cu trenuri Regio, ori a abonamentelor lunare, pentru deplasarea cu mijloace de transport în comun, auto sau navale, la şi de la locul de muncă, pe o distanţă cuprinsă între 5 şi 70 km, în cazul poliţiştilor aflaţi în următoarele situaţii:

a) au fost numiţi în prima funcţie într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţa;

  1. b) auf ost mutaţi în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţa;

c) au fost împuterniciţi să îndeplinească funcţii într-o altă unitate decât cea din care fac parte, situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţa;

d) au fost repartizaţi la unităţi aflate într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţa, la absolvirea instituţiilor de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;

e) au fost încadraţi la structurile teritoriale ale unor unităţi, dacă structurile teritoriale sunt situate în altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţa.

(2) Decontarea prevăzută la alin. (1) se acordă în următoarele condiţii:

a) unitatea la care poliţiştii au fost numiţi, mutaţi, împuterniciţi, repartizaţi ori încadraţi nu le poate asigura locuinţa de serviciu sau de intervenţie ori nu li se poate asigura cazarea în căminul de garnizoană sau în incinta unităţii, într-un spaţiu de locuit corespunzător;

b) au aprobarea şefului unităţii, prin dispoziţie zilnică, pentru deplasarea zilnică la şi de la locul de muncă în localitatea în care au domiciliul sau reşedinţa.

(3) Decontarea abonamentelor se face pentru o distanţă cuprinsă între 5 şi 70 km. În situaţia în care deplasarea se efectuează pe o distanţă mai mare de 70 km, determinarea sumei de decontat se face pe baza unei adeverinţe privind tarifele de transport pentru limita de 70 km, eliberată de societăţile de transport şi prezentată de poliţistul care efectuează deplasarea.

Aşadar, după cum v-am arătat mai sus cadrul legal există şi cu puţine excepţii acesta este trecut cu vederea, făcându-se şedinţe “formale” prin care se mimează actul managerial şi se batjocoreşte viaţă poliţiştilor de rând, şi-aşa destul de oropsiţi de întreg sistemul.

Întrucât poziţia Ministerului Afacerilor Interne faţă de personalul angajat e de crearea unei stări de stabilitate, vom susţine în cadrul cererilor trimise de modificare a unor acte legislative, eliminarea stării de discriminare dintre poliţiştii mutaţi la cerere şi poliţiştii mutaţi în interesul serviciului care momentan beneficiază de acest drept.

În speranţa că materialul nostru informativ v-a fost de ajutor, va rugăm să nu ezitaţi dacă aveţi nelămuriri cu privire la procedura de decontare a cheltuielilor de transport sau dacă întâmpinaţi dificultăţi în obţinerea acestui drept, să ne contactaţi fie la adresa de email sindicateuropol@gmail.com , fie la numărul de contact de pe pagină web a sindicatului www.sindicateuropol.ro sau printr-un mesaj privat chiar pe pagină de facebook Sindicatul Europol.

Viitorul ne aparţine !

Gabriel Girniţa, Preşedinte Filiala Dolj a Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum pot obtine politistii decontarea cheltuielilor de transport

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Va salut! Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta: Daca la prima numire in functie dupa absolvirea scolii am fost domiciliat in localitatea X, iar ulterior, dupa 2 ani, mi-am schimbat domiciliul in localitatea Y, mai pot cere decontarea transportului?

  2. Dacă am fost domiciliat in loc X si mi am schimbat domiciliul in localitatea Y, cu reședința in localitatea X,mai beneficiez de decontare cheltuieli de transport

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.