În data de 27.06.2017 au fost publicate mai multe anunțuri pentru concursuri de trecere în corpul ofițerilor la Garda de Coastă. Trecem peste faptul că în anunțuri programul de desfășurare a acestora menționa că planificarea pentru examinarea psihologică se va face după data de 20 iulie și, de fapt, aceasta a avut loc deja săptămâna trecută. Având în vedere că această activitate este de competența Centrului de Psihologie al MAI, zicem că așa s-a hotărât brusc de la nivel central și nu e vina Gărzii de Coastă.
Ce ne-a atras atenția însă, a fost faptul că în 03 iulie a apărut o ERATĂ la anunțurile publicate anterior de Garda de Coastă, care schimbă regulile jocului. Dacă inițial din anunțuri, aflam că există posibilitatea contestării interviului structurat pe subiecte profesionale (care se organiza pentru situațiile în care era necesară departajarea candidaților cu aceeași medie la testul grilă și care candidau pentru același post) pentru că așa spune și legea, din „anunțul-erată” aflăm că interviul nu mai este probă de concurs, ci o probă de departajare, motiv pentru care NU se contestă. Am cautat această „regulă” în legislație și nu am găsit-o! Așa că, am adresat câteva întrebări responsabililor din Garda de Coastă.
Vrem astfel să lămurim care e norma legală care exceptează, de la exercitarea dreptului de contestație, interviul ca probă de departajare. Noi nu înțelegem cum o probă de departajare nu e probă de concurs, atâta timp cât nota obținută după susținea acesteia este cea care formează clasamentul final al candidaților. Nu înțelegem în aceste condiții care mai este logica înregistrării audio/video a acestei probe, dacă nu se contestă? Ori, este posibil să le fi trecut prin cap unora să se renunțe și la acest lucru?
Un alt aspect care ne-a atras atenția a fost cel referitor la cererea de înscriere la concursul organizat pentru cele 25 posturi din operativ, în care nu se individualizează opțiunea polițistului înscris, având în vedere că posturile fac parte din structuri diferite și au sarcini de muncă diferite, chiar dacă toate sunt funcții în operativ. Când își vor exprima candidații opțiunea pentru postul pe care doresc să-l ocupe, se poate întâmpla ca doi sau mai mulți candidați să aibă aceeași notă la testul-grilă și să nu opteze pentru aceeași funcție, astfel încât interviul să nu trebuiască a fi organizat. Dar pentru asta, opțiunile candidaților trebuie să fie cunoscute de către comisie înainte de testul-grilă, mai ales că, în cazul grilei, este aproape imposibil să nu existe mai mulți candidați cu aceeași nota.
Dar dacă și după interviu vor exista candidați care obțin aceeași medie și optează pentru același post, care vor fi criteriile de departajare? De ce oare nu au vrut probe eliminatorii? Vom aștepta explicații pentru toate aceste situații, pentru că noi am prezentat în solicitarea noastră și prevederile legale care plasează „comisiile semnatare” și care își asumă astfel ERATA, în eroare!
Si, ca să fie treaba…treabă, am amintit conducerii Gărzii de Coastă că organizațiile sindicale reprezentative își pot desemna membri ce vor avea calitatea de observatori la aceste concursuri iar noi avem de gând să ne folosim de acest drept prevăzut de lege, ca organizație sindicală membră a Federației PUBLISIND – reprezentativă la nivelul MAI, pentru că OMAI 140/2016 nu mai condiționează aceast drept de reprezentativitatea de nivelul unității.
Ne este frică să întrebăm câți dintre cei 304 candidați înscriși au consultat cele 25 fișe de post ale posturilor din operativ, acum se menționează în „Declarația de conformare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare”, pentru că răspunsul o să ne pună iar pe gânduri. Vă vom informa despre punctul de vedere al conducerii Gărzii de Coastă/comisiilor de concurs cu privire la cele sesizate de organizația noastră.
Viitorul ne aparține!
Valentinta MATEA,
Prim-vicepreședinte Sindicat EUROPOL