Combinații la Academia de Poliție. Directorul ministrului Bode implicat

După ce Guvernul a adoptat în data de 13.05.2021 proiectul de hotărâre privind reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ministrul Bode a oferit declarații presei:

„Reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției.

Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală.”

Profund marcați de aceste poziții sănătoase și despre care credeam că sunt sincere și nu sunt doar pentru imaginea ministrului, vedem că, la două săptămâni, dezideratul de mai sus este realizat exact cu oamenii care au adus Academia de Poliție în dizgrația mediului universitar și cu oameni care au plagiat, au încurajat plagiatele sau i-au albit pe plagiatorii dovediți.

Practic, ministrul Bode vrea o schimbare în Academia de Poliție, însă cu aceiași oameni care au adus-o la acest nivel. Vorbim aici, cu titlu de exemplu, de împuterniciții din funcțiile de conducere, nominalizați și agreați de ministru, cu toate că față de rector și prorectori există grave suspiciuni de plagiat, tezele lor de doctorat fiind în analiză la CNATDCU.

Un alt exemplu este chiar actualul director de cabinet al ministrului Bode, cms. șef Marius Mihăilă, care a ocupat o perioadă lungă de timp funcția de președinte al Comisiei de Etică din cadrul Academiei de Poliție și a promovat verdicte de neplagiat pentru clientela sistemului, cum a fost Adrian Iacob, fostul rector condamnat pentru amenințarea jurnalistei Emilia Șercan, sau Cătălin Ioniță, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție, ambii cu hotărâri definitive privind retragerea titlului de doctor.

În cursul zilei de astăzi, Senatul Academiei de Poliție a fost convocat pentru a hotărî asupra noii organigrame a instituției de învățământ superior. Miza era una uriașă pentru că în urma desființării celor 4 facultăți, trebuiau să fie create alte locuri călduțe pentru apropiații sistemului. Doar că, potrivit Regulamentului de funcționare al Senatului, pentru astfel de decizii este nevoie de votul a 2/3 din totalul numărului de membri. Asta însemna cel puțin 18 voturi favorabile din totalul de 26, câte sunt disponibile în momentul de față la nivelul Senatului.

În ciuda lobby-ului făcut de consilierul ministrului Bode – Lucian Năstasă-Kovacs, prezent în sala în care s-a desfășurat ședința, lipsa înscrisurilor solicitate de către cei prezenți, cum ar fi hotărârea Consiliului de Administrație care se întrunise anterior, precum și luarea de poziție a cadrelor didactice din fosta Facultate de Jandarmi cu privire la modalitatea defectuoasă în care au fost puse în aplicare prevederile H.G. nr. 535/2021 („Facultatea de Poliție se constituie prin preluarea, în condițiile legii, (…) a elementelor de structură, și nu prin desființarea acestora și gruparea posturilor didactice în funcție de titular, indiferent de domeniile științifice de care aparțin disciplinele predate) a scăzut semnificativ șansele ca organigrama să primească suficiente voturi. În aceste condiții, gașca de la conducerea Academiei de Poliție a cerut ajutorul nimeni altuia decât directorului de cabinet al ministrului Bode, cms. șef Marius Mihăilă, care a fost mutat în cadrul cabinetului ministrului încă din luna ianuarie și care nu mai are niciun fel de raport de serviciu cu Academia de Poliție, pierzându-și de drept calitatea de membru al Senatului.

Dar cine mai stă acum să fie atent la detalii? Suntem obligați să reacționăm la asemenea jocuri de culise care se traduc în realitate prin consecințe deosebit de grave asupra sistemului de învățământ, asupra pregătirii studenților și asupra nivelului calității profesionale cu care ies ofițerii din Academia de Poliție. Hotărârea adoptată astăzi a fost măsluită în cel mai penibil mod, prin inducerea ideii că cele 2/3 din voturi sunt calculate din cvorumul senatorilor prezenți, care erau 23 la număr, și nu din numărul total de membri, care este de 26.

Mai mult decât atât, 5 din cei 8 studenți care au calitatea de membri – prezenți online, s-au abținut de la exprimarea unui vot, tocmai pentru că nu vor să susțină combinațiile ce se desfășoară în detrimentul interesului lor, dar și pentru faptul că aceste experimente se realizează pe spatele carierei și pregătirii lor.

Sindicatul EUROPOL a transmis o adresă ministrului Lucian Bode, pentru a ști cu ce se ocupă directorul său de cabinet în timpul programului, și a sesizat Ministerul Educației cu privire la modalitatea abuzivă prin care se încearcă impunerea unei organigrame la nivelul instituției de învățământ superior, cu încălcarea reglementărilor legale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Combinații la Academia de Poliție. Directorul ministrului Bode implicat

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută