Care sunt noile modificări pentru decontarea cheltuielilor de transport

În Monitorul Oficial al României din data de 11.10.2022 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr.  1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională care abrogă în totalitate vechea prevedere, respectiv HG 1292/2003 privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor.

Iată care sunt aspectele de noutate aduse de actul normativ, ce sunt de interes pentru polițiști:

 1. Beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport  întreg personalul MAI, inclusiv personalul civil;
 2. Beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport și personalul pus la dispoziție sau  împuternicit să îndeplinească funcții într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință.

3.  Au dreptul la deplasarea zilnică de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, în limita a 70 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință, căruia nu i se poate asigura locuință în localitatea în care este mutat;

 •  Polițiștii vor avea dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare stabilită prin aplicarea procentelor, corespunzătoare distanțelor kilometrice din tabel, la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

 

KmProcent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pe baza căruia se stabilește suma forfetară săptămânală (%)
0-10                                                                 7%
11-20                                                               14%
21-40                                                               36%
41-60                                                               54%
61-70                                                               63%
 • Sumele forfetare lunare  se acordă pentru maximul deplasărilor la și de la locul de muncă ce se pot efectua în luna respectivă, în funcție de formele de organizare a programului de lucru, iar în cazul în care se înregistrează mai puține deplasări, conform pontajelor întocmite lunar, sumele forfetare se acordă proporțional.
 •  Pentru cei care își vor deconta cheltuielile de transport pentru luna octombrie 2022, se vor efectua două calcule :

a) 01-10 octombrie conform HG 1292/2003;

b) 11-31 octombrie conform HG 1198/2022;

 

4. Polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (637,5 lei). Vor beneficia de această sumă cei care sunt în concediu în perioada de după 11.10.2022 când a intrat în vigoare actul normativ.

5. În termen de 90 de zile de la publicarea HG-ului în Monitorul Oficial al României, MAI trebuie să emită norme metodologice de aplicare a actului normativ, însă asta nu înseamnă că structurile de poliție nu vor trebui să aplice prevederile actualei Hotărâri de Guvern până atunci. De altfel, este de  menționat  faptul că  Ordinul MAI 51/2014 și Ordinul MAI 136/2004 conțineau o serie de prevederi neclare și absurde care au creat o serie de nemulțumiri  în rândul personalului MAI.

CITESTE INTEGRAL HOTĂRÂREA DE GUVERN

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Care sunt noile modificări pentru decontarea cheltuielilor de transport

Distribuie

18 răspunsuri

 1. „Polițiștii vor avea dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare”. Vor avea dreptul în sensul că daca dorim, primim suma forfetară iar daca nu dorim, primim tot 7.5l /100 km?
  La un calcul scurt, pe distanta de 70km, intr o luna de munca la program 8 ore, 21 de zile lucrătoare la un pret de 8.5lei /l de combustibil se deconteaza suma aproximativa de 2000 lei. Iar 63% din salariul de baza minim brut cred ca ar fi in jur de 1600 lei. Diferenta se pune din buzunarul lucratorului pentru a ajunge la serviciu?

 2. Dacă în prezent beneficiez de chirie, pot să-mi schimb domiciliul în altă localitate și să solicit banii de transport?
  Numai pot locui la prezenta adresă și nici nu îmi pot găsi altă locuință

 3. Până acum beneficiau de acest drept doar cei mutați în interes de serviciu! Bănuiesc că a rămas tot așa…eu sunt la cerere și nu m-am încadrat….
  Mulțumesc frumos.

 4. La punctul 3. – Au dreptul la deplasarea zilnică de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, în limita a 70 km.
  Distanța de 70 km este adunată ? De la domiciliu sau reședință la locul de muncă plus de la locul de muncă la domiciliu sau reședință ?
  Mulțumesc anticipat !

 5. „Sumele forfetare lunare se acordă pentru maximul deplasărilor la și de la locul de muncă ce se pot efectua în luna respectivă”. Daca luna are 22 de zile lucratoare, un judiciarist care merge de 30 de ori daca e necesar, ce face? 🤔🤔

 6. Cum se va deconta in situatia in care concediul a fost luat între 01-21 octombrie, spre exemplu? In funcție de care HG va fi efectuat calculul?

  1. Decontarea transportului pentru efectuarea concediului de odihna se va realiza in functie de actul normativ în vigoare la data realizării CO

   1. si din ce spune colegul de mai sus, concediu in perioada 01.10 -21.10, la care HG se poate incadra? la plecarea in concediu era in vigoare o lege, iar la revenire deja era alta lege……. poate solicita suma forfetara avand in vedere ca din 11.10 a intrat in vigoare noua hotarare….???

 7. Schimbati, va rog, cuvantul „saptamanala” din tabel… Corectati cu „lunara”. Nu de alta, dar vom crede ca ne imbogatim, cand de fapt vom ajunge sa nu acoperim nici valoarea carburantului cu suma „cuvenita”…

 8. Eu am mai multi km de parcurs(mai multi de 70 de km). Am inteles ca in baza noii legi cei ce au peste 70 de km sunt obligati sa si ia chirie pt ca nu li se mai deconteaza!🥹Ce se poate face in aceasta situatie?

 9. si din ce spune colegul de mai sus, concediu in perioada 01.10 -21.10, la care HG se poate incadra? la plecarea in concediu era in vigoare o lege, iar la revenire deja era alta lege……. poate solicita suma forfetara avand in vedere ca din 11.10 a intrat in vigoare noua hotarare….???

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.