Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social privind modificarea Hotărârii de Guvern nr. 284/2015 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor.
Procedura de modificare, atât a legislației incidente polițiștilor, cât și cea a militarilor, privind decontarea compensației de chirie a fost inițiată de Ministerul Apărării Naționale și este una urgentă, ca urmare a modificărilor aduse Codului fiscal, prin Ordonanța de Urgență nr. 18/2018 prin care se elimină obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere la administrația financiară și care au ținut blocate în ultimele luni dosarele polițiștilor.
Astfel, polițiștii vor anexa, o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative, la dosarul de decontare a compensației de chirie, contractul semnat de proprietar și chiriaș, pe lângă raportul de aprobare și dovada reședinței.
Organizația noastră a susținut în cadrul ședinței modificarea art. 7, alin. 2 „În situaţia în care polițiștii, soț şi soție, locuiesc la adrese diferite, fiind despărţiţi în fapt sau dacă ambii soți dețin contracte de închiriere, fiecare dintre aceştia beneficiază de compensaţie pentru chirie potrivit art. 1 alin. (1).”
Există foarte multe cazuri în care doi polițiști, viitori soț și soție, care locuiesc cu chirie într-un apartament cu doua camere și plătesc o chirie de cel puțin 300 sute de euro pe luna. Până la data căsătoriei, ambii polițiști primesc compensația de chirie, insă ca urmare a căsătoriei, unul dintre aceștia e obligat să renunțe la compensația de chirie, deși valoarea plății chiriei a rămas aceeași, 300 euro, implicit nevoile au rămas aceleași.
Considerăm că e oportun dacă ambii soți fac dovadă că fiecare dintre ei dețin un contract de închiriere și au dreptul de a beneficia de compensația de chirie în conformitate cu prevederile legale incidente, ambii soți să poată beneficia de acest drept.
Nu ne-a mai surprins cu nimic vehemența liderilor sindicali pensionari care de fiecare dată, pe motiv că le place să se facă auziți și care în fond sunt doar pentru a mima activitatea sindicală, s-au opus acestei propuneri ca și cum ei ar fi fost cei care conduceau ședința de dialog social.
De asemenea, am susținut un alt punct foarte important pentru politisti, situație în care în textul actului normativ nu se specifică în mod distinct faptul că polițistul nu poate beneficia de compensația de chirie dacă raporturile de serviciu prin mutare ale acestuia au fost inițial la cerere, ulterior acesta fiind mutat în interesul serviciului la o altă unitate, în aceeași localitate. Mai mult de atât, există precedent în acest caz, unde, în data de 18.06.2018, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat favorabil unui polițist, prin încheierea definitivă și executorie a unei hotărâri, prin care acesta primește retroactiv compensația de chirie începând cu anul 2016, data la care a solicitat și i s-a respins dosarul pentru acordarea compensației de chirie.
În fapt, acesta a lucrat la o structura de poliție în Mun. București, a fost mutat la cerere în cadrul IPJ Bistrița Năsăud, ulterior fiind mutat în interesul serviciului în aceeași localitate la un alt compartiment din cadrul IPJ-ului. Două rapoarte de acordare a compensației de chirie i-au fost respinse de către unitatea de poliție, urmând ca instanța de judecată să-i dea, în cele din urmă, câștig de cauză. Avem zeci de polițiști în această situație cărora li s-au respins dosarele pentru acordarea compensației de chirie.
Dacă și voi vă aflați într-una dintre aceste situații, solicităm să ne transmiteți fie pe email, la adresa sindicateuropol@gmail.com, fie pe pagina de facebook Sindicat Europol, inechitățile care au dus la respingerea dosarului de acordare a compensației de chirie.
Viitorul ne aparține !
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
E o mica teapa. Avantajeaza tot aparatul central . Pentru teritoriu?