Problemele polițiștilor de frontieră pe masa inspectorului șef

Astăzi, începând cu ora 10.00, o echipă a Sindicatului EUROPOL s-a întâlnit cu conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara pentru a discuta și rezolva problemele cu care se confruntă polițiștii de frontieră din cadrul instituției. Au fost aproape două ore de discuții constructive în care s-au tratat punctual  următoarele puncte de interes :

  1. Plata orelor suplimentare pentru polițiștii de frontieră. Având în vedere criza migranților de la frontiera de sud-vest a României, nevoia stringentă de polițiști de frontieră, la nivelul instituției s-a decis  încă de la sfârșitul anului trecut plata a 13 ore dintre cele suplimentar efectuate, pentru a compensa cu neputința acordării timpului liber corespunzător. Momentan se plătesc pentru polițistii din cadrul sectoarelor din Timis și Caraș Severin. Pe fondul presiunii create de migranți si la frontiera fluvială din Mehedinți, am solicitat punerea în plată a acestor ore suplimentare și pentru colegii din cadrul Sectoarelor Poliției de Frontiera  Svinita, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Portile de Fier II și Gârla Mare care s-au confruntat în ultima perioadă cu valuri de migranți. Din cauza deficitului de personal, cât și a polițiștilor  delegati la alte sectoare, nu mai poate fi acordat timp liber, astfel că varianta punerii în plata a celor 13 ore suplimentare( 300-400 lei) a fost cea agreată.
  2. Acordarea salariilor pentru misiuni speciale și lucrări de excepție. Ținând cont că în luna iunie vor fi desemnați polițiștii de frontieră care vor beneficia în a doua decadă a anului  de aceste majorări, am solicitat conducerii ITPF Timisoara să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că la nivelul structurilor tuturor teritoriale ale ITPF Timișoara vor avea loc consultări corecte și transparente cu reprezentanții organizațiilor sindicale pentru a se identifica  astfel polițiștii cu cele mai bune rezultate obținute în prima jumătate a anului.
  3. Pregătirea profesională a polițiștilor (tactică, fizică și tragerea cu armamentul din dotare). Având în vedere că pandemia de coronavirus nu a fost tocmai prielnică desfășurării acestor activități și ținând cont de faptul că au început să se relaxeze măsurile de restricție impuse, în perioada imediat următoare, aceste activtăți vor fi reluate. Sindicatul EUROPOL va veni în sprijinul instituției prin punerea la dispoziție a unui instructor specializat în procedeele de autoapărare, imobilizare și încătușare pentru crearea de formatori pe acest palier la nivelul structurilor subordonate. Pentru asigurarea pregătirii polițiștilor de frontiera, instituția ii  va ponta cu 4 ore.
  4. Planificarea judicioasă a posturilor, a patrulelor și planificarea programului polițiștilor. La nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Naidaș planificarea patrulelor este realizată în mod greșit, fără a se ține seama de experiența și cunoștințele acumulate de polițisti. În același timp, polițiștii nu sunt planificați în serviciu conform intervalelor orare stabilite prin dispoziția șefului inspectoratului teritorial. În perioada imediat următoare vor fi efectuate verificări, iar această situație va fi remediată, luându-se măsuri în consecință.
  5. Asigurarea echipamentului de protecție pentru polițiștii operativi. În următoarele luni va fi încheiat un nou contract de achiziție a echipamentului de protecție pentru polițistii de frontieră, în vederea asigurării necesarului pentru colegii al căror echipament e vizibil uzat sau deteriorat. Momentan există în stoc echipament de protecție, dar acesta nu este suficient pentru a satisface nevoile existente actuale.
  6. Aparatura de observare pe timp de noapte și ambarcațiile PFR. Având în vedere presiunea creată de migranți, aparatura și amabarcațiile insuficiente, am solicitat conducerii instituției să împrumute astfel  de echipamente  de la celelalte structuri ale poliției de frontieră unde presiunea și nevoia nu este atât de acută. Totodată, am propus și solicitat achizționarea de camere video care să fie amplasate de-a lungul frontierei cu Serbia, care ar ajuta foarte mult activitatea desfășurată de colegii noștri.
  7. În același timp, Sindicatul EUROPOL va continua seria demersurilor   pentru remedierea problemei deficitului de personal în cadrul ITPF Timișoara și vom sesiza CSAT-ul. 

Vom continuă în perioada următoare întâlnirea și cu celelalte structuri subordonate Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru a veni în sprijinul polițiștilor de frontieră și pentru a identifica cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă aceștia.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Problemele polițiștilor de frontieră pe masa inspectorului șef

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută